用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫迦南,n班有冇人收到信?
樓主: Bear999
go

金巴倫迦南,n班有冇人收到信? [複製鏈接]

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 12:30 發表

無錯,間間學校都係咁..收左報名費,跟住由我地啲家長得運到!

唉~~我地做家長真係好可憐= =

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 12:21 發表

根本間學校都EXPECT入到既學生係"讀唔長"架啦!
唔係點解會收咁多N班學生...
又唔知自己K班夠唔夠位架啫...

我之前都睇過迦南個THREAD,
其實好多家長都係因為N1心儀既學校唔收先讀佢.
到K1一有學校收佢地就會轉走 (雖然好多都話係依依不捨的),
因小朋友又真係讀得好開心.

原帖由 大白豬 於 11-11-23 12:31 發表

你女女好攪笑..

係呀...!
佢一咁做...
果兩個interview既老師即刻一齊大叫"哇!!!"
所以唔收係正常~~

一開始, 大家係推論左大b叻啲, 其實我覺得細b都好多叻叻.

不過收中細唔收大, 我唔認同.

要轉去第二間, 大b細b都會去.
又點會特登唔收啲大b呢?
我收左你, 你走左, 我到時咪call waiting囉.
到時先call, 可能來嘅係細b, 因為大b俾人"馬住左".
結果可能一樣.
但我可能可以留到啲大嘅小朋友.
如果一開始唔俾offer佢地, 我就冇大嘅小朋友.
邊有學校一開始置自己於次等之地?

雖然我唔知道學校收生標準, 不過, 我覺得哩個推論唔合理.

原帖由 bobbili 於 11-11-23 12:31 發表
佢地升小 一 結果幾好 嫁.  報左先算 la.

我想知你講既升小一結果好...
可唔可以比d例子我?
我要回家說服人呀=.=

原帖由 shevachevy 於 11-11-23 11:48 發表
大b通常都唔止一個offer, 交留位又唔代表真係會讀, 你話如果佢4百幾人有3百都唔讀, 你話係咪行政出現大問題喇。
咁呢個都係我o既估計o者, 真正原因冇人知咖, 佢都有咁多人apply, 可能原來係抽簽決定。哈哈
你都話你 ...

我個囡係大B..第一間IN自己區啟思,連開始左IN我都唔知,但反而收左,之後KLT 啟C同KLT +南,其實阿囡表現係好過第一間好多,反而2間都WAITING。

我真係報得幾間,但感覺小朋友表現唔錯,都要WAITING..令我愈來愈擔心之後既學校係咪都會落空。

可能真係抽簽決定囉 ^^

原帖由 大白豬 於 11-11-23 12:34 發表

更係啦, pn無學劵, 一個月可以各名學生收幾千蚊, 呢個收入好可觀, 所以盡開n班學位.

咁不如開間學校only收n班架啦...
話時話我好似見過真係有呢d幼稚園...= =
唔記得左邊間啦...

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 12:35 發表

我諗佢直頭覺得我個仔智商有問題(唔識玩LEGO),
同埋過度活躍症(走來走去唔坐定定)!

小朋友係咁架喎...
唔通烏蠅"嬲"都唔識拍咩...

反而我覺得佢地D老師成日接觸小朋友,
都大驚小怪好唔正常喎.
好多小朋友都係咁架啦,
得果歲幾人仔.

之前有唔知邊間學校既家長話有同學仔咬人添
(讀得書都起碼兩歲).
所以總結佢地鍾意收文靜既學生都好有可能.

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 12:44 發表

係呀...!
佢一咁做...
果兩個interview既老師即刻一齊大叫"哇!!!"
所以唔收係正常~~

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 12:18 發表

所以好多時我都唔理佢OK唔OK我自己後左就報左!
佢之前講明唔參與架嗎!

根德園~~都係我杯茶~~
我仲有三個親戚係果度畢業生~~
所以好了解~~

cat8141210 媽...因為我先前報得太少KG,所以我都會報埋LH同SC,你話SC收好多N人仔,真架 ?

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 12:43 發表

我之前都睇過迦南個THREAD,
其實好多家長都係因為N1心儀既學校唔收先讀佢.
到K1一有學校收佢地就會轉走 (雖然好多都話係依依不捨的),
因小朋友又真係讀得好開心. ...

咁即係+南入面大部分既小朋友都會轉走嗎?

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 12:47 發表

我個囡係大B..第一間IN自己區啟思,連開始左IN我都唔知,但反而收左,之後KLT 啟C同KLT +南,其實阿囡表現係好過第一間好多,反而2間都WAITING。

我真係報得幾間,但感覺小朋友表現唔錯,都要WAITING..令我愈來愈擔心之後既學校 ...

你唔洗太擔心啦...
之後仲有好幾間學校開始入form,
你都試埋咪得囉,
大家一起努力啦~

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 12:51 發表

咁即係+南入面大部分既小朋友都會轉走嗎?

not only +南...i heard 80% of N class BB will quit and change to another kinder in K1 ....this happen to most of the KG

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-11-23 12:49 發表
反而我覺得佢地D老師成日接觸小朋友,
都大驚小怪好唔正常喎.
好多小朋友都係咁架啦,
得果歲幾人仔.

之前有唔知邊間學校既家長話有同學仔咬人添
(讀得書都起碼兩歲).
所以總結佢地鍾意收文靜既學生都好有可能.

...

你講咬人果個位同學他咪就係九龍塘迦南囉...
比人咬果位小朋友咪就係我朋友個女囉...
仲開咪係學校宣佈添...
我個朋友仲心痛到死...= ="

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 12:55 發表

你唔洗太擔心啦...
之後仲有好幾間學校開始入form,
你都試埋咪得囉,
大家一起努力啦~

thank you ar...yes...add oil together...
is that only SC and LH still available ?

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 12:51 發表

cat8141210 媽...因為我先前報得太少KG,所以我都會報埋LH同SC,你話SC收好多N人仔,真架 ?

收得多N人仔唔係我講架@@
我只係話我會報埋SC去見識下~~

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 12:56 發表

not only +南...i heard 80% of N class BB will quit and change to another kinder in K1 ....this happen to most of the KG

係架咩...
我又唔知喎...
我都有諗好多野架...
都係有諗過轉來轉去...
仲比我老公鬧...

因為我話:
不如K1試下轉SC...
K2又試下轉CCKG囉...
比佢鬧到我死...

我都係講下笑啫...
自己個女有冇能力都未知...
最重要係:我係一個好懶既媽媽=.=

原帖由 virginbaby 於 11-11-23 12:57 發表

thank you ar...yes...add oil together...
is that only SC and LH still available ?

唔係架...九龍城區我記得仲有幾間...
SC...LH...KM...YORK...

港島區仲有聖保祿...
講起聖保祿...
有冇人打算入FORM去見識下?
好似太遠啦...
我又比人鬧= ="

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 13:06 發表

唔係架...九龍城區我記得仲有幾間...
SC...LH...KM...YORK...

港島區仲有聖保祿...
講起聖保祿...
有冇人打算入FORM去見識下?
好似太遠啦...
我又比人鬧= =" ...

聖保祿會唔會遠左啲呀 ?
KM係劍鳴?
YORK我唔會報了...

你話你懶都報左十幾間..我得幾間,咁我係咩呀 ...哈哈哈!!!

原帖由 cat8141210 於 11-11-23 12:59 發表

收得多N人仔唔係我講架@@
我只係話我會報埋SC去見識下~~

OH..SORRY..
其實我SO FAR未IN過出名既雙語KG...想問下IN過既媽媽,小朋友係咪一定要識聽識答小小先有機收架 ?
‹ 上一主題|下一主題