用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

回覆 175# cherrynequ 的文章

留意明天 EPA 要默書

多溝通

現時學校情況, 主要靠小朋友匯報

學校少發通告, 學校網頁上載資料亦不多.  與小學做法不同

唯有寄望家長多提供消息

Really? 阿仔無講有幾多. 見佢入左房一陣就話攪掂了

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 13:18 發表
昨天是阿仔上學以來, 最多功課的一天, 花了一個小時, 不過晚飯前已完成,  沒有阻礙他晚上收看無線三線劇集

你都好, 阿仔主動同你講咁多, 我阿仔佢只係有d 想講就講, 問過佢, 佢話其實係有好多, 不過, 太多都唔知點講, 所以選擇性講

好彩有你地報料   

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 13:41 發表
現時學校情況, 主要靠小朋友匯報

學校少發通告, 學校網頁上載資料亦不多.  與小學做法不同

唯有寄望家長多提供消息

知道, thank you. 等我今晚睇下佢有無溫書.

依家阿仔事事自己攪掂, 默書果 d 我都無理了, 只係提醒佢每日要溫書同預習, 佢都有做到.

可能佢唔太喜歡睇電視, 最多都係睇 J2 台, 因為時時有遊記睇, 阿仔好 like.

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 13:37 發表
留意明天 EPA 要默書

回覆 185# cherrynequ 的文章

其實亦不需多担心,
性格問題,唔駛刻意迫佢講,
既然阿仔可以事事自己搞掂,
都係一個盡責的表現。
好在呢度都有熱心家長無私分享,
唯有多啲來收下風。

係呀,呢度資料多元化。我仔想join 童軍。昨天放學後打了成個鐘籃球才回家。佢睇完兩套金庸,好好睇,成日九陰八骨爪整古我。

係呀, 我都係咁諗, 佢都咁大個, 費時再下下問佢,
好彩依度有媽咪上來講下, 起碼我都知道下, thank you

原帖由 sandyaloha 於 10-9-14 14:21 發表
其實亦不需多担心,
性格問題,唔駛刻意迫佢講,
既然阿仔可以事事自己搞掂,
都係一個盡責的表現。
好在呢度都有熱心家長無私分享,
唯有多啲來收下風。 ...

阿仔第一堂 pe 都話玩到成身汗, 真係好 happy, 佢話玩 basketball, 其實阿仔唔鐘意 sports.

你阿仔咁快睇完? 阿仔仍在努力中

原帖由 acesfamily 於 10-9-14 15:57 發表
係呀,呢度資料多元化。我仔想join 童軍。昨天放學後打了成個鐘籃球才回家。佢睇完兩套金庸,好好睇,成日九陰八骨爪整古我。

我無聽阿仔提過, 明天問下佢

原帖由 ac602 於 10-9-14 21:21 發表
Hi, has any of your sons logged into school's intranet?  My son is unable to log in but he has intranet homework today.

EPA: 阿仔話明天唔係默書, 只係要交剪報

反而阿仔話遲下要默 maths, 要默Terms.

仲有中史, 阿仔話老師叫佢地要背歷代朝代的次序, 最好背埋年期, 戰爭名稱等等.....

今日阿仔張通告講迎新營, 佢特別叫我睇通告話不要打電話回家, 以訓練獨立, 我只係諗住佢到步可以打個電話 jet. 仲有果日要帶書上堂, 咁果 d 書點呀? 無理由帶埋去入營, 放在 locker 跟住 25號取回家可以嗎? 你地呢?

原帖由 cherrynequ 於 10-9-14 13:53 發表
知道, thank you. 等我今晚睇下佢有無溫書.

依家阿仔事事自己攪掂, 默書果 d 我都無理了, 只係提醒佢每日要溫書同預習, 佢都有做到.

可能佢唔太喜歡睇電視, 最多都係睇 J2 台, 因為時時有遊記睇, 阿仔好 like.

...

回覆 192# cherrynequ 的文章

阿仔說今天通知 明天不用默 EPA
數學後天默
他說中史只背朝代
入營不打電話, 正合他心意
聽聞在停車場解散, 不入課室, 可能要帶同書本入營

回覆 179# BSCYL 的文章

2004年4月初版

回覆 190# ac602 的文章

阿仔說未有密碼

回覆 189# cherrynequ 的文章

阿仔運動比較差

神鵰未開始看, 忙於追劇集

今天功課較少, 半小時完成

學校intrannet阿仔已登入過,因為要交功課

迎新營係要上幾堂的,所以要帶text book

可能班班唔同定阿仔默左都冇話我知,
除常規的中英默,冇其他科話要默生字
淨係知8/10 測中文,好似話一個單元

星期五迎新日
15:30-17:00—野外定向學會
17:15-19:00—天文學會

回覆 198# sandyaloha 的文章

聽聞只有英文 及 數學測驗 計入考試分

默書應該每班不同

多謝分享開放日資料
阿仔對野外定向 - 較動感的無興趣
叫他趁機參觀校內天文望遠鏡, 他也說沒興趣

今朝阿仔出門時, 話依家書包好重, 我打開來睇, 問佢有無書可以唔使帶, 佢話本本都要用.

我話不如你只帶上午的書, 我 lunch time再幫佢拿走, 跟手比下午的書, 佢話唔得.
佢仲話, 試過有同學真係上午同下午唔同書包, 原來係個工人 lunch time幫佢換, 阿仔話, 校長講過唔可以咁, 唯有照咩啦.

佢話, 原本想放書在 locker, 但又想回家可以預習同溫書, 所以只好帶回家. 其實你地仔仔個 locker 放什麼? 阿仔就放左好少野, 只有 artbooks
‹ 上一主題|下一主題