用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

Thank you Yummy Mama,

我用人地畫室個畫袋唔知得唔得呢?

有沒有1c班媽媽呀?  我個仔話星期四個日老師叫佢地唱歌, 星期三影相.  不過都係唔知學左物東東?

原帖由 yummy 於 09-9-4 12:59 發表
1. 我之前買個畫袋, 都幾重, 用過幾次後轉左環保袋黎做畫袋.
2. 普通膠水
3. 我個大仔都有玩田徑班, 嘜野項目都玩d

Hello Zita,

Yes, exactly what I was told by my daughter

音樂綜合班同運動綜合班應該係可以一齊報嘅。我問過學校,運動綜合班時間暫定星期六 3:00-5:00 同星期日 10:00 - 12:00.

我都想問吓圖畫袋嘅size 要買幾大。有d就畫薄咁大,要$75 - 100不等, 有d就長方形環保袋咁大, $50樓下。唔知買邊種先啱呢?

Zita 0618,

我個仔都係1C. 我今朝問過佢噚日老師有冇叫佢哋唱歌 (因為我知隔離班有), 不過佢話冇喎。有時都唔知佢哋邊句真邊句假。

原帖由 zita0618 於 09-9-4 13:31 發表

有沒有1c班媽媽呀?  我個仔話星期四個日老師叫佢地唱歌, 星期三影相.  不過都係唔知學左物東東?

...

My daughter also told me that she only had few minutes left for the recess as they had to go to the washroom first.

Zita0618, elsowong, Mumtang

我仔都話有唱歌,佢話老師話選人入合唱團,要自選一首向住全班唱,之後再跟老師唱,睇下可以唱到幾高音呀。

我個仔話佢自己唱歌唱得叻, 老師送左本簿仔比佢!我話唔係校長比你的小禮物嗎?

原帖由 pig03 於 09-9-4 14:17 發表

我仔都話有唱歌,佢話老師話選人入合唱團,要自選一首向住全班唱,之後再跟老師唱,睇下可以唱到幾高音呀。

大家好, 我仔係 1C.

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-3 17:03 發表

1C
---
1. pig03 (仔)
2. barbarasin (仔)
3. Mum ...

pig03, Zita0618, elsowong, Mumtang, 你們好!  

請問你們知不知係哪里可以買到筆卷和紙鎮?

原帖由 pig03 於 09-9-4 14:17 發表

醒目開學勳章

想問下之前交的文具費中已包括 "書法用具" ,甘係唔係已經包括左:毛筆/筆卷/墨彩/紙鎮/畫毯/碟 ???

我諗住到時買d宣紙比佢帶返學校咋

Yes. 係已經包括左:毛筆/筆卷/墨彩/紙鎮/畫毯/碟 and 宣紙 too.

到時買d宣紙 >> so no need to buy ar.

原帖由 10396 於 09-9-4 16:14 發表
想問下之前交的文具費中已包括 "書法用具" ,甘係唔係已經包括左:毛筆/筆卷/墨彩/紙鎮/畫毯/碟 ???

我諗住到時買d宣紙比佢帶返學校咋

我想問下有關(家長圖書證), 要附上近照...是不是媽媽or爸爸呢?
唔該!

醒目開學勳章

回覆 191# 小桃兒 的文章

Thank you so much

Thank you 小桃兒,

剛剛才買了膠水,白膠槳, 不過又唔記得買多個膠套放好呢d野, 不然個仔又唔知d野係邊.......

今日有綜合運動通告, 要星期日/六上堂, 又無校車, 唔知點好?  成2個鐘頭, 自己唔知去邊度好......等了又等..... 你地點呀?參唔參加呀?

我個大仔由小一玩到小三, 星期六無校車. 依家輪到個女又話要玩田徑.... 我有時就係附近行吓街, 圖書館, 書室, 有時我會番屋企, 等爸爸湊放學...
zita0618,

原帖由 zita0618 於 09-9-4 18:47 發表
Thank you 小桃兒,

剛剛才買了膠水,白膠槳, 不過又唔記得買多個膠套放好呢d野, 不然個仔又唔知d野係邊.......

今日有綜合運動通告, 要星期日/六上堂, 又無校車, 唔知點好?  成2個鐘頭, 自己唔知去邊度好 ...

zita0618,
用人地畫室個畫袋-->無問題, 我仔都係咁用. 至緊要裡面有齊要有既文具.

原帖由 zita0618 於 09-9-4 13:31 發表

...

真偉大, 我等個女放學(k1劍鳴幼稚園)都係2個鐘已經唔知行去邊好, 都係叫爸爸接好d.  個c6唔知肯唔肯, 因要佢早走.

原帖由 yummy 於 09-9-4 18:56 發表
我個大仔由小一玩到小三, 星期六無校車. 依家輪到個女又話要玩田徑.... 我有時就係附近行吓街, 圖書館, 書室, 有時我會番屋企, 等爸爸湊放學...
zita0618,

...

我會報綜合運動班呀,另外我見網上通告有足球、籃球.....等等的培訓班,通知對象都係本校學生家長,點解我地只係收到舞蹈同游水的?其它的係咪會遲些派的?定係小一唔可以參加其它的呢?

I want to join 綜合運動班 (on Sat 3-5pm) and swimming class!  

Barbara

原帖由 pig03 於 09-9-4 21:30 發表
我會報綜合運動班呀,另外我見網上通告有足球、籃球.....等等的培訓班,通知對象都係本校學生家長,點解我地只係收到舞蹈同游水的?其它的係咪會遲些派的?定係小一唔可以參加其它的呢? ...

pig03,
除左舞蹈同游水, 我另外收到羽毛球& 乒乓球, 你有無呀?

原帖由 pig03 於 09-9-4 21:30 發表
我會報綜合運動班呀,另外我見網上通告有足球、籃球.....等等的培訓班,通知對象都係本校學生家長,點解我地只係收到舞蹈同游水的?其它的係咪會遲些派的?定係小一唔可以參加其它的呢? ...

‹ 上一主題|下一主題