用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

非常謝謝!但點解我開不到私人訊息的短訊呢?可否再send多一次訊息給我:[email protected]
另外,我想多問一聲,1st round interview時問甚麼問題?謝謝.

原帖由 天娜 於 10-7-8 17:23 發表
Pls check PM

[quote]原帖由 天娜 於 10-7-8 17:23 發表

Could u pls also pm me? Thanks a lot!

原帖由 whywhywhy 於 10-7-9 12:19 發表
[quote]原帖由 天娜 於 10-7-8 17:23 發表

Could u pls also pm me? Thanks a lot!

我都想要資料,好似好小元朗區家長可以分享一吓><

原帖由 greendotdot 於 10-7-8 15:35 發表

聖公會白約翰今年升呢,中一新學期開 5 班英文班,唔信可以問吓今日註冊的Form One仔女。

教學語言微調政策下,白約翰係部分科目用英文教(基元、盧幹庭上年已經實施) 都算升咗grade 但三間新進英中係全級1X個科目都係英文教,早會、通告(中英對照)、website都已經用咗英文啦

你想問什麼資料?

原帖由 kilykilyk 於 10-7-9 12:58 發表

我都想要資料,好似好小元朗區家長可以分享一吓>

請問光明英來派位好嗎? 墾請可否提供資料作參考
我有直接打去光明英來問過, 他說升中資料保密,我問佢這几年派位好吾好? 回答者只說當然好啦!

原帖由 天娜 於 10-7-9 22:48 發表
你想問什麼資料?

原帖由 WWWPapa 於 10-7-11 13:15 發表
我有直接打去光明英來問過, 他說升中資料保密,我問佢這几年派位好吾好? 回答者只說當然好啦!

我朋友的朋友的小朋友是這間, 他小朋友band 2 中, 英文差數學好, 但派到第一志願基朗

原帖由 天娜 於 10-7-9 22:48 發表
你想問什麼資料?

請問可否幫忙評論以下這幾間學校??評論一下佢哋近年o既教學,師資,校風等等??

元朗區...鄉議局,趙律修,崇德,商會,信義

嘩!你個問題好深, 我唸無人會全部知道, 不如每人答d
鄉議局 : 元朗傳統地區名校, 專收尖子學生, 會考及高考成績彪炳, 但傳聞老師質素一般, 上堂不是教很多, 學生靠自學和補習, 而每年會勸導不達標的學生轉校, 因此有插班位

趙聿修 : 我有朋友的子女讀緊, 聽聞很多課外活動, 玩的時間很多, 無 mug功課, 會考和高考的成績在元朗四大英中之後

其他兩間請由其他家長評論

原帖由 kilykilyk 於 10-7-11 18:38 發表

請問可否幫忙評論以下這幾間學校??評論一下佢哋近年o既教學,師資,校風等等??

元朗區...鄉議局,趙律修,崇德,商會,信義

原帖由 天娜 於 10-7-11 21:35 發表
鄉議局 : 元朗傳統地區名校, 專收尖子學生, 會考及高考成績彪炳, 但傳聞老師質素一般, 上堂不是教很多, 學生靠自學和補習, 而每年會勸導不達標的學生轉校, 因此有 ...

資料對我很有用,感謝分享,THX!

請問你是否第1和2round都揀鄉中呢?第1round時有否接見?又很唐突地問,你家小朋友在校成績如何?是哪間小學?謝謝!

希望有其他三間學校同學家長入嚟分享啦....

回覆 1# kilykilyk 的文章

請問元朗公立中學好唔好?校風、band幾?

鄉議局 : 元朗傳統地區名校, 專收尖子學生, 會考及高考成績彪炳, 但傳聞老師質素一般, 上堂不是教很多, 學生靠自學和補習, 而每年會勸導不達標的學生轉校, 因此有 ...

講得好
我講商中、信義
商中(識十幾廿個小朋友)校風較open,小朋友有自制能力就問題不大!!入到精英班,百般寵愛在一身,入唔到就聽天由命,尤其人事位入讀ge多數係非精英
信義(幾個亞仔小學同學)校長進取,學生係書生型,打造高分考試精英ge工廠,入到去要訂定入U為最終目標,為考試測驗過關斬將

我想問西門英才校風好唔好, 枚長進唔進取?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

姪女係商中讀過,根據佢所講,精英班和非精英班D老師對待係唔同,"精"的試卷要求高好多,認真對待,其他理得你(姪女係精英班),精英班D同學關係直情做戲甘做(唔知姪女唔好彩?),互相勾心鬥角,有人去過佢地D開放日,發覺攤位間同學都嘴miu miu,唔係甘互助,加上由此至終,商中都是人事複雜的,所以自己唔鍾意!近幾年,公開考試英文科差左!老師和學生太自覺自已是高人一等,所以教和學的內容都比人複雜D!(C9睇過姪女份卷和答案,話可能係Dtop校都係甘教卦?但我會覺得簡單好過複雜!)

每天送囡囡返小學,唔覺西門英才D學生好差,但亦有人講(搭巴士時)見過呢到D學生品行有問題;聽人講佢地好進取,想升格Band2,如果以我觀察,我覺得校風無問題,每天有老師在大門等和檢查學生,應該比以前嚴格左,好過band3!

原帖由 christy-mama 於 10-7-13 10:24 發表
我想問西門英才校風好唔好, 枚長進唔進取?

原帖由 Sherryko9 於 10-7-13 10:45 發表
每天送囡囡返小學,唔覺西門英才D學生好差,但亦有人講(搭巴士時)見過呢到D學生品行有問題;聽人講佢地好進取,想升格Band2,如果以我觀察,我覺得校風無問題,每天有老師在大門等和檢查學生,應該比以前嚴格左,好過band3!

...

謝謝你!我最壞打算係囡囡入唔到band2, 搵定一d校風既band3學校,
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

可否comment吓 - 元朗公立中學

WWWPapa,

所有 band 1 成績o既同學當然派得好, 其他就普普通通.

老實講, 今年派位好, 唔等於下一年派得好, 始終要睇師兄/姐 分班試o既成績, 又要睇你小朋友所屬 banding. 如小朋友成績係 band 1 group, 就唔怕啦 !

希望幫到你.

原帖由 WWWPapa 於 10-7-11 13:15 發表

原帖由 wkymama 於 10-7-14 00:55 發表
可否comment吓 - 元朗公立中學

我仔仔有半班都入元公, 可能今年降呢, 所以八月中有輔導班幫同學應付升中, 學校設施好新, 環境好, 校長都是新, 希望下年會升呢,

天水圍的小學, 只有潮陽, 天主教, 官小, 會發佈升中派位詳情, 以往各小學都有數位學生派往屯門區, 但今年派往屯門區的學生少了 :

潮陽      天主教       官小   

梁銶琚          0        0            0
百周年          1        1            0
董玉娣          0        0            0
陳瑞芝          0        0            0   
譚伯羽          0        0            0               
田家炳          0        0            0            
馬可賓          0        0            0

是少了天水圍的學生選擇屯門區, 還是屯門區的中學少了學額分派給天水圍呢 ???            
‹ 上一主題|下一主題