用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Yau_Cheung,

我都曾經反映過有關問題, 不過唔係英文科, 而係中文科, 有時個女填左個答案落去, 我覺得無乜問題的, 但公文老師就執得好緊, 要佢個答案同model answer一模一樣, 後尾我反映左, 話閱讀理解問答部份, 有時答多一個字, 答少一個字, 意思上根本就一樣, 無理由因為咁而要小朋友成句擦左佢再改正, 反映過之後, 老師打後改功課, 就會base on阿女個答案, 同睇番model answer, 如果意思相同, 都會照樣畀阿女啱, 但就好搞笑, 佢地會用紅筆, 寫番個model answer畀我地作參考!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-13 17:23 發表
hi carina246,

我有啲想 cut Komun Eng 啦!

囝囝寫左 shore, 老師要佢改 coast.  我問老師點解, 老師只係話 model answer 無 shore 呢个答案所以就要佢改,  我同老師講我覺得只要答案 arm 就ok  ...

hi 阿十,

之前我地都試過英文閱讀理解,答案係3個格 (即3个字), 不過囝囝成句答,將啲字迫埋係格仔內(詳細左),雖然答案 arm, 但因為唔係 3个字,所以老師都要佢改,我無出聲因為我都想囝囝學下呢的技巧 (撮寫)。

原帖由 十月媽咪 於 09-7-14 08:10 發表
Yau_Cheung,

我都曾經反映過有關問題, 不過唔係英文科, 而係中文科, 有時個女填左個答案落去, 我覺得無乜問題的, 但公文老師就執得好緊, 要佢個答案同model answer一模一樣, 後尾我反映左, 話閱讀理解問答部份, 有 ...

中文閱讀理解呢, 有限字數嗰D, 我女會跟足架, 但得一行, 無限字數嗰D, 我就覺得無理由要完全跟足MODEL ANSWER囉!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-14 09:28 發表
hi 阿十,

之前我地都試過英文閱讀理解,答案係3個格 (即3个字), 不過囝囝成句答,將啲字迫埋係格仔內(詳細左),雖然答案 arm, 但因為唔係 3个字,所以老師都要佢改,我無出聲因為我都想囝囝學下呢的技巧 (撮寫)。

...

唉,十,我同centre講,唔係想人讚自己仔仔,又或想快啲攞cert,而係個仔經常話做數好悶,幾時會cut,我想佢keep住先,便再揾其他centre傾下,希望最終揾到肯因應情況定功課嘅,否則令佢對數失興趣就慘啦!

公文嘅philosophy及課程係有佢優點的,但operate嘅人應多變通,咁唔同類型嘅學生都可以受惠呢!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-14 08:05 發表
D都可以10分鐘做到5頁, 好厲害啊!

carina246,
咁十分鐘五頁, 真係叫做快丫嘛, 我女而家做到D110, 我就快想"練"瓜佢架喇!

其實你仔既數學概念都好豐富, 公文未必真係咁適合佢, 畢竟日日係咁操, 真係怕佢會失去興趣呢! 我女都開始出現呢個情況, 但又C都唔肯畀我CUT! 而家唯有見步行步!

原帖由 carina246 於 09-7-14 11:01 發表
唉,十,我同centre講,唔係想人讚自己仔仔,又或想快啲攞cert,而係個仔經常話做數好悶,幾時會cut,我想佢keep住先,便再揾其他centre傾下,希望最終揾到肯因應情況定功課嘅,否則令佢對數失興趣就慘啦!

公文嘅philosophy及課程係有佢 ...

我唸住計算上俾佢學深啲先,畢竟小學始終冇中學咁忙,如果小學已能學好中學數學嘅concepts,上到中學就有多啲時間讀其他科目了。

若你囡囡唔想cut公文數,即表示課程係佢接受到,而我仔仔有時真係做到喊出來,唔係因為唔識,而係佢覺得自己做得慢,小朋友點會冇分心吖,但佢就係死咕咕咁,老師set咗時間,佢覺得未能依時做到=fail,做唔到就好frustrated,而且非常厭倦repeat做同一set題目,我都冇辦法惟有cut咗先算!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-14 19:32 發表
carina246,
咁十分鐘五頁, 真係叫做快丫嘛, 我女而家做到D110, 我就快想"練"瓜佢架喇!

其實你仔既數學概念都好豐富, 公文未必真係咁適合佢, 畢竟日日係咁操, 真係怕佢會失去興趣呢! 我女都開始出現呢個情況, 但又C ...

carina246,
其實我都好想個女at least學晒整個公文數既小學課程 (仲欠兩個level咋, 指日可待), 可以既話, 最好學到初中程度添...但有時見到佢做到誓願咁, 真係好惡頂, 加上要做三科, 又三科都唔係佢程度, 阿小姐就慢慢嘆, 我就...唯有等小姐慢慢完成!

不過我女好滋陰, 我急佢唔急, 遇著做新功課, 就更加畀佢激c, 催佢咩, 佢就話: 哎 也, 咁我第一次做, 係慢d架啦, 我要諗架嘛! (成粒鐘喇女!) ...唏, 做第二次我會快番d架喇!

到做第二次, 又真係快番成截時間喎, 跟住佢又會話: 嗱, 媽咪, 係咪呢, 我都話做第二次會快d架啦! (但係仲係超時一半喎!)...嗯...咁唯有再做多次囉! (我暈喇!)

叫你囝囝唔好畀咁大壓力自己啦, 畢竟係K3做小四既數呀, 唻到呢D位, 做得慢少少, 不為過啊!

原帖由 carina246 於 09-7-14 21:22 發表

我唸住計算上俾佢學深啲先,畢竟小學始終冇中學咁忙,如果小學已能學好中學數學嘅concepts,上到中學就有多啲時間讀其他科目了。

若你囡囡唔想cut公文數,即表示課程係佢接受到,而我仔仔有時真係做到喊出來,唔係因為唔識, ...

十,我同老公都向佢解釋過n次了,無奈佢對自己要求高,惟有慢慢等佢自己想通啦!

你囡囡真係可以同fyeung囡囡同校喇,好開心對嗎!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-14 22:14 發表
carina246,
其實我都好想個女at least學晒整個公文數既小學課程 (仲欠兩個level咋, 指日可待), 可以既話, 最好學到初中程度添...但有時見到佢做到誓願咁, 真係好惡頂, 加上要做三科, 又三科都唔係佢程度, 阿小姐就慢 ...

要求高, 壓力自然會大, 有時我地都幫唔到佢地D乜野, 唯有靠佢地自己想通, 不過你都要昅實佢, 自我要求高既小朋友, 如果唔識得舒壓, 好驚佢地會壓力爆煲架!

係呀, 卒之可以出城, 唔駛STAY響TKO喇!

原帖由 carina246 於 09-7-14 22:54 發表
十,我同老公都向佢解釋過n次了,無奈佢對自己要求高,惟有慢慢等佢自己想通啦!

你囡囡真係可以同fyeung囡囡同校喇,好開心對嗎!

hi 阿十 & carina,

我暫時無你地既煩惱 ,因為阿囝無你地既囝囝囡囡咁叻 ,阿囝仲係學緊K3 至小一既數乍,不過以囝囝數學天份唔高,我都算滿意進度啦。

如果cut 左公文數,你地会唔会學第2種數呀?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-15 07:50 發表
要求高, 壓力自然會大, 有時我地都幫唔到佢地D乜野, 唯有靠佢地自己想通, 不過你都要昅實佢, 自我要求高既小朋友, 如果唔識得舒壓, 好驚佢地會壓力爆煲架!

...

我諗如果我真係cut左公文數, 應該都唔會額外畀數佢學住架喇, maybe我會轉為買唔同出版社既補充練習畀佢做, 等佢見識多d, 不過都係諗下先啫, 到時再算!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-15 08:53 發表

我暫時無你地既煩惱 ,因為阿囝無你地既囝囝囡囡咁叻 ,阿囝仲係學緊K3 至小一既數乍,不過以囝囝數學天份唔高,我都算滿意進度啦。

...

Yau_Cheung,

me too.囡囡只係做緊A,都係小一level,在唸緊乘數表,so far,做公文無咩麻煩.
不過我而家都有係外邊上緊數in.

carina246,

不過唔同阿十個囡囡一班咯.

阿十,

我買左d 2手書啦!有中數&英數架.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-15 08:53 發表

...

你係指GH既二手書? 我仲等緊個FRIEND畀我呀, 要等佢去完旅行返唻先有得拎, 佢話BEFORE 8月1日, 點都畀到D書我喎! 不過佢又話, 今年用既書, 好多都轉左版, 唔知係咪真係啱我用呀!

原帖由 fyeung 於 09-7-15 13:25 發表
Yau_Cheung,

me too.囡囡只係做緊A,都係小一level,在唸緊乘數表,so far,做公文無咩麻煩.

carina246,

阿十,

...

十,佢最大嘅壓力,係唔願做公文,但冇做又有罪咎感,所以有時一次過5,6份英數,就好唔開心,會喊!但考試、比賽或搶答老師問題又鬼咁開心,我都想揾合適EQ班比佢,但小童群益會方面要求佢先做智力測驗,成3000元,仲諗緊!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-15 07:50 發表

...

就係囉, 最美中不足, 就係唔可以讀埋同一班, 如果同埋一班, 以我地兩個交流得咁密, 佢兩個響學校咩依郁, 我地都可以知道得清清楚楚, 仲有唔驚佢地抄漏功課&默書內容之類啊!

Yau_Cheung,

carina246,

阿十,

...

咁直頭CUT鬼左佢, 咪唔會唔願做, 又唔會有罪咎感囉, 咪唔願做嗰陣, 儲埋一次過唻做, 真係想唔做到喊都難架! 我嗰件日日清都嗌救命咁滯喇!

原帖由 carina246 於 09-7-15 13:39 發表
十,佢最大嘅壓力,係唔願做公文,但冇做又有罪咎感,所以有時一次過5,6份英數,就好唔開心,會喊!但考試、比賽或搶答老師問題又鬼咁開心,我都想揾合適EQ班比佢,但小童群益會方面要求佢先做智力測驗,成3000元,仲諗緊!

...

Hi Yau_Cheung

年初開始俾佢做文字題練習,暑假會上其他數學course,睇下效果先。

...

hi fyeung & 阿十,

雖然小一唔同班, 可能小二可以同班呢!我囝囝間新學校就係全班一齊升上去,如果與同學唔夾/ 班同學唔乖,我就大件事啦!!  都幾擔心!

Yau_Cheung,

carina246,

阿十,

...

數我已經通知咗centre讀到7月尾唔讀喇,只係公民英仲15,16!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-15 13:41 發表
咁直頭CUT鬼左佢, 咪唔會唔願做, 又唔會有罪咎感囉, 咪唔願做嗰陣, 儲埋一次過唻做, 真係想唔做到喊都難架! 我嗰件日日清都嗌救命咁滯喇!

fyeung

高班啲可能會調班呢,咁你哋咪親上加親,嘻嘻!

Yau_Cheung,

carina246,

阿十,

...
‹ 上一主題|下一主題