用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

原帖由 MW9919 於 11-8-17 01:42 發表
真相越辯越明,直頭3D立體。咁多第一身家長表白都真係有唔少問題存在,校方要好好跟進一下,做好D先得!令人失望就唔好啦。

可能睇標題留言吧,覺得SRL好所以無留言囉,,,
我都有識D學生喺SRL讀左6年係好順,今屆升上書院返左適應班都好開心tim~~
只不過人夾學校,學校夾人~ 而喺SRL夾唔嚟就難搞,走又走唔到,升中想搏其他學校又難靠自行,因為平時手冊寫到花晒(若去interview的中學要睇死梗),成績表俾conduct勁緊,有個top10成績本身conduct都好,但老師又喺評語其中一句寫上負面說話(有心留難???)  誰是誰非??
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-8-17 23:44 發表

可能睇標題留言吧,覺得SRL好所以無留言囉,,,
我都有識D學生喺SRL讀左6年係好順,今屆升上書院返左適應班都好開心tim~~
只不過人夾學校,學校夾人~ 而喺SRL夾唔嚟就難搞,走又走唔到,升中想搏其他學校又難靠自行,因為平 ...

你講既說話, 我都好同意, 人夾人. 如果小朋友本身係好乖, 聽教, 自律性同自控性高的話, 我都相信係入邊問題都不大, 不過依家既年代有幾多小朋友係呢d性格呢 ???
我自己覺得, 教育係神聖既工作, 要有愛心. 本身有直屬位, 對於升中要支援既家長, 已經比出邊學校少好多. 因為大部份都上返自己中學, 但佢連依少部份需要支援既同學都唔幫手, 對於係入邊讀左6年, 又捐足咁多年錢既同學同家長, 點會唔心淡?  就算唔幫手, 都唔好係放榜當日不停打擊學生同家長.  冇家長想自己小朋友成績差(其實應該講稍遜), 亦冇小朋友想自己成日墊底, 佢地當中幫左幾多成績略遜既學生 ??...
果封所謂推薦信, 打果個冇心, 簽果個冇意, 一封打錯字既信, 對升中學生有乜用 ?  這叫教育工作者.......???
佢地對自己學生都可以咁, 佢依家對幼稚園生既處理手法, 都係貫徹佢地一向作風, 完全唔出奇.
至於用conduct, 同出卷既手法去阻礙離心, 已見怪不怪. 再加埋d無理個人化規條, 乜野底裙既長度係校裙既2吋內, 真係要比1000叻佢....
時至今日, 亞女成績表唔靚, 叩門唔夠競爭力, 但只要有機會比佢考筆試既中學, 全部都取碌佢, 依家佢仲入埋精英班, 咁代表左乜野, 我相信都唔駛講....  
再加上有師姐由band 3 學校可以考番入band 1英中, 咁當中係學生能力問題, 定學校發現唔到佢地潛力, 真係唔知啦...
不過6年生活對亞女既影響都幾大, 因為當中叩左兩間天主教女校都收左亞女(我本身都鐘意女校同教會學校), 但亞女堅持唔肯再讀天主教女校, 雖然我有解釋過比佢聽, 但佢仍然唔肯接受, 所以到最後我都冇勉強佢.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-18 11:21 發表

再加埋d無理個人化規條, 乜野底裙既長度係校裙既2吋內, 真係要比1000叻佢....

hehehe~呢件事我係主角喎!! 針對性新創校規 !!
我女畢業時著到條裙size 38(一般5尺4女人買裙都無咁長啦),我女著到過左knee都係為免耐不耐被人煩,無諗過可以俾佢諗到底裙與校裙之間相差4CM !!!! 手冊and校網都無---->可能係佢為我女女而設的!hahahaha

重有另一個case都funny!! 我都話阿女手冊花晒,事源音樂堂多數呢排係教乜乜乜,咁連續幾堂都係咁上啦,明明幾堂無需要帶木童笛,阿女無帶一樣要寫"欠",因為老師唔教唔代表你可以唔帶 ! 佢有佢道理!!
但我明白,咩叫人情,咩叫道理!!!
我女呢6年越嚟越厚面表,因為無乜邊日老師唔鬧人,只係視乎今日鬧阿A還是鬧阿B,還是全班鬧?定係小班鬧??? 阿女已經好高境界,今日鬧D野唔關佢事可以close左耳仔,老師鬧鬧鬧,佢做自己野!

所以返左OLR 10日適應班,阿女最唔慣應該係點解10日無聽過老師鬧人,,,hahahahahahaha
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-18 11:21 發表

至於用conduct, 同出卷既手法去阻礙離心, 已見怪不怪.

今屆升小六的,已考左第一次呈分試,如常往年一樣,第一個呈分試應該會係最深,,,
呢屆升小六亦有家長不滿喺conduct落手,因為人望高處,不滿的家長的成績勁好,當然心儀o既中學唔止喺SRL書院(始終自行有2間選擇),但現佢手持第一張呈分試成績表上o既評語,真係對佢個女出去interview有影響~~~~

原帖由 cameo 於 11-8-18 20:06 發表

阿女已經好高境界,今日鬧D野唔關佢事可以close左耳仔,老師鬧鬧鬧,佢做自己野!

能夠培育出這技能,實在難得。往年都甚少提到聖羅撒,多謝多位的分享。
這樣嚴,是否同德望差不多呢?

原帖由 cameo 於 11-8-18 20:06 發表

hehehe~呢件事我係主角喎!! 針對性新創校規 !!
我女畢業時著到條裙size 38(一般5尺4女人買裙都無咁長啦),我女著到過左knee都係為免耐不耐被人煩,無諗過可以俾佢諗到底裙與校裙之間相差4CM !!!! 手冊and校網都無---- ...

Hello Cameo
看來你囡囡是有愛心具主見亦有勇氣挑戰權威(不盲從捐款予學校,但義助窮學生),成績亦Band 1,我很欣賞啊~我仰慕DGS也正因能培育學生 confidence + independent opinion + good academic standard.
是否到了高小,學生多了個人意見了,老師才多打壓?只要乖巧做 Yes-girl 就可風平浪靜?

原帖由 kls12 於 11-8-19 01:00 發表

能夠培育出這技能,實在難得。往年都甚少提到聖羅撒,多謝多位的分享。
這樣嚴,是否同德望差不多呢?

我當年就係德望同srl兩間揀, 當時我個朋友佢係srl old girl 而佢個女就讀 goodhope, 我問佢意見, 佢叫我揀srl, 因為大家都係天主教, 女校, 又有中學. goodhope 始終都係學費貴, 佢叫我先讀srl, 如果覺得唔岩, 至去goodhope 插班, 應該唔難.  其實一年班都ok, 亞女係中文差d, 其他都ok, 而且當時係冇校長, 由柯副校長代任, 都好好. 不過上左2年班, 似乎係新人仕, 新作風...不過其實當時覺得校長都係好進取, 勤力型, 佢都好努力為大家做點事.
去到3, 4年班開始發覺亞女性格唔太岩學校既作風, 加上老師既流動, 當我正想幫亞女轉校時, 成績表既評語, 令我不得不打退堂鼓.
去到高小, 我相信, 老師都有壓力, 面對升中既學生成績, 可唔可以keep番d成績好既學生留番係自己中學部, 以至每班有幾多人去中學部既open day, 畢業有幾多家長參加, 全都要交數, 數字唔理想就向學生施壓.... 所以班同學都練到好識睇老師心情同面口, 如果, 老師冇鬧人果日, 亞女一定會匯報.
不過我都要重申, 我囡囡成績亦非好差, 佢係輸運氣, 同佢同range 既同學, 都有好多派返入中學部.  而我地唔會以中學部為目標, 最主要係亞女唔鐘意得黎, 學校處事作風同亞女性格都未必可以配合佢地.

所以係咪等如你yes girl 就開心 ? 我估係會好d, 起碼過左唔會比老師點對個關, 不過同學們都有不同派別...可能係女校, 情況會嚴重少少.  係高小階段, 我小朋友既好處就係佢學識唔 駁咀, (不過佢仲未做到唔黑面既境界)有好多時唔關佢事做左炮灰, 佢都知道唔出聲, 唔駁咀係上策.
再講番goodhope, 我朋友話, 其實goodhope都有些差d既老師, 不過我朋友話, goodhope 比srl 活一些, 冇咁嚴同死版, 再加上要比學費, 所以家長比較有say. 所以, 以我個女既性格, 應該讀goodhope 岩d. 依個係我朋友既意見, 你可以再問下人, 不過我有個朋友有四個女, 我所知佢起碼3個女都係讀goodhope, 如果學校差, 我估佢唔會肯比錢放3個女係入邊讀.

原帖由 piggy-ma 於 11-8-19 10:10 發表

Hello Cameo
看來你囡囡是有愛心具主見亦有勇氣挑戰權威(不盲從捐款予學校,但義助窮學生),成績亦Band 1,我很欣賞啊~我仰慕DGS也正因能培育學生 confidence + independent opinion + good academic standard.
是否到了 ...

咁"yes girl"一定會好得多啊~~
我女女同霖霖B媽咪相反,我女100%唔黑面,但會駁咀嚴重,,,佢會據理力爭,e.g學校考中文說話時,以debate方式3個學生去考,自組, 2個正方+ 1個反方 / 2個反方+ 1個正方 ,阿女會選自己一人對2人 ! 佢言論有時頗大膽! 即使今年自行選校出面interview時表現亦大膽得嚟未必人人接受(我聽完都笑左)
但以佢性格,喺SRL無發揮機會事小,反之,,,,,唉~
challage修女,challage訓導,,,,唉~唉~唉~~~~~

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-19 15:29 發表

我當年就係德望同srl兩間揀, 當時我個朋友佢係srl old girl 而佢個女就讀 goodhope, 我問佢意見, 佢叫我揀srl, 因為大家都係天主教, 女校, 又有中學. goodhope 始終都係學費貴, 佢叫我先讀srl, 如果覺得唔岩, 至去g ...

咁SRL作風都唔啱我,更唔啱我女啦,,,
做得好要讚,做得錯要罰,,,,
但我見阿女,做錯一定罰,無走雞,,,做啱係應該,甚少會讚!

在我,我覺得一個小朋友,做啱與錯都係正常,人生必經階級,乜都叻乜都啱,洗乜嚟讀書學習,佢做左聖人啦~

點解唔可以多關心學生真正需要?? 以學生為先??
SRL喺我眼中,首要係學校前境,次要係學生成績,其次係家長的,,捐款

阿女剛升中,真係連我都要適應,e.g去到OLR單睇膳食,人地由一間XX公司負責,會每3個月轉一次飯盒供應商! 而我女喺SRL食左咁多年飯盒,連最基本要個飯盒夠熱都未必做得到呀! 校車更加唔好提!

點解唔可以安排得好少少,令學生喺校內餐飯食好少少??令家長放心D???

真恐怖, 我侄女是否選錯學校呢? 原本佢有間私校收左, 但係又好彩抽到聖羅撒. 而家睇哂你地D post, 真係唔知係是禍是福. 以前一直都冇人講聖羅撒有咩唔好, 今年侄女入讀就甘多壞事講出黎, 唉! 我諗好多SRL家長都震緊, 唉!

我突然間覺得佢唔收我個女真係一件好事,好多謝unfair 出依個 post,又好多謝其他小學家長企出黎講,令我地知道得更多,其實,都無話佢好唔好嘅,不過,我睇完晒你哋啲 post 之後,就真係覺得我個女係度讀,一定死得,佢勁多野講,個人smart 但係鐘意chanellage 人,我諗佢一日比人罰到黑都似。。。肯定會好唔開心,因為佢好鐘意人嘅compliement... 但係啲家長話做對係應份,小小compliement 都無就好恐怖蘿。 THANKS FOR ALL OF U !!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-8-19 18:36 發表
真恐怖, 我侄女是否選錯學校呢? 原本佢有間私校收左, 但係又好彩抽到聖羅撒. 而家睇哂你地D post, 真係唔知係是禍是福. 以前一直都冇人講聖羅撒有咩唔好, 今年侄女入讀就甘多壞事講出黎, 唉! 我諗好多SRL家長都震緊, ...

都不至於太差。最少,也培育到一些學生可向外走,得到其他學校認同。

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-19 15:29 發表

我當年就係德望同srl兩間揀, 當時我個朋友佢係srl old girl 而佢個女就讀 goodhope, 我問佢意見, 佢叫我揀srl, 因為大家都係天主教, 女校, 又有中學. goodhope 始終都係學費貴, 佢叫我先讀srl, 如果覺得唔岩, 至去g ...

霖霖B媽咪,
你朋友3個女讀GH,可否PM我講多D關於GH資料
我阿女K2由SRL KG轉左GH KG,黎緊考小學,目標直上GHP,希望冇幫佢選錯

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-8-19 18:36 發表
真恐怖, 我侄女是否選錯學校呢? 原本佢有間私校收左, 但係又好彩抽到聖羅撒. 而家睇哂你地D post, 真係唔知係是禍是福. 以前一直都冇人講聖羅撒有咩唔好, 今年侄女入讀就甘多壞事講出黎, 唉! 我諗好多SRL家長都震緊, ...

咁又唔好咁負面,能夠o係小學6年生活入面巳經能夠體驗將來社會黑暗一面,知道咩叫適者生存,相信日後亦能衝出種種阻礙,面對困境

原帖由 iknow 於 11-8-20 01:12 發表
我突然間覺得佢唔收我個女真係一件好事,好多謝unfair 出依個 post,又好多謝其他小學家長企出黎講,令我地知道得更多,其實,都無話佢好唔好嘅,不過,我睇完晒你哋啲 post 之後,就真係覺得我個女係度讀,一定死得,佢勁多野講,個人smar ...

大家要多謝你至真,我相信好多讀緊小學既家長敢怒不敢言,怕被學校秋後算帳
更多謝幾位敢言家長,揭露學校鮮為人知既一面,祝你們女女有更好未來

原帖由 cameo 於 11-8-19 17:20 發表

咁SRL作風都唔啱我,更唔啱我女啦,,,
做得好要讚,做得錯要罰,,,,
但我見阿女,做錯一定罰,無走雞,,,做啱係應該,甚少會讚!

在我,我覺得一個小朋友,做啱與錯都係正常,人生必經階級,乜都叻乜都啱,洗乜嚟讀書學習,佢做左 ...

即使是BAND3中學,之前我個女同成班同學向學校反映D飯太凍同埋又有頭髮,學校即時揾老師試飯,一個月內就換左供應商喇!

原帖由 yyokc 於 11-8-20 16:25 發表

即使是BAND3中學,之前我個女同成班同學向學校反映D飯太凍同埋又有頭髮,學校即時揾老師試飯,一個月內就換左供應商喇!

講真丫,"撇"開我地幾個女成績唔講,人地D女女作風啱讀都一樣有不滿,只係讀書方面合小朋友心意,其他問題可以隻眼開隻眼閉,,,
而我個女本身都唔啱SRL作風,入面種種小問題,堆堆吓真係越嚟越唔順眼~
你當年話有個學生整爛人地條裙,我地呢屆都有個極品學生,唔知佢同學校咩關係,呢個問題學生喺同學眼中神憎鬼厭,成績差,但D老師及校長對佢100%包庇,有學生被呢個問題學生攪到要見心理醫生!另一個受害學生係同我好熟~~~~慘到嘔呀!

原帖由 OB-father 於 11-8-20 12:54 發表

大家要多謝你至真,我相信好多讀緊小學既家長敢怒不敢言,怕被學校秋後算帳
更多謝幾位敢言家長,揭露學校鮮為人知既一面,祝你們女女有更好未來 ...

老實講,我當時讀緊都"敢言",而且升中我轉地址已表明唔要直屬學位,學校要算,,,何需秋後,,,hahahahahaha

原帖由 OB-father 於 11-8-20 12:29 發表

霖霖B媽咪,
你朋友3個女讀GH,可否PM我講多D關於GH資料
我阿女K2由SRL KG轉左GH KG,黎緊考小學,目標直上GHP,希望冇幫佢選錯

OB Father ,
我所知的都已經係6年前既資料, 唔知仲幫唔幫到你. 不如你pm我, 你想知乜野, 我幫你問下我朋友吧!

其實唔多家長發言都正常, 因為大家小朋友仲係入邊讀, 仲加埋個個都要留後路比自已個女上返中學部, 再加上隔間forum好多保皇黨, 所以唔敢講都係好正常.  其實大部份家長攞中學部為水泡係事實, 亞女係一個校外問卷調查中, 聽見其他學生問會揀番自己中學既原因都係做水泡...真心係入邊讀既...都有, 不過一定係佔百分比唔多, 因為依家既年代, 反叛既學生遠比yes girl 多.

我依家既身份, 就更加可以暢所欲言, 不過我講既亦全部都是事實, 而且....我亦未講到一些更令家長難接受既野..唔好問我係乜, 我唔會講....

至於午膳問題, 我個人反而冇乜意見, 反正食得佢飽, 唔餓親, 無食病, 我就冇意見, 好唔好食, 好難滿足所有人.  不過之前用9to5係好好食, 至於點解要轉就唔知.

反而我一向係對校車有意見, 依一個學校一向都知, 價錢貴, 服務態度惡劣不特止, 我最不滿係安全問題, 向學校反映就叫我同校車講, 校車主持人又更加態度傲慢. 校長之前講係因為合約問題而不能中途解約, 但點知合約到期, 都仲係搵番佢續約, 真戥之後既小師妹擔心.  好彩我一早已轉用媬母車, 之前有網友叫我幫手問我用既媬母車有冇去srl 既服務(因為我仔仔坐開, 佢係校長之前既學校讀), 點知媬母車公司話已冇做srl好耐, 原因... 學校將所有車位比哂校巴, 而校巴又成日遲, 攪到佢地早到都接唔到小朋友, 所以費事做....

至於原來有同學攪到睇心理醫生咁嚴重我就真係唔知, 不過學校偏寵某些人仕就真係有其事, 畢業聚餐上台獻花比校長, 聚餐委員家長既女包辦當晚既主持, 全是小圈子動作.  聚餐video內每幅相都有某一位同學, 捐錢多既同學又係某d場合上有特別既優待, band 2家長平日完全唔做義工, 到後期突然活躍起來, 校長未上任既副校長係好好人, 家長們對他好恭敬, 校長上場, 在唔知邊一年就將佢降到成一個普通老師, 家長就即刻變面, 完全係一個社會既縮影.

仲有, 佢地既課外活動費用比其他學校高, 我初初都唔覺, 因為冇得比較, 只係聽家長講. 以至亞仔入讀小學, 一看大家既同一項活動, 學費比亞仔學校高, (如果講師資, 我唔相信亞仔學校既師資會比srl差), 而且, 人地仲可以有好多贈品, 球衣, 球袋, 水樽, etc... 暑假仲有免費堂上, 我覺得問題係學校肯唔肯花時間去爭取.
而且, 人地校長好接受家長既意見(起碼表面上), 而依位校長, 好明顯係目標為本, 非常自我. 再舉一個例, 亞仔學校校服供應商被家長投訴質地差同甩色, 學校即follow up, 之後要求供應商全部更換過. 而srl 校長要係新校就要有所有設備, 要家長捐多300萬, 係一年內攪5次籌款, 即平均1個月多d就要捐一次錢, 依個處理方法, 我好有保留. 又話srl唔似人地學校可以一次籌款可以籌到百幾萬, 咁點解唔問下自己點解人地家長可以咁齊心 ?  srl內好多家長背景都不差啊!

我其實都同意嚴師出高徒, 但獎罰要分明, 小朋友既感覺係最直接. 作文諗唔到係學校有邊位良師, 要虛構校外課程既老師為自己學校既老師,作為作文提材; 著左6年既校服, 感覺完全冇歸屬感, 反而著一間新學校既校服覺得好驕傲同有親切感 (但間學校係冇人識, 而且校服樣又唔靚), 我真係想自己可以化身為學生, 了解下佢地平日係學校發生乜野事.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-22 10:36 發表

因為依家既年代, 反叛既學生遠比yes girl 多.

sure~管教係一門學問,但首要係出心! 例如FB事件,老師只係鬧,出動埋校長又如何? 又係罰???
最終一大群學生喺FB入面改名(D名連日文都出埋)改頭像,我地做家長想暗地裡觀察亦斷左呢個途徑!

仲有, 佢地既課外活動費用比其他學校高, 我初初都唔覺, 因為冇得比較, 只係聽家長講

呢part我已係其中一個case! 唔想講太多,新學年會唔會再教唔知嘞,但免得導師受罪!但可以講,呢件事係我女畢業之後先知!

其實大部份家長攞中學部為水泡係事實

sure~但事實呢個水泡浮唔起的! 只要你係band1生,以今年為例,你有異心的話,唔聽佢講交晒2份自行俾中學,派左去他校,佢地叩門都因你係band1而收番,以保中學內band1生比例! 若你係band2,無論你交2份表,乙一填佢,再叩門,一樣唔收!
咁你唔識游水,佢唔俾水泡你,你識游水,你要佢個水泡嚟做乜???
‹ 上一主題|下一主題