用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

hi carina246,

我覺得日日做公文功課好過一日做幾份,輕鬆得黎又學到嘢。囝囝咁耐以黎都未試過一日做幾份,只試過2次一日做2份乍,不過假期就要"羲生"小小,先做完功課才可以去街 or 帶功課去做 (e.g. 去親戚屋企,空檔時間就做 & 聽CD)。

原帖由 carina246 於 09-7-15 13:39 發表
十,佢最大嘅壓力,係唔願做公文,但冇做又有罪咎感,所以有時一次過5,6份英數,就好唔開心,會喊!但考試、比賽或搶答老師問題又鬼咁開心,我都想揾合適EQ班比佢,但小童群益會方面要求佢先做智力測驗,成3000元,仲諗緊!

...

莫講話小朋友,大人有時工作上太野做(排山倒海),都会做到想喊啦!

原帖由 carina246 於 09-7-15 13:39 發表
十,佢最大嘅壓力,係唔願做公文,但冇做又有罪咎感,所以有時一次過5,6份英數,就好唔開心,會喊!但考試、比賽或搶答老師問題又鬼咁開心,我都想揾合適EQ班比佢,但小童群益會方面要求佢先做智力測驗,成3000元,仲諗緊!

...

carina246,

唔怪之得你有問過我EQ班啦!
你要唔要余duck淳個邊電話打去問下?好近MTR.

...

仲有,你囝囝係咪資優?資優小朋友通常行為上有好大情緒起伏.我個囡囡係"滋油"小朋友 ,所以無咁架問題.我上EQ班係比佢同其他小朋友玩下,佢好開心.

原帖由 fyeung 於 09-7-15 14:00 發表
carina246,

唔怪之得你有問過我EQ班啦!
你要唔要余duck淳個邊電話打去問下?好近MTR.

fyeung

唔該哂,可以的話請俾centre啲資料我!

其實唔知佢係咪資優,我唔係太鍾意呢個term,覺得個label可能會累咗小朋友,只係小童群益會同佢地介紹嘅私人機構都建議做test先,因為唔同類型嘅小朋友佢地嘅處理方法好唔同,話小朋友需要嘅course同peers group係唔同的。

暫時係到仔仔有stress,所以希望有啲合適嘅course去幫佢,等佢學習同生活都開心啲就好了!:loveliness:

原帖由 fyeung 於 09-7-15 14:07 發表
仲有,你囝囝係咪資優?資優小朋友通常行為上有好大情緒起伏.我個囡囡係"滋油"小朋友 ,所以無咁架問題.我上EQ班係比佢同其他小朋友玩下,佢好開心.

...

Hi Yau_Cheung

通常係五,六,日有其他courses同活動唔願做,所以要星期一做番哂!:cry:

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-15 13:53 發表

我覺得日日做公文功課好過一日做幾份,輕鬆得黎又學到嘢。囝囝咁耐以黎都未試過一日做幾份,只試過2次一日做2份乍,不過假期就要"羲生"小小,先做完功課才可以去街 or 帶功課去做 (e.g. 去親戚屋企,空檔時間就 ...

如果check 左之後係可以recommend 上甚麼訓練課程去加強小朋友各方面 (有指導性),我覺得應該去 check。

原帖由 carina246 於 09-7-15 14:48 發表
fyeung

唔該哂,可以的話請俾centre啲資料我!

其實唔知佢係咪資優,我唔係太鍾意呢個term,覺得個label可能會累咗小朋友,只係小童群益會同佢地介紹嘅私人機構都建議做test先,因為唔同類型嘅小朋友佢地嘅處理方法好唔同,話小 ...

我囝囝個schedule 又係好full,星期二、四放學後有 course, 所以上完 course 食完晚飯就要即刻做&聽公文,變左無時間玩,不過星期二、四上既 course 都係玩,我都覺得ok。

另外,星期六係 enopi math + Komun Chi & Eng + swimming,因為係 Komun centre 做左 classwork,所以嗰日唔駛做 Komun homework。

星期日就學完畫畫後就做&聽公文 (8月開始學埋琴,要學完琴才可以做)。

我唸學埋琴真係唔駛去街啦!!

原帖由 carina246 於 09-7-15 18:10 發表
Hi Yau_Cheung

通常係五,六,日有其他courses同活動唔願做,所以要星期一做番哂!:cry:

學埋琴真係要花多好多時間練習的, 以我女唻計, 每日三科公文用左佢起碼1.5小時, 練琴又係1-1.5小時, 淨係呢幾樣野, 已經隨時佔據佢3小時...將來放學放三點, 返到屋企四點, 做晒呢幾樣野, 已經七點 (快手既話), 跟住食飯沖涼做功課溫書瞓覺 (我都唔知點樣可以響呢兩小時內搞掂呢堆野), 真係諗下都覺得好鬼頭痕...正因為公文所花既時間實在太多, 我諗升到上小學之後, 真係好難再KEEP住日日咁做架喇...如果真係要畀佢KEEP住做, MAYBE真係每科都要CUT到得2張, 希望佢45分鐘之內可以完成! 但CUT到咁少, 變相又要拉長晒D時間唻學野, 計落又唔多化算...anyway, 仲係要見步行步...希望學校轉左全日班之後, 下晝可以響學校做晒d功課, 返到唻唔駛做咁多, 咁可能會好少少!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-16 08:52 發表

我囝囝個schedule 又係好full,星期二、四放學後有 course, 所以上完 course 食完晚飯就要即刻做&聽公文,變左無時間玩,不過星期二、四上既 course 都係玩,我都覺得ok。

另外,星期六係 enopi math + Komun  ...

hi 阿十,

所以點解我一直無比阿囝學樂器,就係因為 commit 既時間實在要好多  ,真係好配服學樂器既公文囝囡&佢地既媽咪,特別係好似阿十你3科公文再+樂器

如果想抵啲,可唔可以淨係長假期至學番公文呢?   不過可能唔符合公文理念 (每日自學自習)。

我都未知阿囝有冇/多唔多學校功課,唸落都驚!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-16 09:06 發表
學埋琴真係要花多好多時間練習的, 以我女唻計, 每日三科公文用左佢起碼1.5小時, 練琴又係1-1.5小時, 淨係呢幾樣野, 已經隨時佔據佢3小時...將來放學放三點, 返到屋企四點, 做晒呢幾樣野, 已經七點 (快手既話), 跟住 ...

Yau_Cheung,
學樂器要付出既時間真係好多好多的, 響阿女仲係做緊d比較淺既公文課程嗰陣 + 當時只係初級至一級程度既琴, 彈既歌仔短d, 做公文既時間亦無而家咁長, 加上當時係返緊半日班 (幼稚園嘛), 所以總算叫做應付得到, 仲要每日放學後有兩樣課外活動添!

但今時真係唔同往日架喇...公文d野越學越深, 寫既字越唻越多 (中文), 句子越唻越長 (英文), 計既野對佢唻講亦都唔容易 (數學), 加上佢學琴嗰度已經start左二級既書, 彈既歌仔又複雜過以前, 又長過以前 (一級嗰陣, d手指多數響琴既中間位置, 彈唻彈去都係大約嗰幾個音), 但而家就唔係喇, d音走唻走去, 拍子又複雜左, 相對下, 練既時間亦都多左! 以前每日練半粒鐘左右, 上堂嗰陣一定彈得好畀老師聽...而家起碼每日要練1粒鐘, 有時我佬唔收貨, 試過陪佢練左成個下晝呀, 連個女都嗌晒救命呢!

再學上去, d野更加複雜, 我真係唔敢諗! 加上阿女真係好想升左小學都keep住學ballet & drawing, 而piano我地對佢有要求, 點都唔會cut, 淨係呢三樣野, 都要用四日去上堂, 若然再加埋公文嗰三堂....哎 也..真係點搞?!

如果淨係長假期至學公文, 其實都無乜意義架喇, 同埋我最煩係咩呢, 個女學三科公文架嘛, 咁即係一係就逢星期二四五or六是但揀三日, 放學之後去上堂; 一係就三科迫埋響星期六朝一次過上晒佢...但其餘嗰d活動點呢? ballet一星期要上兩堂, 唔通質晒星期六日上? 如果平時放學後去上公文, 咁就慘喇, 佢每次響centre起碼一粒鐘, 即係等佢放公文, 返到屋企已經五點幾, 仲其餘既公文功課都未做架喎, 點搞?! 但星期六一次過上, 又好辛苦啫....哎 也...好頭痕呀!

如果GH逢星期五可以放早D, 咁可能安排上會好D啊!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-16 09:21 發表
hi 阿十,

所以點解我一直無比阿囝學樂器,就係因為 commit 既時間實在要好多  ,真係好配服學樂器既公文囝囡&佢地既媽咪,特別係好似阿十你3科公文再+樂器

如果想抵啲,可唔可以淨係長假期至學番公 ...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-7-16 09:06 發表
學埋琴真係要花多好多時間練習的, 以我女唻計, 每日三科公文用左佢起碼1.5小時, 練琴又係1-1.5小時, 淨係呢幾樣野, 已經隨時佔據佢3小時...將來放學放三點, 返到屋企四點, 做晒呢幾樣野, 已經七點 (快手既話), 跟住 ...

十,
你諗住上小學都會keep住公文三科?
你囡囡每日練琴又係1-1.5小時,好勤力 ,我阿仔每日十分鐘都無,我諗住俾佢學琴只當係課外活動的一種,想輕輕鬆鬆...咁樣學係唔係好"side"錢?

SumSumBB,
學左咁耐, 唔學又好似有D可惜, 但KEEP住學又真係未必頂得順, 加上校長唔鍾意小朋友學公文, 所以...都好大機會CUT架喇! 問題係, 個女真係想KEEP住公文, AT LEAST拎埋嗰幾個牌呀! FOR佢唻講, 努力左就快又一年喇嘛, 而家至放棄, 又確係有少少唔抵啊! 但KEEP住上, 又真係好難頂呢!

我初頭都係諗住畀個女當PIANO係一種課外活動, 輕輕鬆鬆咁學的, 但唔係講緊而家呢個歲數, 而係講緊佢三歲嗰陣...佢而家學到上上地手, 我地亦漸漸對佢有要求, 琴都買埋響屋企, 等佢隨時可以練, 練琴基本上已經係佢生活既一部份...佢唯一唔駛練琴既日子, 就係返左婆婆度"渡假"嗰陣, 因為婆婆嗰度無琴啊!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-16 09:44 發表

十,
你諗住上小學都會keep住公文三科?
你囡囡每日練琴又係1-1.5小時,好勤力 ,我阿仔每日十分鐘都無,我諗住俾佢學琴只當係課外活動的一種,想輕輕鬆鬆...咁樣學係唔係好"side"錢? ...

我同 SumSumbb 一樣,都係當課外活動,唸住一星期練2次乍!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-16 09:59 發表
SumSumBB,
學左咁耐, 唔學又好似有D可惜, 但KEEP住學又真係未必頂得順, 加上校長唔鍾意小朋友學公文, 所以...都好大機會CUT架喇! 問題係, 個女真係想KEEP住公文, AT LEAST拎埋嗰幾個牌呀! FOR佢唻講, 努力左就快又一 ...

peggyyau,

之前我回覆過Yau_cheung的,結論如下:
GH=GoodHope

校長唔buy,因為佢覺得公文死記,小朋友記住個數,如:16-9係幾多,16-7係幾多,其實當然公文唔係咁,老師會教囡囡用10黎諗,即是10-9=1,再加上6,即是7.及10-7=3,再加上6,即是9.公文唔比用手指計,不過有方法教小朋友計,唔係話死記住幾多減幾多=幾多啦.

另外,校長話咁細個小朋友要做10頁,即20版好辛苦.我地公文家長,當然會量力而為,小朋友唔得,都唔會迫小朋友,唔係死古古架.

校長唔鍾意小朋友補習,交得比學校教,佢會教好,唔需要再上額外補習班咯.老實講,最清楚小朋友架係家長本身,基本上比左額外野,又handle到學校架,就無問題啦!

原帖由 peggyyau 於 09-7-16 11:23 發表
請問校長為什麼唔鍾意小朋友學公文?  妳小朋友是不是今年九月升小一?  可否告知那一間學校的校長?  本人女兒現在讀緊公文英文,今年九月升K3,想幫她打好的基礎升小學,想加學中文或數學,因數學可能學Enopi,聽說Enopi Math  ...

Yau_cheung & SumSumbb,

我覺得都要keep住小朋友有一樣樂器,而且彈琴可以令佢左右腦發展,所以我都係諗住比囡囡照學,雖然佢而家係隔日練,每次20-30分鐘左右.
小朋友架野,無法估計,囡囡剛上完JMC,由初初唔肯彈,到而家可以2手去彈,當中我跟佢一起成長,3個月之前加上彈琴1:1,佢居然好鍾意,比上JMC更主動添,我會keep住比佢上,考琴到時睇佢搞成點再算.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-16 11:04 發表
我同 SumSumbb 一樣,都係當課外活動,唸住一星期練2次乍!ops:" />
‹ 上一主題|下一主題