用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
樓主: mermaidmom
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

misstaisen,

我個女今個wk無通知要帶野喎!

原帖由 misstaisen 於 08-11-14 20:02 發表
我這個星期收到通知要帶醫生或者護士的畫,你們有沒有啊?

我個女話要帶剪頭髮玩具

things to bring

Hi, all N Mommy

I'm Ophelia Fung's mom. She belongs to Blue table, N Lily Class.

She just told me that Miss Fung asked her to bring cup & plate (perhaps saucer) & nothing else.

Is it right?

各位媽咪你地好,

近期比較忙, 個幾星期無寫野上呢度, 只係夠時間睇大家的post, 最近小朋友返學都好似比較靜, 無特別事可以傾下. 但小姐仔近幾日都同我講今日啊邊個無返學, 好似日日都有同學請病假, 所以希望同學仔快D好番, 一齊返學啦.

BTW, 其實都想問大家知唔知道小朋友的課室有幾多度, 因為琴日替小姐仔帶了頸巾, 琴晚同我講老師話在班房要除, 在校車先可以帶. 但琴晚訓教時, 小姐仔有幾聲咳. . . 我都明白老師可能驚帶頸巾危險, 但近日天氣又真係凍左. . .

大家可否告知呢個星期帶咩呀?

我見有 notice, 帶郵票

另外, 我想問有無 mami 知星期六係咪有 parent's talk?
有無 details ? 我可能 miss 左

原帖由 mermaidmom 於 08-11-26 11:29 PM 發表
大家可否告知呢個星期帶咩呀?
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

MrsCLee,

星期六有家長講座,由小童群益會派員主講,關於親子衝突的處理方法。學校在大約兩、三星期前已發通告問家長是否參加,而且上星期派了入場券。

可能 baba 收起左張飛, 我返去問下佢先
many thanks

原帖由 qingbb 於 08-11-27 04:22 PM 發表
MrsCLee,

星期六有家長講座,由小童群益會派員主講,關於親子衝突的處理方法。學校在大約兩、三星期前已發通告問家長是否參加,而且上星期派了入場券。 ...
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

Hi, mermaidmom

上個星期三我個女就攞咗醫生玩具的探熱針及玩具車返去,最終學校就收起咗探熱針,玩具車當天就帶返返來。

今朝刷牙時突然又話要帶.........想咗好耐都講唔出要帶乜野,後來話要帶郵差的圖片,不過太趕,找唔到,之後又攞咗個F字母返學校。

Thanks. 我個囝仲係一舊雲, 成日話要帶佢鐘意嘅police car!

原帖由 PoPoMom 於 08-12-1 14:39 發表
Hi, mermaidmom

上個星期三我個女就攞咗醫生玩具的探熱針及玩具車返去,最終學校就收起咗探熱針,玩具車當天就帶返返來。

今朝刷牙時突然又話要帶.........想咗好耐都講唔出要帶乜野,後來話要帶郵差的圖片,不過太趕,找唔到,之後又攞 ...

我個仔乜都無帶

原帖由 mermaidmom 於 08-12-2 12:16 AM 發表
Thanks. 我個囝仲係一舊雲, 成日話要帶佢鐘意嘅police car!

Mermaidma & Mrs Lee

我當初都每天一問我個女架,後來問得多佢好似唔多鐘意,我就唔問啦,昨晚自己找字母玩,之後又攞咗一個A字放在書包,但我估都唔使帶A字啦卦!!

vincy1015,

我囡囡都係下午班,有時放學返到屋企都好攰。

我準備定小食同生果,佢返到屋企即刻食,食完沖涼,但有時沖涼會扭計。沖完涼由佢自己選擇做什麼(除了出街),可以玩玩具,可以看電視(一集Barney之類),寫字畫畫,聽CD跳舞等,如果有人同佢玩或一齊睇電視,佢會精神啲。因為沖涼後至晚飯前呢段時間最易眼瞓。如果佢真係想瞓,我會讓佢躺在床上休息或瞓一瞓。不過,佢好少真係瞓著,有時躺一會兒又彈起身。

如果佢捱到食完晚飯,通常九點半左右瞓覺。如果晚飯前瞓咗,就要十一時至十一時半才瞓著。

你囝囝沖涼會唔會扭計?

vincy1015,

我囝由開校到宜家都適應唔倒下午班, 好後悔當初因為一些家中安排固意選下午班讀!不過就算今年唔係pm, 下年lower到要啦, 唯有當早d比佢習慣.

由於我囝無論晚上幾多點瞓早上都是8時多起身, 最初開學時到11am左右已頂唔順, 會瞓大約1hour才上校車, 那便可以一直到晚上才瞓.  但過了一排佢唔肯早上小睡了, 那就麻煩了, 他上課會呆滯, 到校車回程時會瞓著, 有時下車會繼續瞓到7-8pm, 那晚上便要over12midnight才瞓得著(早上牀都冇用), 如是者惡性循環, 成日夜瞓!
如下車時冇瞓, 那便會早比佢食dinner(大約6:30pm), 等佢可以8點幾上牀, 碌45min-1hr左右, 可以9pm左右瞓著.  總之好煩惱, 連大人d  schedule都亂哂龍, 有時耍成10pm先食飯...

我個仔9點幾起身, 11點幾食飯, 然後返學, 有時會係校車瞓, 有時唔會, 返到黎沖涼食飯, 然後我返屋企, 同佢地玩, 10點幾就要瞓

其實我已經同阿仔講左好多次, 唔好係校車瞓, 不過有時佢真係好 tired, 都會瞓, 好彩校車姑娘好好人, 幫我睇住佢

我嫌佢瞓得少, 如果 9:30 上床就好啦, 起碼有 12個鐘

原帖由 vincy1015 於 08-12-4 07:05 PM 發表

你個囝最健康喎
‹ 上一主題|下一主題