用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
樓主: leedorean
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回復 1# leedorean 的帖子

恭喜你, 我都等緊.

回復 181# leedorean 的帖子

恭喜你!

原帖由 wu_winky 於 11-6-27 10:24 發表
如果大抽獎派到頭三志願都唔準叩門就公平,因為頭三志願都係你地揀,太多人叩門,派第一都叩,對派得十幾好後果啲就真係好唔公平

係呀,據講有d學校知道你派左同佢地同grade的小學仍來扣門,是唔會留番個位比你的!

回復 171# emma-ma 的帖子

我都想要來參考,can you pls PM me also

原帖由 leedorean 於 11-7-4 11:33 發表
今日早上收到合一堂既電話,我們是後備生都可以註冊了!!
大家加油!!

恭喜你!  Do u receive reply fm ops?

簽名被屏蔽

回復 1# leedorean 的帖子

i give up ops, but still waiting the interview on 9/7 and finally waiting result and make decision.

But anyway, 恭喜你!   

we keep contact!!

好灰,好down , 我已 過好多次。

回復 1# prettygirls 的帖子

中咗邊間? 你叩咗邊幾間呀? 有沒有 waiting? 諗吓仲有沒有計...

回復 2# prettygirls 的帖子

唔好灰心,你打去學校問下+寫信,努力加油!我好明白你心情,我都同你一樣喊過幾次,放鬆心情面對,未到最後都唔好放棄。

原帖由 panbaby 於 11-7-6 00:11 發表
中咗邊間? 你叩咗邊幾間呀? 有沒有 waiting? 諗吓仲有沒有計...

派左一間講都無人識的學校。叩左6間,1間rejected letter, 2 間已有人註冊 (全未收信; 其中一間2nd in 都無,應該係rejected ), 3間無in 的消息 (其中2間最有名的,所以機會吾大)。所以,灰到係“深灰”

Thanks! keroppi925, 我都有盡量放鬆心情,但每當又係rejected letter 或聽到已有人註冊,個心就會 。。。。。。。。。。。我會怪自已當初選學校害左個囡。

原帖由 keroppi925 於 11-7-6 10:22 發表
唔好灰心,你打去學校問下+寫信,努力加油!我好明白你心情,我都同你一樣喊過幾次,放鬆心情面對,未到最後都唔好放棄。

Prettygirls,

加油呀!唔好放棄. 大不了讀好P1, P2再想辦法. 雖然自己有私校back up, 不過叩唔到門, 都有點失望, 有點懷疑自己個女既實力. 尤其是當你知道有人已經去註冊、去senond in.....

事到如今, 你應該去計劃一下下一步要點做, 振作!

要搵屋企附近普通d既學校, 只少有近學校的優勢, 學校也會考慮的, 只叩熱門學校比較難.  講彩數.

原帖由 prettygirls 於 11-7-6 10:35 發表
Thanks! keroppi925, 我都有盡量放鬆心情,但每當又係rejected letter 或聽到已有人註冊,個心就會 。。。。。。。。。。。我會怪自已當初選學校害左個囡。

...
~easybring~

絕對讚同,我都係咁放棄頭3甲,再寫信去次選,加油!
原帖由 easybring 於 11-7-6 10:53 發表
要搵屋企附近普通d既學校, 只少有近學校的優勢, 學校也會考慮的, 只叩熱門學校比較難.  講彩數.

回復 3# easybring 的帖子

我家距離一所熱門有名的小學一條街,不過又如何,坊間好少會聽到有人叩門 interview 成功 (都吾知有無得in)

我就係現在才知,太遲la!
原帖由 emma-ma 於 11-7-6 11:07 發表
其實我覺得與其心灰不如好好裝備小朋友...因為我個女考過名校但都係reject...得2間收....所以之後我就要個女做小一練習(由新年開始就做)....有d小朋友去interview dgs or 聖方濟各九龍塘小學...無小一程度根本就係炮 ...

回復 6# constanceng 的帖子

Thanks! constanceng, 我都已開始打算P2 / P3 再戰。我會努力!
‹ 上一主題|下一主題