用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校 - 事不延遲
樓主: corliss_yu
go

轉校 - 事不延遲 [複製鏈接]

我在這 topic最初時發言過,我仔仔同樓主仔仔情況差不多, 在6月頭老師call 我話,仔仔如果普通話不合格,將會留班,而我小朋友是p.5的, 因為上一年度佢都係普通話不合格帶科升班, 只有一星期時間就大考, 唯有盡全力去考,結果中,普都不合格,就算同校長詳談之後,都係要小兒留班, 我仔仔本身有中文既讀寫障礙, 學習中文對佢黎講已經好困難,再加上用普通話上中文, 佢係直情抗拒呢兩科的, 我都係同樓主一樣,見小朋友在這校同老師同學相處非常愉快,同埋小兒由2年級轉這私小幾年,都有幸遇到幾位都是有愛心的班主任, 一心想著普通話只是閒科,影響不大,就無諗過再一次去轉校, 想不到學校係堅決要佢留, 若果這裡有讀障的家長就清楚, 就算留多幾多年,其實對小朋友都係幫助不大的, 所以我著手同仔仔搵學校, 呢個月黎,面對無數的失望,要搵到p.6 的學位實在是很渺茫, 教署曾派過幾間小學去考, 有d會俾機會你去考,有d 見過成績表已經好老實地說不符合, 幸運地,在社工提議下,我到一間在家附近的小學扣門, 而又好運地在遞申請表當天,能夠有機會和校長詳談,最終經過筆試後接受小兒的申請,終於搵到p.6的學位了.
在這段日子中,體會到若小朋友成績麻麻, 如果在直資和私小讀的, 學校會怕你小朋友拉低派位率,在p.4時應及早跳船,早早作出準備,p5,6 係非常難去轉校的. 佢地係無有教無類呢d精神.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

樓主加油啊!柳暗花明又一村,對孩子要有信心,加埋您的愛心和恆心,孩子一定才德兼備....共勉之!

還有在升中派位睇左一排之後,對中學直資都無晒信心,唔想幾年後又玩多一次轉校.會主力去番津校.
一間弱校會想辦法留住學生,一間商業學校會努力做靚盤數.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

回應fitceo,不是直資的單一問題,就算津校也屢見不鮮, 又不能以偏蓋全的,其實樓主 would like to remind me to find the right school to fit our kids the most, there are still a lot of good DSS schools in town.

我認為樓主做了一個很對的決定.

加油!

人生漫漫長路, 初小基礎如果需要額外一至兩年打穩, 又有何問題? 更何況, 令郎已找到新學校, 慢慢調節, 一定可以重拾信心繼續向前.

Corliss_yu,

其實看完你們對直資學校的分享,我都有點擔心。
小兒也是在TKO的直資學校,他成績不好,正正就是你說的中英6X分,他也不像你們的孩子乖巧,面試也會不合作。我沒有打算為他轉校,因為升小一時找過無數學校的挫敗經歷告訴我,現在能找到此好學校,是天大的福氣。
至少到現在為止(明年小四),我覺得學校、老師待他不錯。學校有政策主科不合格會留班,每年考試我也是戰戰兢兢的渡過。學校暫時也沒有給我們什麼壓力,可能未到高年班。學校有補底,也不時有輔導老師跟進,雖然未必有幫助,但我相信津貼學校未必有此資源。我一直在想,小兒若留在津校會如何?真的不知道。
不過,好多謝你的分享,至少我會警醒一些,小四/五/六才是重要的關口。學校是不可能轉,唯有盡力而為。

原帖由 corliss_yu 於 11-7-27 17:36 發表
我讀書不多,爭辯唔叻。
我寫這篇主題,並不是要唱衰學校。
若果大家覺得我有這意思,我在此說聲對不起。
我亦希望不要因為我的經歷,而影響了其他家長,特別是今年九月入讀的小一生。
我寫這篇主題,是想表達若果小朋友在一間有 ...

該校的中學部繼續OUT人,都是早走好。

原帖由 corliss_yu 於 11-7-27 21:33 發表
torunpoland:
我替囝囝轉校轉得太遲了,若果在小三小四轉校,情況會好些。
我讓囝囝重讀小五,也是想他打好基礎,考番好成績。
新的學年,好希望他在新學校可以努力向前行。
謝謝你~

...

我有兩個小朋友(囝囝升小二、囡囡升小五)在這間自稱"有愛心"的直資讀, 他們的成績很好, 不過在我們經歷了很多不快事件後, 決定為他們轉校. 幸運地, 囝囝和囡囡都同時被一間很好的直資小學取錄了, 將於9月有一個新的開始. 我們一同向這間要有"喜悅又要"卓越"的直資小學say "Goodbye"!

snowball,

May I know the "new" school? Thx!

Cookie-monster

原帖由 snowball 於 11-7-28 09:04 發表
我有兩個小朋友(囝囝升小二、囡囡升小五)在這間自稱"有愛心"的直資讀, 他們的成績很好, 不過在我們經歷了很多不快事件後, 決定為他們轉校. 幸運地, 囝囝和囡囡都同時被一間很好的直資小學取錄了, 將於9月有一個新的 ...

維尼媽  - 請問幾年級開始敎快?
原帖由 維尼媽 於 11-7-27 11:47 發表
...數學敎快半年,我可以接受;英文科突然通知要敎快一年,我都感突兀。但很多學校都如此,我亦知有其他小學四年級的英文書是中一課本,唯有加快囝囝的進度,但亦有向學校求助,於是英文老師又密切監察囝囝的情況。我對老師是心存感激 ...

睇完你地d留言,我覺得做阿媽真係好辛苦.辛辛苦苦咁幫個仔安排以為最好既學校,結果讀讀下又要為佢地既轉校而煩惱.
我仔仔都有輕微讀障,成績一般,就讀於區內不錯的小學.但從佢上小一開始,我就發現佢360度大轉變,人變得暴躁,同佢跟功課好似打交一樣,大家關係從此惡化.好彩佢學校d老師好好,成日都有照顧佢,但係佢真係承受唔到d功課既壓力,struggle咗好耐,最終都係決定幫佢轉校,係轉直資既學校.我到宜家為止都重係好擔心自己會再揀錯學校,睇完你地對直資既評價,我就更加擔心.

多謝回覆,之前因為不是基督教友冇報到lei間,希望六月有機會再報
原帖由 hahe 於 11-7-27 12:29 發表
其實我只覺得適合我囝囝, 並唔代表適合其他人或所有人都鐘意, 係一間著重宗教和音樂的私校, 信相你哋都會估到。我囝囝並不適合死谷的讀書形式, 逼佢佢反而會反抗而且唔會記得。另外老師都提議佢適合小班教學,因為人多 ...

我真係唔係好記得清楚,應該是一年級或二年級完結時收到學校通知,因為學校亦明確指出如需要協助,可聯絡學校,我便跟學校"單"聲囝囝的情況。不過一開聲我唔需要講落下,老師已經好了解囝囝,話會跟進,又真係有跟進,又真係定期給我電話告訴我囝囝情況。

至於讀寫障礙,囝囝以前有一個同學都有,學校在考試時亦另外安排課室給該孩子,再利用 projector 將字體放大,又延長考試時間。我真係覺得學校做得好好。學校沒說,只是該孩子告訴我囝囝,囝囝又跟我說。該孩子仍在讀。

我也不是爭辯,但我見到的跟 Corliss 的遭遇完全不同,只作補充,以免誤會。
維尼媽
‹ 上一主題|下一主題