用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ ...
樓主: neko1234
go

有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ [複製鏈接]

原帖由 榛子果仁 於 11-5-22 01:26 發表
Neko,
原來你開咗個post, 我係果仁呀, 多多指教..

我心水係, spk, sh, spn(n2), 宣幼
會報埋協恩, 真光, st catherine因為有實戰經驗最重要.

mosibaby, 好開心係呢度見到你, 你之前另一個post講的資料, 我好想要呀 ...

果仁, 你個係囡囡, 似乎你target一條龍... 你考慮係香港真光? 唔揀聖羅撒係因為小學係津校?

SPK 面試題目

上網找到SPK 面試題目, 唔知有冇幫助?
俾各位參考參考:
(quote)
形式﹕父母陪同考生進課室,但中間會有屏風相隔,或要彼此背而坐,兩名教師分別向家長和考生提問。
考生﹕教師問一些簡單問題,例如﹕「你是男孩還是女孩?」也會給小朋友看圖畫,要他們辨認圖中人物的性別、動作及顏色等;又會拿起一些日常用品如﹕水杯、梳、牙刷等,問考生這是什麼及其用途?甚至請考生示範。又會先給考生看桌上的簡單物件,例如牙刷和杯,然後用布蓋上,取走其中一件物品,再問考生少了哪一樣物件?
家長﹕校方會問「為何選擇我們學校?」、「平日由誰帶孩子?」、「若取錄了你的孩子,你期望將來如何與學校溝通得更好?」等,全程約5分鐘。
過來人貼士﹕重視家庭教育
.注重家長對小朋友的家庭教育
.面試完校方可能送小禮物給小朋友,別忘記說謝謝
.小朋友離開座位後,最好懂得把椅子推回桌下
報名日期﹕08年11月初
(unquote)

Source:
http://happypama.mingpao.com/cfm/Archive1.cfm?File=20081020/newa/voa5.txt

原帖由 榛子果仁 於 11-5-22 01:26 發表
Neko,
原來你開咗個post, 我係果仁呀, 多多指教..

我心水係, spk, sh, spn(n2), 宣幼
會報埋協恩, 真光, st catherine因為有實戰經驗最重要.

mosibaby, 好開心係呢度見到你, 你之前另一個post講的資料, 我好想要呀 ...

Hello!! 果仁

我都覺得LH進可攻退可守,我暫時都好滿意呀!!

好在你target女校..唔係我囝就無運行啦..

啊! 好多頁啊!

可以斟埋我玩嗎?
我個"叻"仔無n收...疊埋心水報k~

好擔心....

原帖由 iris5a 於 11-5-23 17:16 發表
啊! 好多頁啊!

可以斟埋我玩嗎?
我個"叻"仔無n收...疊埋心水報k~

好擔心....

你一早就係我地吹水團一份了啦

無可以直升的n班係手
又真係好worry

咁iris5a 你今年要報多幾間
除左區外名校, 區內的好學校點都要報番二間啦

同埋八九月開左學, 可以打去學校問下有無位插班
可能有意想不到的收獲

spk 最近兩年都無in家長啦!
好似 pc 咁小朋友自己入去in......

回覆 173# lovelinda 的文章

Lovelinda 你唔好笑我啦,你阿b 先至係叻叻,你都有好多offer! 因為去了報k時LH 先剛開學,唔知好唔好,所以都報了好幾間學校,如KV, ST cat, PC, soka, TT... Etc, 前前後後都8、9間。我阿b 在海逸那間LH.

Lollipop, 係啦,好可惜你阿b入學我阿b就走

原帖由 lollipop2009 於 11-5-21 22:16 發表
Hi EggEgg08 你好,你小朋友好勁呀,有咁多offer。請問你去年報了那些學校,可以分享吓戰果嗎?  

eggegg, 你個b是否大b呀? 我個b唔算係大b, 今年又咁多人, 所以我都報咗十幾間........

原帖由 EggEgg08 於 11-5-23 20:47 發表
Lovelinda 你唔好笑我啦,你阿b 先至係叻叻,你都有好多offer! 因為去了報k時LH 先剛開學,唔知好唔好,所以都報了好幾間學校,如KV, ST cat, PC, soka, TT... Etc, 前前後後都8、9間。我阿b 在海逸那間LH. ...

各位好呀!我仔仔都係今年將會報k1呀
好緊張呀~我都係主戰九龍塘一帶既學校呀~
請大家多多指教啦....

多謝你啊neko! ^^

我都有著手搵下區內的村校了, 遲d到8,9月時打去d n 度問下先! 謝謝!

好開心有好多已經過左關的媽媽仲咁熱心咁來教我地路!

原帖由 neko1234 於 11-5-23 17:36 發表

你一早就係我地吹水團一份了啦

無可以直升的n班係手
又真係好worry

咁iris5a 你今年要報多幾間
除左區外名校, 區內的好學校點都要報番二間啦

同埋八九月開左學, 可以打去學校問下有無位插班
可能有意想 ...

原帖由 lovelinda 於 11-5-23 18:16 發表
spk 最近兩年都無in家長啦!
好似 pc 咁小朋友自己入去in......

咁咪唔知考咩囉...

大家好! 我又報到先
我囡囡都係今年考K1

早晨ar~~~~~

又多左幾位朋友仔,真好~~~

lovelinda

唔知考tt 主流班難嗎????
(雖然我都知有時要靠運氣)
同埋佢地既簡布會仲未有聲氣咁

考tt 主流班 (以下是我interview的情況)

面試當日, 分為2 parts,
首先按編號(到時聽廣播)大約十幾組(小朋友&家長)入到一間課室坐下來玩玩具,一個老師會點名, 小朋友自己叫"到",然後玩玩下個老師會逐個過來談話,eg.你叫咩名?你玩什麼?.........
之後再聽編號分組去next 課室, 約6組(小朋友&家長)分2個半圓形坐(小朋友坐前,家長坐後),有3個老師,1個負責帶活動,1個負責同家長talk,1個全程在後面負責remark.
一開始帶活動的老師會播一首英文歌的music video,(我記得當時有些小朋友一齊唱,亦有些站起來跟隨做動作,有些唔郁.......)
之後帶活動的老師開始講故事,並會問問題,我見有些小朋友自己舉手答,不過我見老師都有主動問一些無自己舉手答的小朋友(不過我唔知是否其他組的老師都一樣...)
老師講完故事後,便開始送禮物,逐個小朋友自己行出去取,老師會問是什麼colour,小朋友答完並要記得say thank you 呀~~~取完禮物走得.......
負責同家長talk的老師會在講故事的環節中逐個同家長talk的,大致上會問小朋友的情況, who take care the child, 會否選擇崇真小學...etc

面試的過程及內容大致如此, tt 難唔難考就見仁見智,但佢每年total大約收二百幾人(應該是300人內), 而今年(2011-2012)都有幾千人報考.........

希望幫到大家!
原帖由 joanne_ma 於 11-5-24 11:13 發表
lovelinda

唔知考tt 主流班難嗎????
(雖然我都知有時要靠運氣)
同埋佢地既簡布會仲未有聲氣咁

NEKO,

我真係唔慌唔無運行, 囡話就話一條龍, 但成幾千人去考, 我都滴汗... 8月要開始留意報K啦...

TSANGNAMNAM,

你大埔SPN收咗, 唔駛擔心呀... 我只係睇一條龍, 其實最想入係SPK,  SPN(N2), GH, 宣小
我間母校要大抽獎... 其實, 最想入返我間母校, 但係唔係小學上, 無分... 唉...   

要自己行入去考的SPK, 真係有難度... 要諗諗點搞...

原帖由 榛子果仁 於 11-5-24 23:21 發表
NEKO,

我真係唔慌唔無運行, 囡話就話一條龍, 但成幾千人去考, 我都滴汗... 8月要開始留意報K啦...

TSANGNAMNAM,

你大埔SPN收咗, 唔駛擔心呀... 我只係睇一條龍, 其實最想入係SPK,  SPN(N2), GH, 宣小
我間母校要 ...

宣小 ?? 係唔係想搏 APS ?

唔係一條龍。。。。好似有小量位俾小學..要 check 清楚

宣小學術同音樂係好勁架, 最近去聽埋佢個drama...

佢地好多同學中學入名校~! 樂團都有好多個...

佢係我非一條龍的學校入面的唯一選擇...

報到先~
我個仔都係今年考k1~
‹ 上一主題|下一主題