用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

minnieevergreen 發表於 24-4-11 18:57
請問三間學校﹐係以下幾點既分別 :

1) DSE 成績 (暫無打算讀IB)2) 課外活動表現

我都係啱啱先入嚟睇吓,因為之前見到標題,以為係舊帖重推,但點知原來係新嘅vs帖,仲要係連續劇般嘅推進,好吸引眼球。(jiljill, 講流量,你唔係好掂喇,加把勁啦!)
恭喜你女兒喺今年成為升中嘅嬴家!以二綫尾官塘區官立小學前列生可以全部中晒,除咗GHS同埋GT(GT可以不理),亦令到你和女兒有種逢關過關嘅成功感,從而不斷嘗試達到「香港兒童真幸福」嘅境界。
其實叩門MCS, 真係冇乜問題,有得叩更好嘅學校係好事,至於SPSS同埋SSC呢兩間學校係點,你之前都問到好盡啦, 仲需要問?搞到依家兩間學校嘅家長都話自己學校唔啱你,就唔係幾好啦。俾我就keep SPSS, 叩MCS.  若再多問,俾箸我係SSC或SPSS嘅家長睇到都會有bad feeling.

Vana 發表於 24-4-12 11:41
同意,正如樓主話抱住一試無防心態,真係值得去行下試下都冇所謂

MCS就純粹一試無妨﹐不過提早了解下D資料﹐
睇下學校係咪真係我地想要的。

女女讀緊MCS? 請問算唔算好嚴? 活動多元化嗎?
我聽你咁講同學之間關係都好好﹐佢乜都唔做都仲肯幫佢﹐真係好好心﹐相信同學學習氣氛都好好

你意思是外生來有機會成績唔夠就追唔上???

回覆樓主:

可能就係小一全炒,然後激起對名校既慾望

tigamama    發表於 24-4-12 12:06

猴子爸 發表於 24-4-12 11:58
我都係啱啱先入嚟睇吓,因為之前見到標題,以為係舊帖重推,但點知原來係新嘅vs帖,仲要係連續劇般嘅推進 ...

多謝你意見﹐
其實論成績﹐SPSS是否比SSC來得穩定及理想好多 ? ( 女女想讀理科)
如果成績SPSS仲好﹐我都會同女女講。

MCS真係當買六合彩啦﹐我都知道女女未必夠班考既﹐平常心當到此一遊姐

猴子爸 發表於 24-4-12 11:58
我都係啱啱先入嚟睇吓,因為之前見到標題,以為係舊帖重推,但點知原來係新嘅vs帖,仲要係連續劇般嘅推進 ...
叻爸! 中晒

猴子爸    發表於 24-4-12 12:21

Vana 發表於 24-4-12 11:41
同意,正如樓主話抱住一試無防心態,真係值得去行下試下都冇所謂

當年第一次去MCS學校門口,就嘩嘩聲好靚,同校有幾十個女仔一齊去果種場面幾“墟冚"不停照相,好多級雙位數三位數都填佢做第二志願。又真係值得去試玩下的。

kirstyau 發表於 24-4-12 11:57
SPSS啦!阿女性格進取,入同級學校先有機會突圍而出(都要加把勁,直小嘅英文都勁),好老實,好多機會都係 ...

成績SSC>SPSS   ??

假設女女係兩間學校都不是標青﹐
咁資源上那一間會分到比普通學生多DD?

(想要既資源係指 參與課外活動既機會、參與遊學團既機會、參與比賽既機會)

minnieevergreen 發表於 24-4-12 11:52
名氣一定係有考慮﹐但唔係唯一同全部。
佢都講到一堆佢想要既元素 : 想要乖同學、想要適合佢既靜態活動、 ...

如果係咁,就very good啦!咁即管去叩MCS,收咗先再問,到時自然會有MCS用家分享。

B.B.BaBa 發表於 24-4-12 08:54
無特別跟進過樓主的故事,不知來龍去脈,但見樓主手揸的 OFFER,及大家的反應,其實真係唔使諗 MCS。我大膽 ...

我心都係咁諗,但唔敢寫出嚟

minnieevergreen 發表於 24-4-12 12:07
多謝你意見﹐
其實論成績﹐SPSS是否比SSC來得穩定及理想好多 ? ( 女女想讀理科)
如果成績SPSS仲好﹐我都會 ...
SSC和SPSS都被评为B1B学校,相信都用不着细看百分比定输赢。在你的case, 没有意向读IB, 也没有渴望寄宿,SPSS已经是很好的选择。
好好搞掂科英文和初中整体成绩,到哪里都可以读理科。
MCS叩门就当然尝试无害啦。

minnieevergreen 發表於 24-4-12 11:37
IB暫不考慮﹐海景房暫不都關我事﹐唔住宿。
其實我就係考慮值唔值得花呢筆金錢﹐有冇其他因素我未諗。

我覺得SPSS 岩您女多d
成績好
又唔洗錢
又名校

基本上SSC 家長都較低調 包括我
除非人地問 如果唔係都唔會專登同人講阿女讀SSC

而同埋ssc 岩較talkative 同outgoing 讀

加上同埋本身SSCPS 升中上黎
都好有水平 ,而您的offer 是waiting 補上的 ,好大機會讀得吃力

考DSE重成績,留返錢讀spss 加補習更實際

B.B.BaBa 發表於 24-4-12 08:54
無特別跟進過樓主的故事,不知來龍去脈,但見樓主手揸的 OFFER,及大家的反應,其實真係唔使諗 MCS。我大膽 ...
樓主小朋友好似B1B,點先可以成功叩到MCS?

回覆樓主:

EK嘅post永遠唔會令人失望。

睇住樓主嘅心路歷程,比追連續劇更引人入勝。佩服樓主嗰種對名校鍥而不捨嘅精神,更欣賞樓主女兒嘅配合,考咗咁多間拎到咁多offer都仲肯去叩門。

我終於明白點解當日我姨生女拎住GH offer仍要去HY 面試,最終有offer但唔take......佢話只係想要嗰種有offer嘅感覺……。

我呢啲C9仔,人生大道理我唔識,數據嘅嘢更加唔實際,DSE數據幾靚仔都唔代表我小朋友入到去會成為其中一份子,我只知道,坐這山,望那山,一事無成。

沒有最好,只有最適合。我寧願揀一間,個女每天都期待出門返學嘅學校,都唔會揀一間,令佢害怕返學,到頭來唔肯出門,要睇精神科,得不嘗失。

minnieevergreen 發表於 24-4-12 12:11
成績SSC>SPSS   ??

假設女女係兩間學校都不是標青﹐

兩間都冇考,唔清楚校內情況,阿女性格進取向上,諗下邊間較容易突圍而出?越級如做左隱形人阿女六年都唔開心啦。(戴定頭盔喺我悲觀)

女校英文普遍勁,普通津小上要追,真心MCS可能攪唔掂。唔係話睇小你個女,事實係小學已經勁。

Calaci 發表於 24-4-12 10:20
講番SSC vs SPSS,坦白講各方面都一定係SSC取勝,但如果樓主無諗過住宿舍,無諗過去外國,又真係唔值得每個 ...

成績都是SSC 稍勝 ?
想了解多些成績方面 。
如果成績、活動、各方面都較理想﹐就要認真考慮比唔比呢筆錢。

如果成績係SPSS較好﹐我就有DD卻步了

猴子爸 發表於 24-4-12 12:19
SSC和SPSS都被评为B1B学校,相信都用不着细看百分比定输赢。在你的case, 没有意向读IB, 也没有渴望寄宿,S ...
又讚你啦! 呢句係我長期所想表達既野...

猴子爸    發表於 24-4-12 12:28

cloudcloudrobot 發表於 24-4-12 12:20
樓主小朋友好似B1B,點先可以成功叩到MCS?
期终试考级一,这段时间狂操英文,但要拿到interview机会都是难。我都想知道如何令到MCS愿意给interview 的机会。

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-12 12:23
EK嘅post永遠唔會令人失望。

睇住樓主嘅心路歷程,比追連續劇更引人入勝。佩服樓主嗰種對名校鍥而不捨嘅精 ...

澄清返﹐
唔係佢配合我去叩門﹐係佢主動提出想叩MCS﹐
之前我提都無提起呢間學校。

只係佢一路行落去﹐愈行愈順﹐佢信心大增想試﹐
唔通做家長應該叫佢[唔好發夢、你唔得嫁、讀唔來嫁喇、咪諗啦!] 咁樣?
佢想﹐我咪同佢一齊行落去。

我就係想搵一個佢最想入既學校﹐想佢六年讀得開心ENJOY﹐先會睇咁多﹐
唔想佢入左後悔。

UniKitty 發表於 24-4-12 11:47
所以就不要選SSC啦。如果覺花那麼多錢,讀出來成績都差不多,就不要選SSC,選了也會後悔,不如省下錢做些別 ...

放心,呢場我買重咗spss, 好有信心連中四場

UniKitty    發表於 24-4-12 14:49

kirstyau 發表於 24-4-12 12:23
兩間都冇考,唔清楚校內情況,阿女性格進取向上,諗下邊間較容易突圍而出?越級如做左隱形人阿女六年都唔 ...

明白﹐我都會同佢講

如果英文來說﹐
SSC VS SPSS﹐邊間容易D追 ?佢應付到嗎?
我見SSC完全無話英文升中課程
反而SPSS就真係好多升中課程暑期要讀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊