用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B
easonkinkiP1 7A3A
DONUTBUBBLEP1 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP22AEFL E 
wachaP24AERP 4A3A
sumsumbbP2CIERPcut
cut
Princesshk2P22AERP 3A (暫停)B
raycarbbP2 ERP AIA
LingchulingP25A 2A
小豆媽P3BIIEFL (H)F
nataliemamaP3  2A
十月媽咪P3DIIEFL MG
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3GIIERP FIIH
Yau_CheungY4 (P3)CIIERP DII 
scarecrowP4 ERP BI 
wasabbP4 EFL DB
AnsonrubbyP4 EFL J 
迪迪洛洛媽P4AIERP AII 
迪迪洛洛媽P6AIIERP BI 
LittlehipoP4AIIERP BIIE
wasabbF1 EFL F

姓名年級性別

DONUTBUBB P1 ERP 6AB
DONUTBUBBP22AEFL E 
sumsumbb P2CIERPcut
cut
raycarbb P2 ERP AIA
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3HIERP FIIH
wasabb P4 EFL DB
Ansonrubb yP4 EFL J 
wasabb F1 EFL F

大家好呀! 無左"十月媽咪"呢個台柱, 呢版靜左好多啊...

報告一下個女的"龜速"進度先:
中文:  每日5頁
英文: 每日2頁/3頁
數學: 每日2頁

中文的目標: 希望5年級之前完成.
英文的level本來一直高過中文, 自從改為2/3/2/3, 依家好似做黎做去都未升級...

各位Kumon媽咪,小兒三歲半,讀K1,於九月份開始讀公文數。睇完大家留言,我有興趣比小兒讀埋中文及英文,我想問讀三科的話,大家係點安排上堂時間呢?一日上哂三堂,還是分開幾日上呢?上個月公文中做左評估,導師話他普通話方面還是白紙一張,叫我暑假才開始學習。

醒目開學勳章

姓名年級性別

DONUTBU P1 ERP 6AB
DONUTBUP22AEFL E 
sumsumP2CIlEFL D
raycarP2 ERP AIA
JasmineP33A  
wasaP4 EFL DB
AnsonruyP4 EFL J 
wasaF1 EFL F

回復 Pooh_Pooh 的帖子

Pooh_Pooh,

Happy New Year!

你哋都加油努力! 公文導師打過好多次畀我, 叫我哋開番晒三科, 但自從停咗, 就已經無咗加番既心喇....或者呢啲就叫做緣份已盡都未定! 還記得第一次停嗰陣, 仲係對公文難捨難離的, 但今次停, 就停到完全忘記咗有公文呢回事咁!....呢個聖誕假, 日日同個女去玩, 佢好開心, 所以暫時我都唔打算讀番, 不過我會繼續支持你哋架! 畀心機!

阿十,

新年快樂!!!~~

多謝你的支持呀!!  雖然你同公文未能"再續前弦", 但我相信你囡囡一定可以繼續handle好學業的, 有公文打好基礎嘛.

我暫時同個女的目標係finish中文(希望小四/小五前).  依家中文越讀越順, 我對中文的教材好滿意!
數學我唔太介意進度 (每日做2頁其實好慢), 佢對數學興趣一般, 但都有參加下D奧數比賽. 我唔PUSH佢.
英文家陣好慢好慢......... 其實我想佢CUT左轉讀另外一D WRITING COURSE. 佢daddy無咁多心機時間去跟KUMON, 每日做2/3頁..... 但daddy又話佢學得好喎, 想佢keep 住....

我都好想快D攪掂KUMON,  等個女向另方面學習/挑戰...

剛收到今年KUMON頒獎禮資料, 我個女竟然拿左3個金呀!!
我有D奇怪, ERP唔係FINISH左F先有金咩!?? ANYWAY, 事但啦, 個女有3金, 即刻話英文想加到5頁紙喎....

醒目開學勳章

Pooh,

你囡囡在P2八月尾時讀到EII尾便有金啦!

醒目開學勳章

Pooh.

阿仔最近讀中文都讀上癮,雖然每日只取五張纸,但他一做就要做10張完晒個故事才肯停,所以佢係隔日做!

真係好, 大家都讀得HAPPY! 公文CENTRE打過幾次電話畀我, 叫我加番, 就算唔讀晒三科, 都希望我女COMPLETE咗個英文, 但我哋個心真係已經唔響公文喇, 所以.....都係算吧! 而家個女都KEEP得住學校成績, 十二月見家長時, 班主任主動告知佢係全班TOP 10 (我哋學校唔會講實畀家長知, 小朋友EXACTLY既名次的), 叫我KEEP住而家既讀書方法就可以了, 唔洗額外做太多操練咁話啊!....SO FAR我見個女個底都真係打得頗穩陣, 既然而家佢讀得輕輕鬆鬆, 我就唔勉強佢做番公文了!

今個星期我哋考試, 成個聖誕節我哋都掛住玩玩玩, 書就無溫過! 本來好驚今次考試前咁玩法, 佢個心會散晒, 但原來又唔一定, 佢聖誕玩完, 應承我一放完假, 放學返嚟就會溫書...SO FAR佢又真係做得到, 唔洗我叫, 都每晚臨瞓前拎本書入房溫習! 臨考前幾日 (即剛過去的星期六日一), 佢都好合作做晒我為佢準備既學校工作紙, 今日正式開始考試, 會考到星期五, 我應承佢日日都合作溫習, 畀心機考試, 我就帶佢去迪士尼....佢好期待呢!

我女都收到晒三張公文CERT & 獎牌了, 今次已經係第四次攞, 依然係兩金一銅, 但個傻妹已經無乜感覺了, 看來我哋同公文既緣份暫告一段落了!....不過, 你哋放心, 我依然會間中走入嚟睇吓你哋既近況, 支持吓你哋的, 大家加油加油!

姓名年級性別

DONUTBU P1 ERP 6AB
DONUTBUP22AEFL E 
sumsumP2CIlEFL D
raycarP2 ERP AIA
JasmineP33A  
Yau_CheungY4 (P3)CIIERP EI 
wasaP4 EFL DB
AnsonruyP4 EFL J 
wasaF1 EFL F

大家好,囡囡K1 公文英文 7A (之前做TEST, 27/30,  還欠一題才上7B),所以由最BASIC 開始. 想問下幾時先升一個LEVEL ?

引用:各位公文媽咪,由於我哋個PART+2已經OVER+20

大家好, 想問一問公文中對中文認字有幫助嗎? 我女K2, 中文認字能力極差, 想提昇佢中文認字能力.
另外想問公文中是用普通話教的, 那大家的小朋友能自行認埋個d字的廣東話音嗎? 會否混淆? 工作紙一般需要多少時間完成?

引用:大家好,+想問一問公文中對中文認字有幫助嗎

Pooh_Pooh 發表於 12-1-10 01:13
阿十,

新年快樂!!!~~

公文3月份加價啦 !!!
大家加油 !!!

引用:真係好,+大家都讀得HAPPY!+公文CENTRE打過

是否可以暫時停讀㗎?

Pooh_Pooh 發表於 12-1-10 01:13
阿十,

新年快樂!!!~~

Pooh,
中文要讀到邊個 level 才可以令中文寫作有
進步 ?

‹ 上一主題|下一主題