用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

同我個女做功課真係勞氣死啦
救命呀~~~~~~~~~~

有無知校車有無得同學校講, 校車回程成日遲到,原本1615返,今天竟1635返。無時間點算

回覆 1# tunghei 的文章

以前我個女拾校車都係咁, 都要直接向校車司機投訴才有用.

回覆 3# 水玲瓏 的文章

係呀, 學校有功課堂做減d功課都好d, 始終小朋友怕老師, 唔怕啊媽

版主

原帖由 大樑與木屑 於 09-9-23 15:23 發表
係呀, 學校有功課堂做減d功課都好d, 始終小朋友怕老師, 唔怕啊媽

係呀, 學校有功課堂真係唔錯, 我個女都係聽老師話多過聽屋企人話, 佢係學校可以做晒功課, 仲有時間溫習, 咁返到屋企就可以輕鬆d喇!

有冇1D班家長知道今日英文有咩功課, 仲有個標語創作幾時交, 有冇限幾字??

原帖由 VVbaby 於 09-9-23 16:33 發表

係呀, 學校有功課堂真係唔錯, 我個女都係聽老師話多過聽屋企人話, 佢係學校可以做晒功課, 仲有時間溫習, 咁返到屋企就可以輕鬆d喇!

我同學校反映意見,不是投訴,有位主任回覆我意會到---她說教育處不鼓勵誇區返學,家長選擇便要接受車程遠,真使我不開心。

原帖由 大樑與木屑 於 09-9-23 15:19 發表
以前我個女拾校車都係咁, 都要直接向校車司機投訴才有用.

VVbaby,

你個女真係乖... 可以係學校做晒d功課, 我個女.. 一半都未有呀~

mandymfl,
我都唔知.. 我都女淨係寫左中文功課.. 有無第d 1D班家長可以幫幫忙?

另外, 咩標語創作比賽呀? 我一D都唔知喎.. 可唔可以講詳細D俾我知呀.. 死啦.. 我個女真係..... 咩都唔講...

仲有.. 昨晚發現手冊多左條好幼既字條.. 我個女話係MS. CHEUNG夾係度既.. 想請問係咩黎呢? 好似有幾條LINK, 但係昨晚太夜,我無睇到...

唔該大家... 我發現我日日都要上黎求救, 真係唔好意思...

呀~ 仲有, 我上過去睇個學習平台, 有個龍虎榜,有D星星.. 究竟係咩黎架? 有無人可以話我知呀?

原帖由 mandymfl 於 09-9-23 17:01 發表
有冇1D班家長知道今日英文有咩功課, 仲有個標語創作幾時交, 有冇限幾字??

我個女都唔知有冇抄漏

1D班英文功課
1.TSA Corr. P.7-9
2.WB p.5 + Corr
3.PLE p.11 (係英文書)
4.Quiz Corr. + Sign

另外,個標語創作係抄係"其他",我個女抄成:~~
創作楆語 (有禮)貌
我睇極都唔明.....haha
冇其他提示,係咪即係聽日交呀?
原帖由 mandymfl 於 09-9-23 17:01 發表

咁請問 maths有咩功課呀?

佢淨係寫左
改作p5-6,

仲有無其他呀?

原帖由 水玲瓏 於 09-9-23 17:40 發表
我個女都唔知有冇抄漏

1D班英文功課
1.TSA Corr. P.7-9
2.WB p.5 + Corr
3.PLE p.11 (係英文書)
4.Quiz Corr. + Sign

另外,個標語創作係抄係"其他",我個女抄成:~~
創作楆語 (有禮)貌
我睇極都唔明.....haha
冇其他 ...

vikiepaul,

仲有改w.s.3.
我都唔好得你幾多, 你問的問題我都好想知!

仲有尋日其他寫左自由索取音樂節表格, 係咩黎架! 有冇人知呀?

水玲瓏,

唔該晒!
我女冇寫WB要做page 幾, 佢寫左"WB p. write the name", 真係睇到頭都大...!

原帖由 vikiepaul 於 09-9-23 17:45 發表
咁請問 maths有咩功課呀?

佢淨係寫左
改作p5-6,

仲有無其他呀?

唉~~真係唔該晒大家.... 無左你地, 真係唔知點算囉~~~

我個女究竟要到幾時先可以唔再甩漏呢.... ??

原帖由 mandymfl 於 09-9-23 17:54 發表
vikiepaul,

仲有改w.s.3.

仲有尋日其他寫左自由索取音樂節表格, 係咩黎架! 有冇人知呀?

水玲瓏,

唔該晒!

...

VVBaby,
我個女係學校一樣都做唔完呀,我係屋企就不停係咁講"你快d做啦",真係勞氣死
明天放學會跟個家長去睇下間補習社
比人地教.....好過自己教

mandy,
功課已經寫咗係樓上啦,睇睇啦

vikiepaul,
個標語設計寫咗係"其他",不過冇寫幾時交同字限,只係知道除標語外,可加畫(書包有畫紙)
原帖由 vikiepaul 於 09-9-23 17:18 發表
VVbaby,

你個女真係乖... 可以係學校做晒d功課, 我個女.. 一半都未有呀~

mandymfl,
我都唔知.. 我都女淨係寫左中文功課.. 有無第d 1D班家長可以幫幫忙?

另外, 咩標語創作比賽呀? 我一D都唔知喎.. 可唔可以講詳細D ...

大家咁話啦! 我都係咁望.....

原帖由 vikiepaul 於 09-9-23 17:58 發表
唉~~真係唔該晒大家.... 無左你地, 真係唔知點算囉~~~

我個女究竟要到幾時先可以唔再甩漏呢.... ??

mandy, 唔使客氣
有時我個囡都漏好多,都係多得大家幫忙咋

音樂節表格,好似係自由參加音樂比賽(都係睇高年級個froum)
鋼琴,小提琴,個d掛
原帖由 mandymfl 於 09-9-23 17:54 發表
vikiepaul,

仲有改w.s.3.

水玲瓏,

唔該晒!
我女冇寫WB要做page 幾, 佢寫左"WB p. write the name", 真係 ...

我都係.....
快d上手就好啦
原帖由 mandymfl 於 09-9-23 18:10 發表
大家咁話啦! 我都你咁望.....

我睇到你寫的啦, 唔該晒!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-23 18:06 發表
VVBaby,
我個女係學校一樣都做唔完呀,我係屋企就不停係咁講"你快d做啦",真係勞氣死
明天放學會跟個家長去睇下間補習社
比人地教.....好過自己教

mandy,
功課已經寫咗係樓上啦,睇睇啦

vikiepaul,
個標語設計寫咗係" ...

我想問下普通話功課呀!
1.作(一)

係咪作業p.1,定係個張工作紙呀?

係作業!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-23 18:25 發表
我想問下普通話功課呀!
1.作(一)

係咪作業p.1,定係個張工作紙呀?

大家想睇當日有什麼功課, 家長可到學校的內聯網上check到的. 不過,有時可能有錯,因為都係p6的學生打上網的.  有得check好過冇.

原帖由 mandymfl 於 09-9-23 19:42 發表
係作業!
綽盈媽咪 ;-)
‹ 上一主題|下一主題