用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

現在才發現這個topic, 刨咗一半...

我兩個仔女都學緊violin. 細女就初學了半年, 大仔5月時考3級試. 上堂老師話阿仔係時候換1/2. 請問各位意見, 我應該選一個普通的新琴還是一部較好的二手呢? 謝謝.

葉氏個人教授要參加團體課,好像是一月得一堂,但要看學生能力加潛質才教。

Really  May be depends on different teachers....

原帖由 hohoho2003 於 10-1-5 22:21 發表
葉氏個人教授要參加團體課,好像是一月得一堂,但要看學生能力加潛質才教。

原帖由 靚咪媽 於 10-1-5 22:15 發表

我兩個仔女都學緊violin. 細女就初學了半年, 大仔5月時考3級試. 上堂老師話阿仔係時候換1/2. 請問各位意見, 我應該選一個普通的新琴還是一部較好的二手呢? 謝謝. ...

1/2都可以買過二三千蚊既琴...同幾百蚊都有分別.......不過如果覺得都貴,咁都可以等full size先買個好小小的

回覆 181# 靚咪媽 的文章

of course buy a better quality 2nd hand is 100 times better than buying a 1st hand bad quality one!

原帖由 靚咪媽 於 10-1-5 22:15 發表

我兩個仔女都學緊violin. 細女就初學了半年, 大仔5月時考3級試. 上堂老師話阿仔係時候換1/2. 請問各位意見, 我應該選一個普通的新琴還是一部較好的二手呢? 謝謝. ...

:-D

Which teacher do this in Yip's?  I'm really curious!

原帖由 hohoho2003 於 10-1-5 22:21 發表

Sindy,
多謝寶貴意見. 我諗...真係要搵次去琴行試下唔同級數的琴有咩分別先得.

另:請問一般小朋友要到幾多歲左右會用full size?

盲毛的我上

原帖由 Sindy 於 10-1-6 00:26 發表

1/2都可以買過二三千蚊既琴...同幾百蚊都有分別.......不過如果覺得都貴,咁都可以等full size先買個好小小的

JJ Mom,
咁邊樹有2手琴出讓? 琴行有無?

原帖由 JJ_Mom 於 10-1-6 11:55 發表
of course buy a better quality 2nd hand is 100 times better than buying a 1st hand bad quality one!

我個女中細碼,而家六年班先轉到full size
原帖由 靚咪媽 於 10-1-7 12:14 發表
Sindy,
多謝寶貴意見. 我諗...真係要搵次去琴行試下唔同級數的琴有咩分別先得.

另:請問一般小朋友要到幾多歲左右會用full size?

盲毛的我上

...

I usually ask the violin teacher to refer any good quality 2nd hand violins from his elder students.  

Alternatively, some violin shops offer trade-in, you can ask those shops to see if they have 2nd hand violins in stock.

原帖由 靚咪媽 於 10-1-7 12:16 發表
JJ Mom,
咁邊樹有2手琴出讓? 琴行有無?

學小提琴

多謝各位的寶貴意見!

我打電話到葉氏問了詳情, 一個星期一堂, 有8位學生一起, 家長可陪同.

除了你說的何老師外, 有沒有好介紹? 因她現在只教8級.

另外, 請問怎樣可以番看拉小提琴分享及交流part 1?

謝謝回覆!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=494678

姓"趙"如何

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

OIC~

原帖由 Sindy 於 10-1-7 13:07 發表
我個女中細碼,而家六年班先轉到full size

係喎...等我今個week 問吓老師先.
many many thanks

原帖由 JJ_Mom 於 10-1-7 14:04 發表
I usually ask the violin teacher to refer any good quality 2nd hand violins from his elder students.  

Alternatively, some violin shops offer trade-in, you can ask those shops to see if they have 2nd ...

已經加返條link係第一個post度啦

原帖由 BB822 於 10-1-7 14:52 發表

另外, 請問怎樣可以番看拉小提琴分享及交流part 1?

謝謝回覆!
  ...

bebebe12345,

Seeking your valuable comment, pls check PM.

Thanks

班上有夾過伴奏, 單對單仍未練過呢.....

原帖由 beryl88318 於 10-1-13 17:24 發表
好耐没上來啦!
参加校際的你地開始練伴奏末?

‹ 上一主題|下一主題