用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

hi! 我返來喇, 最近忙到嘔, 又要照顧埋個仔返學真係想死! 無錯博博就係返3pm - 4pm 第一日唔肯上堂果個喇, 我有些印象有個媽咪返入來搵廖老師傾偈, 我仲鬼咁唔好意思好似阻住晒咁添~~你囡囡真係好叻呀! 昨日係食星星同飲奶呀, 點解我知呢? 唉, 因為老師昨日五點幾打俾我, 話博博瀨vv同瀨pupu, 唔係第一次喇, 上星期四五都係瀨vv, 問佢係唔係唔識講, 我頭都大埋, 話俾老師聽佢係識講, 仲識忍, 可以忍到幾個火車站車程架, 就係唔知點解在學校同坐校車就唔講, 瀨囉, 我估佢對老師同保母姨姨仲未建立到信任, 唔敢同佢地講, 我老公就擔心佢頭果幾日都無事, 唔知係唔係試過講完無人理佢所以唔講, 我希望唔係啦. 因為佢一路食星星一路瀨pupu, 所以我知昨日係食星星...-_-!

廖老師仲話博博無最初果幾日咁唔肯上堂, 家陣老師叫小朋友做o既o野佢都會跟住做, 但問題係, 好明顯佢唔係好開心, 唔enjoy, 係"你叫我做牙, 咁未做囉.."果種, 我地問佢返學開唔開心, 佢十次有九次都話唔開心, 姐姐話佢朝朝未返學就同姐姐講"not go to school好唔好呀?" 但佢放學返黎又會變得好開心架喎, 我都唔知佢其實係鍾意返學定係唔鍾意返. 佢就成日話掛住之前playgroup的同學仔囉, 可能佢個人慢熱些掛, 希望遲o的會好o的啦

BTW, 我想問佢地返學係唔係日日都要帶晒所有書呢? Back to School 係唔係教完架喇?? 同埋有無媽咪報o左影子計劃? 我報o左呀, 一來希望學下點樣教導小朋友(同教埋自己), 二來我希望博博可以返到兒童主日學, 因為自己教會的兒童樂園佢唔係咁喜歡, 我希望佢對學校熟悉些會些得好o的!

原帖由 chris712 於 09-9-17 15:23 發表
但係我地下午校車番學,同上午班放學是同一車的,為什麼上午班放學就唔遲,下午班番學就勁遲??已經開左個幾星期,仲係咁...嬤嬤日日都等到傻...又唔敢遲d落去等...

阿女尋日都有收番個手冊功課喎,又有新功課tim~唔 ...

下.... 你就係星星組個 macro ma 呀 ??

上次你 login 唔係 ylliu 咩 ?? 攪咩轉左名既 ??

今日我囡講有個同學 " 范曉博" 無茶點食, 唔 g 係唔係
呢 ???

而家佢講既野真係唔 g 真定假 .....

仲有今日茶點係包包+水水 wor , 又係真定假呢 ??

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-17 16:22 發表
我有陪佢上適應班,都係team b,咪係我個仔成日扯到鞋嗰個囉!上當好唔專心個佢小朋友!

macro ma,

今日我囡都無通告派呀 .....

星期三個日就派左 3 張 :

1. 好似入會定 update 8 達通 # 比學校
2. 中秋義務派月餅活動
3. 學校慶祝活動 , 問小朋友會唔會
畫圖畫

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-17 18:56 發表
Hebe媽,

我今日睇仔仔個書包,通告袋乜都無,我想問尋日派咩通告,幾時deadline!同埋今天係咪無通告呢?thx

HI~Welcome back ar! 終於有同班同學媽咪回來了~~

可能博博真係好唔習慣啊,不過我諗最多"挨"多一兩個星期就應該一定ok啦!總會習慣總會大個仔的!博博係咪細b所以痴家人d呀?我諗你星期日上影子計劃都係好,咁佢星期日都番學校,對學校歸屬感會大d,而且主日學有多d小朋友同佢玩,佢可能會鍾意呢,

不過我冇報呀,因為撞正自己教會的崇拜時間嘛...童童係兒童崇拜玩得好開心,我自己教會既幼崇係k1-3,年齡比較近.童可能由細見得朋友仔多,比較唔怕羞..所以我諗博博番多d主日學係有幫助的啦!!放心啦~主耶穌會睇住佢啦!

童童佢大致上都ok,我估係咁所以老師一直都冇打電話黎,係直到今日五點幾老師話有個同學野玩名牌,整親佢隻眼,喊左一陣,我以為"high"親下,點知應該真係整到眼球,,,因為隻眼白有紅根,成晚都冇散,平時冇的..而眼附近都冇傷痕,,,但童又話唔痛..咁都冇計luuu...惟有叫佢小心d啦..

我記得老師話日日都要帶哂果5本書,但係本back to school應該教哂啦,,,連後面貼貼紙果頁都係屋企做埋(老師有印番印仔以示睇到的)..但又未有新書帶回來,所以我都照放係書包呀.

原帖由 Michelle_Hung 於 09-9-17 20:53 發表
hi! 我返來喇, 最近忙到嘔, 又要照顧埋個仔返學真係想死! 無錯博博就係返3pm - 4pm 第一日唔肯上堂果個喇, 我有些印象有個媽咪返入來搵廖老師傾偈, 我仲鬼咁唔好意思好似阻住晒咁添~~你囡囡真係好叻呀! 昨日係食星星 ...
[http://www.snugglepie.com]

係 wor .... 又真係點解我地架車放學會遲呢 ??

今日都有遲 , 5:20 到唔到 .... 5:35 先到呀 !

c 啦, 可能我真係睇錯左通告 .... 我交埋 $ 30 tim , 可能 miss choy 明天會退番比我呢個烏龍 mama

原帖由 chris712 於 09-9-17 15:23 發表
但係我地下午校車番學,同上午班放學是同一車的,為什麼上午班放學就唔遲,下午班番學就勁遲??已經開左個幾星期,仲係咁...嬤嬤日日都等到傻...又唔敢遲d落去等...

阿女尋日都有收番個手冊功課喎,又有新功課tim~唔 ...

係呀,因為我諗住咁樣大家知道我係曦曦媽law!

同學無茶點食,佢就無提,我唔g真唔真!

囝囝尋晚同我講食芝士包包+清水囉!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-18 00:42 發表
下.... 你就係星星組個 macro ma 呀 ??

上次你 login 唔係 ylliu 咩 ?? 攪咩轉左名既 ??

今日我囡講有個同學 " 范曉博" 無茶點食, 唔 g 係唔係
呢 ???

而家佢講既野真係唔 g 真定假 .....

仲有今日茶點係包包+ ...

唉,今日寫咗張紙仔比Miss Choy,希望會有啦!

Aster尋日返學,有無比番請假星期三的通告呀?

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-18 00:45 發表
macro ma,

今日我囡都無通告派呀 .....

星期三個日就派左 3 張 :

1. 好似入會定 update 8 達通 # 比學校
2. 中秋義務派月餅活動
3. 學校慶祝活動 , 問小朋友會唔會
畫圖畫

...

macro ma,

甘明白啦, 我地終於都相認啦

係呢, 你仔仔隻鞋好番 d 無 ?? 可能之前太硬佢唔鐘意

hebe 上星期四 + 五唔肯上校車, 今個星期三 + 四又好番 d 啦 .... 無喊 , 希望佢 keep 到啦 !

final 你報左 4 日 english pg 仲有咩興趣班 ?? 我無報 painting 呀 , 我成日覺得我囡無咩藝術細胞

睇下點 .... 希望佢習慣 5 日都甘早就好啦 !

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-18 08:58 發表
係呀,因為我諗住咁樣大家知道我係曦曦媽law!

同學無茶點食,佢就無提,我唔g真唔真!

囝囝尋晚同我講食芝士包包+清水囉!

Hebe媽,

隻鞋應該無嘢啩!可能真係初初新買硬啩!

我同佢仲報埋k1畫班,佢成日係屋企用畫板畫車車,巴士,比佢畫吓啦!初初都唔想報哂五日,好似好辛苦咁,但係又怕工人攪錯時間,錯過校車就弊喇!

係喎!你囡囡skating好叻喎!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-18 10:14 發表
macro ma,

甘明白啦, 我地終於都相認啦

係呢, 你仔仔隻鞋好番 d 無 ?? 可能之前太硬佢唔鐘意

hebe 上星期四 + 五唔肯上校車, 今個星期三 + 四又好番 d 啦 .... 無喊 , 希望佢 keep 到啦 ! ...

今天小朋友踏單車,食包包!

macro ma,

係呀 ... 我囡咩都無講, handbook 講唱左個 d 歌, 佢又話無 !

佢可能未完全習慣 "煲冬瓜" 都未定 ..... 今日又有好多通告 , 家教會選舉好攪野下

溜冰佢可能成日睇 mickey club house , 恨去左好耐 .... 不過玩半個鐘度就話隻腳攰啦 !  可能鞋重同平衡都唔易 .... 我自己唔敢玩, 成隻元寶甘起唔到身瘀 c

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-18 20:59 發表
今天小朋友踏單車,食包包!

各位媽咪,

請問小朋友星期5有冇借到圖書呀?因為星期4老師電話講過,星期5會借圖書同做bk report,但書包都冇....係咪唔使?

同埋呢,,,手冊話中文功課p.2係咩黎呀??

thanks!!

你地會唔會訂雜誌呀?我想訂比阿女...

派咁多傳單黎,但又未睇過d書,都唔知選邊本好...

係咪唔使親身回校的啊?

hebe 書包都無圖書呀 .... 同埋手冊寫個 d 野, 我跟本都唔 g 咩係咩 ??

我地黎黎去去都係一本中文山山書 , 再加一本 tom 既英文書姐麻 ..... 睇完都根本對唔到既

功課今次係 painting , 填學校麻 .... 同埋下一頁係連線 lor
原帖由 chris712 於 09-9-19 15:31 發表
各位媽咪,

請問小朋友星期5有冇借到圖書呀?因為星期4老師電話講過,星期5會借圖書同做bk report,但書包都冇....係咪唔使?

同埋呢,,,手冊話中文功課p.2係咩黎呀??

thanks!! ...

hebe ma,

係呀,佢話今天去騎單車,老師叫佢脫咗件冷衫(因為校車好凍,佢一路坐校車到入課室都唔脫),老師話唔係熱死你喎,都唔知係咪真係咁講!

我問佢食咩,佢話芝士包包,牛奶或清水喎!
今天真係好多通告,家教會嗰張都唔g點填!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-19 00:18 發表
macro ma,

係呀 ... 我囡咩都無講, handbook 講唱左個 d 歌, 佢又話無 !

佢可能未完全習慣 "煲冬瓜" 都未定 ..... 今日又有好多通告 , 家教會選舉好攪野下

溜冰佢可能成日睇 mickey clu ...

hebe ma,

同你一樣,都係無圖書喎,同埋都係填色2頁,學校同畫橫線law!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-19 19:15 發表
hebe 書包都無圖書呀 .... 同埋手冊寫個 d 野, 我跟本都唔 g 咩係咩 ??

我地黎黎去去都係一本中文山山書 , 再加一本 tom 既英文書姐麻 ..... 睇完都根本對唔到既

功課今次係 painting ,  ...

chris712,

你可以去公共圖書館,我見過有呢啲雜誌,不過就外借,你可以帶囡囡去睇吓邊本適合先訂law!

原帖由 chris712 於 09-9-19 15:36 發表
你地會唔會訂雜誌呀?我想訂比阿女...

派咁多傳單黎,但又未睇過d書,都唔知選邊本好...

係咪唔使親身回校的啊?

macro ma,

我囡真係唔 g 攪咩 .... 呢幾日問咩都唔係好答 !

唱煲冬話歌起碼有 3 隻 ( 2 隻 stamp 已授 ) 都話唔識 .... 係唱個隻快來, 快快來 + 外星話咋 !

通告仲有一張寫準備小禮物 , 你想點呀 ?? 我打算買小小野 .... 5 份 - 10 份到比佢地 , 當大家開心 !

10/10 我都會帶 hebe 番去玩, 好似好多野玩甘呀

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-20 00:52 發表
hebe ma,

係呀,佢話今天去騎單車,老師叫佢脫咗件冷衫(因為校車好凍,佢一路坐校車到入課室都唔脫),老師話唔係熱死你喎,都唔知係咪真係咁講!

我問佢食咩,佢話芝士包包,牛奶或清水喎!
今天真係好多通告,家教會嗰張都唔g點填!

...

[
請問10/10 是否Open Day? 點解我冇收到要準備小禮物??

我個囡就十問九唔應,都唔知有冇學倒野!

不如有機會就攪下D私人聚會交流下就好

quote]原帖由 chickenwing2006 於 09-9-20 01:21 發表
macro ma,

我囡真係唔 g 攪咩 .... 呢幾日問咩都唔係好答 !

唱煲冬話歌起碼有 3 隻 ( 2 隻 stamp 已授 ) 都話唔識 .... 係唱個隻快來, 快快來 + 外星話咋 !

通告仲有一張寫準備小禮物 , 你想點呀 ?? 我打算買小小 ... [/quote]

‹ 上一主題|下一主題