用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
樓主: kerrykevin
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

請問10 & 11月生日ge 同學仔買唔買蛋糕 ? 如果買, 你地唸住買幾大? 暄殷11月生日, 我宜家唸梗點....

原帖由 231423JY 於 09-11-1 21:02 發表
請問10 & 11月生日ge 同學仔買唔買蛋糕 ? 如果買, 你地唸住買幾大? 暄殷11月生日, 我宜家唸梗點....

我都有諗過買CAKE, 不過我奶奶帶埋 BB 送朗朗返學冇手拎CAKE 咁麻煩. 所以都係打算拎小食...

我上次生日會買左3包JELLY,不過我奶奶冇俾朗朗拎返學校, 所以今次都係拎返果D JELLY 咋...最多都係加D糖啦...

我老公話佢上次接朗朗放學...見到有其他家長拎住好大盒蛋糕走...我估應該係食唔晒拎番走...

我上次問嘉倫,佢話生日會上有兩個蛋糕,我仲諗咁多人得兩個蛋糕夠唔夠食呀...原來仲有剩扲返走....

不過今次我都會買蛋糕,我驚到時無蛋糕.

你地覺得今個星期d工作紙難唔難做?我覺得要小朋友畫個遊戲內容好似有d高難度! 最後都係我同佢畫然後叫嘉倫一齊填色....不過聽日佢都介紹唔到.因為嘉倫意外撞穿咗個頭.仲縫咗兩針!聽日都係請假休息下!!
我依家仲猶有餘悸.好鬼驚

原帖由 coco_hui 於 09-11-1 22:57 發表

我都有諗過買CAKE, 不過我奶奶帶埋 BB 送朗朗返學冇手拎CAKE 咁麻煩. 所以都係打算拎小食...

我上次生日會買左3包JELLY,不過我奶奶冇俾朗朗拎返學校, 所以今次都係拎返果D JELLY 咋...最多都係加D糖啦...

我老公 ...

原帖由 新在職媽媽 於 09-11-1 23:49 發表
我上次問嘉倫,佢話生日會上有兩個蛋糕,我仲諗咁多人得兩個蛋糕夠唔夠食呀...原來仲有剩扲返走....

不過今次我都會買蛋糕,我驚到時無蛋糕.

你地覺得今個星期d工作紙難唔難做?我覺得要小朋友畫個遊戲內容好 ...

我老公話對K.1黎講太難,即係叫我地做,叫我寫手冊反映下,叫老師唔好出D咁難既功課...我地冇叫朗朗畫呀,幫佢上網搵左張圖,PRINT 左落去, ONLY 教佢點玩咋...

嘉倫冇事嘛???小心D唔好濕水

真係好難, 都係DADDY 畫, 呀囡只係負責講, 都唔知最後佢記5記得點講.....
我都會買蛋糕, 想佢開心呀, 知道係自己生日
戴嘉倫小心D呀.....
原帖由 coco_hui 於 09-11-2 00:15 發表

我老公話對K.1黎講太難,即係叫我地做,叫我寫手冊反映下,叫老師唔好出D咁難既功課...我地冇叫朗朗畫呀,幫佢上網搵左張圖,PRINT 左落去, ONLY 教佢點玩咋...

嘉倫冇事嘛???小心D唔好濕水 ...

原帖由 231423JY 於 09-11-2 00:52 發表
真係好難, 都係DADDY 畫, 呀囡只係負責講, 都唔知最後佢記5記得點講.....
我都會買蛋糕, 想佢開心呀, 知道係自己生日
戴嘉倫小心D呀.....

今日老師REPLY 左, 佢仍然認為K.1小朋友應付到份功課.
佢話因為小朋友只係需要參與討論,其他由家長負責...

到底親子功課既意思係唔係咁???

嘉倫媽, 你囝囝個頭點呀?

小朋友大左, 成日坐唔定, 真係睇小眼都出事, 好似天諾臨開學先係屋企趺親, 當時醫生話佢有小小骨裂左, 嚇史我呀, 好彩小朋友好快好番!!

原帖由 coco_hui 於 09-11-2 09:59 PM 發表

今日老師REPLY 左, 佢仍然認為K.1小朋友應付到份功課.
佢話因為小朋友只係需要參與討論,其他由家長負責...

到底親子功課既意思係唔係咁???

其實上年報名前, 都知呢間學校的功課係似 project 形式, 所以我都有心理準備啦!!

講番份功課, 我只係教阿仔玩跳飛機咋, 學校教左單腳跳, 又教左直線, 環線, 所以我同阿仔都做到份功課...... 史火啦..... 咁老師會唔會覺得我份功課 "求其" 呢?

咁我諗老師唔介意份功課做得求唔求其既...
佢地只係想家長可以同小朋友一齊做下功課...

不過呢份功課既設計, 對k.1黎講都係太難...
小朋友做到...我覺得係因為有家長...
真係由佢地諗出黎既話冇可能...
參與到既部分其實好少...
老師可能都只係想家長陪到佢地做功課only...

我地都係教佢一d好簡單既遊戲...
要佢地排隊, 搭膊頭扮火車行咋...
又可以訓練下排隊又可以走動下咁...

唔記得同大家講,近日天氣凍,不過冬季校服仲未到,
我奶奶問左副校長, 佢話如果好凍,可以俾小朋友著自己既衫,唔一定要著校服

原帖由 coco_hui 於 09-11-3 09:54 PM 發表
唔記得同大家講,近日天氣凍,不過冬季校服仲未到,
我奶奶問左副校長, 佢話如果好凍,可以俾小朋友著自己既衫,唔一定要著校服

多謝報料!!
好彩話只係凍一兩日!!
記得上年讀 N 班時, 又係天氣凍晒, 冬季校服都未到!!

新在職媽咪,

嘉倫無事嘛, take care!

coco_hui,

星期二個日, 我帶囡囡返學, 都見到同學仔著自己長褲返學, 睇番自己個女著短褲好似好凍咁!

另外, 正如kerrykevin媽所講, 已經預咗好多親子project要做, 學校prefer家長與小朋友一齊討論, 一齊交流, 從中學習, 所以我兩公婆已經有晒心理準備!大家加油呀!

嘉倫返得學未??好番可以一齊開生日會就好喇...
今次係佢生日月份既生日會嘛...
我最後都係買左個3lbs 蛋糕, 因為餅店肯一早送去學校,
咁就唔駛我奶奶又推BB車又拎蛋糕咁送朗朗返學喇...
真好!

wa.....3磅咁大個, 我都係唸住係美心買個 standard 咋...
d小朋友實好開心, 不過我唸佢地冇得吹爉燭lu (唔肯定,不過都真係危險,因太多小朋友)
原帖由 coco_hui 於 09-11-4 22:24 發表
嘉倫返得學未??好番可以一齊開生日會就好喇...
今次係佢生日月份既生日會嘛...
我最後都係買左個3lbs 蛋糕, 因為餅店肯一早送去學校,
咁就唔駛我奶奶又推BB車又拎蛋糕咁送朗朗返學喇...
真好! ...

原帖由 231423JY 於 09-11-4 22:43 發表
wa.....3磅咁大個, 我都係唸住係美心買個 standard 咋...
d小朋友實好開心, 不過我唸佢地冇得吹爉燭lu (唔肯定,不過都真係危險,因太多小朋友)

因為太細個會唔肯送嘛...美心要4lbs 先送架...
我依家去左悅來酒店入面既包大人到買囉...
佢近學校嘛...

原帖由 231423JY 於 09-11-4 10:43 PM 發表

HAHA~~~ 你唔講, 我都唔諗起吹爉燭呢樣野, 不過除左危險, 仲有D唔衛生, 而家學校要小朋友戴口罩, 我估無得吹爉燭啦!!

聽日開生日會啦, 小朋友好期待呢!

你地知唔知, 尋日的 "聖經功課" 要做乜架?? 填色 or 讀金句呢?

原帖由 kerrykevin 於 09-11-6 11:04 發表
你地知唔知, 尋日的 "聖經功課" 要做乜架?? 填色 or 讀金句呢?

我地2樣都有做. coloring + reading

我地只係填咗顏色咋, 今晚補番讀金句先!
‹ 上一主題|下一主題