用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 heihei媽 於 11-9-4 20:14 發表
又多一個家長啦!  明天就正式開課, 大家預備好未呀

我都想幫佢多D預備,但根本無從入手,亦"被迫"如校長建議,放手俾佢做~~~~因為連手冊都無功課欄,佢話老師叫佢地搵本簿寫=.=
friday放學我奇怪佢好清閒,佢重叫我租DVD俾佢睇,佢真係無功課,乜都唔洗做,,,,
但佢睇完DVD,又自己拎本手冊出嚟抄timetable,又將各科分好file~~
咁我真係無得強迫佢,但佢又會做咁囉@_@
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-9-5 00:36 發表

我都想幫佢多D預備,但根本無從入手,亦"被迫"如校長建議,放手俾佢做~~~~因為連手冊都無功課欄,佢話老師叫佢地搵本簿寫=.=
friday放學我奇怪佢好清閒,佢重叫我租DVD俾佢睇,佢真係無功課,乜都唔洗做,,,,
但佢睇完DVD, ...

我個女都係無功課,好輕鬆咁過左個weekend!今日返full day,要成5點先返到屋企。
BTW,有無人知道數學要帶邊本書,因為成3大本咁多,佢今日帶晒,好重呀!

原帖由 pigpigng 於 11-9-5 13:11 發表

我個女都係無功課,好輕鬆咁過左個weekend!今日返full day,要成5點先返到屋企。
BTW,有無人知道數學要帶邊本書,因為成3大本咁多,佢今日帶晒,好重呀! ...

唔洗帶晒數學書呀,因為入面有得拆開,只係帶而家教的一份,其實係最輕,,
我地女女唔同班,但我女話數學老師講左! and每科要分開個別file等等~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我想問每科一個file, 係咩file, 我女只係話IH 要一個 有POCKET 既FOLDER, 咁其它科係咪都係呢啲呀?

原帖由 cameo 於 11-9-5 13:31 發表

唔洗帶晒數學書呀,因為入面有得拆開,只係帶而家教的一份,其實係最輕,,
我地女女唔同班,但我女話數學老師講左! and每科要分開個別file等等~~

原帖由 heihei媽 於 11-9-5 17:28 發表
我想問每科一個file, 係咩file, 我女只係話IH 要一個 有POCKET 既FOLDER, 咁其它科係咪都係呢啲呀?

我唔肯定會唔會大家唔同班而準則唔同呀,阿女暫未上IH,好似明先第一堂IH,但我見佢只用最普通的透明file分科放好notes咋! 另外,佢有提到明預備IH主要係新聞題目,我估會唔會將來多剪報所以你地班要求有pocket的file for IH ???
我呢幾日都有接送返放學,阿女都係比預期開心及無諗過咁....hea @_@
因為無需要寫功課喺手冊,所以阿女將今日事項抄晒喺自己本schedule,放學就同佢去買左本薄薄地簿仔for佢日常寫功課嘞~
今日派左張表格,要佢地填資料報義工啊,係咪我家長會時發夢miss左無聽到?? 因阿女話硬性一定要做社區服務,但無講咩性質,點做法,做幾耐等等~~

回復 1# cameo 的帖子

呢樣野我有問啲prefect, 佢話學校係有規定要做唔知幾多小時既義工架. 係會有學校安排, 但係summer 時就要自己揾喎.

我都無諗過咁hea, 今日又無功課呀.  亞女就買左本好似diary 咁既野要來寫功課囉. 其實幾時先可以睇到intranet 呢.

另亞女話今日做左english 既subject leader

原帖由 heihei媽 於 11-9-5 23:22 發表
呢樣野我有問啲prefect, 佢話學校係有規定要做唔知幾多小時既義工架. 係會有學校安排, 但係summer 時就要自己揾喎.

我都無諗過咁hea, 今日又無功課呀.  亞女就買左本好似diary 咁既野要來寫功課囉. 其實幾時先可以 ...

我女o個班未有班長o個D,座位都只係跟class number咋,,,但今日有功課嘞,and要備課查字典,少少資料搜集等等,本身唔可以話多,但全部野佢都未算上手,連執書包都慢左好多呀~
阿女話今日講左校網,班主任講左個log in number隨時入得!

原帖由 cameo 於 11-9-5 23:48 發表

我女o個班未有班長o個D,座位都只係跟class number咋,,,但今日有功課嘞,and要備課查字典,少少資料搜集等等,本身唔可以話多,但全部野佢都未算上手,連執書包都慢左好多呀~
阿女話今日講左校網,班主任講左個log in numb ...

我女都有功課仲有畫畫total 4樣,因為昨天5點幾先返到屋企,搞到7點幾先KO... 我諗唔同班功課同其他野都可能唔同,我女已經有班長,有locker,有下星期交的功課。我就想放手,但係佢仲係慢吞吞要我提醒佢!

原帖由 pigpigng 於 11-9-6 08:33 發表

我女都有功課仲有畫畫total 4樣,因為昨天5點幾先返到屋企,搞到7點幾先KO... 我諗唔同班功課同其他野都可能唔同,我女已經有班長,有locker,有下星期交的功課。我就想放手,但係佢仲係慢吞吞要我提醒佢! ...

今朝送阿女返學時,原來佢話已經有english leader嘞,total有6個,分科每科2個,drama 2個,GE 2個,另外唔記得咯~ 不過佢話同學係自薦,真係乖,主動幫手^^
locker佢都有嘞,今日佢搬左D新薄and字典返去放!
尋日我無問佢咁多,放學同佢食埋野,行左陣先返屋企,佢天黑先開工,所以都好夜先攪掂晒!

我女都搬左本大字典番去放啦. 係喎叫佢搬幾本新薄番去都好喎... 放唔放埋個啲原稿紙好呢?  佢仲幫同學買左幾個lock 要來鎖locker.

原帖由 cameo 於 11-9-6 09:11 發表

今朝送阿女返學時,原來佢話已經有english leader嘞,total有6個,分科每科2個,drama 2個,GE 2個,另外唔記得咯~ 不過佢話同學係自薦,真係乖,主動幫手^^
locker佢都有嘞,今日佢搬左D新薄and字典返去放!
尋日我無問佢咁 ...

今日又女想做中文科長又輸左,,,
1C班唔洗老師揀呀,佢地自薦,今日到中文多同學仔想做,大群人猜包剪DUP,阿女話自己第一round已輸左,笑死~~~
原來家政唔洗考卷,only計平時分,,,阿女開心死啦,,,hahahahaha

原帖由 cameo 於 11-9-6 17:35 發表
1C班唔洗老師揀呀,佢地自薦,今日到中文多同學仔想做,大群人猜包剪DUP,阿女話自己第一round已輸左,笑死~~~
原來家政唔洗考卷,only計平時分,,,阿女開心死啦,,,hahahahaha ...

原來我女都有做leader, 有自薦的有老師選的! 今日我返到屋企佢已經搞好,太好了!BTW, 佢話明天開始報課外活動, 記得留意!

原帖由 pigpigng 於 11-9-6 20:17 發表

原來我女都有做leader, 有自薦的有老師選的! 今日我返到屋企佢已經搞好,太好了!BTW, 佢話明天開始報課外活動, 記得留意!

阿女乜都想參加(可惜有限2項),佢已報名fri田徑選拔,但籃球要校網報名,佢無左個log in number入唔到!

原帖由 cameo 於 11-9-6 20:23 發表

阿女乜都想參加(可惜有限2項),佢已報名fri田徑選拔,但籃球要校網報名,佢無左個log in number入唔到!

入到e-class但入唔到web class, 係未要在web class先報到呢? 兩個User id 同 password 都唔同嗎?

原帖由 pigpigng 於 11-9-6 21:56 發表

入到e-class但入唔到web class, 係未要在web class先報到呢? 兩個User id 同 password 都唔同嗎?

阿女唔見左個user id,老師今日又未俾佢,所以未試呀,但佢有講過,個user id係for e-class !
其實兩個有咩分別??

阿女話飯盒好細,食唔飽,尋日有同學食完個飯盒,落去小食部買多碗面=.=

家政唔考卷好好多.....咁叫佢地平時上堂打醒十二分精神先.

另, 亞女話今日已有同學俾老師罸抄書.

原帖由 cameo 於 11-9-6 17:35 發表
原來家政唔洗考卷,only計平時分,,,阿女開心死啦,,,hahahahaha ...

唔駛心急, 亞女話明天派login number

原帖由 pigpigng 於 11-9-6 21:56 發表

回復 3# cameo 的帖子

呢個, 亞女話啲lunch box 超難食喎

原帖由 heihei媽 於 11-9-6 23:04 發表
唔駛心急, 亞女話明天派login number

阿女o個班好輕鬆呀,佢話班主任日日都會講吓笑,,,我地班尋日已派login number,但佢唔記得抄左去邊,要等老師再幫佢check 過囉~
飯盒係今個學期新供應商,阿女食慣訂飯飯盒9成係難食,佢話呢個唔係最難頂喎=.=
‹ 上一主題|下一主題