用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

Yes ar... thanks!
播道都好架!我都鐘意, 學校都好愛錫D學生,著重生命意義的教育等... 我最鐘意佢地Dictation, 除左要默果D範圍,仲會有條unseen題目比學生發揮, e.g.水果名.... D學生就要在指定時間內任由發揮,最後可能有學生會拿到120, 130分!我覺得好有成功感!
不過我只係擔心學校成績,因為太新,只有3-4年,都唔知將來畢業生成績係點!

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-22 16:21 發表
我對華德都有興趣 wor, 到時有 open day 叫埋我去丫 !!
係呢, 你上次去完播通簡介會, 有咩comments ? 分享 !
衰鬼, 你係米就快做第2任媽咪 ??  係就恭喜你呀 !!!!!

...

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:47 發表
大肚婆就黎去訓架喇!heehee...
其實我都唔知千禧好D 定fung kei好D....我之前check過呢兩間升英中都有5X%....真係算好好!小六派位有拔萃,有LaSalle, 有協恩.... 嘩!我都唔會諗我個女會入到呢D名校,我只係想佢讀一間佢自 ...

以前公司有d學生係哩2間既同學仔,佢地都好乖巧同埋都純品架,有5x%英中都唔錯BOR!

想問下各位知唔知個燈籠帶左返學校後, 會唔會在中秋前派番? (因我見通告係寫用黎裝飾的, 所以我估學校會keep一排)

如果唔係, 我要幫阿仔買兩個先得lu。

muichujamie,
如你like播道, 我估你都會喜歡港大同學會小學。我覺兩間學校理念好相似, 都係重視生命教育, 學術方面都係活動教學。好少學校會在簡介會花咁多時間介紹學校既德育栽培, 所以我對港小印象不錯。

原帖由 muichujamie 於 09-9-23 00:32 發表
播道都好架!我都鐘意, 學校都好愛錫D學生,著重生命意義的教育等... 我最鐘意佢地Dictation, 除左要默果D範圍,仲會有條unseen題目比學生發揮, e.g.水果名.... D學生就要在指定時間內任由發揮,最後可能 ...

應該會嘅, 上年都有...

原帖由 Chickee 於 09-9-23 11:47 發表
想問下各位知唔知個燈籠帶左返學校後, 會唔會在中秋前派番? (因我見通告係寫用黎裝飾的, 所以我估學校會keep一排)

如果唔係, 我要幫阿仔買兩個先得lu。 ...

恭喜 ! 恭喜 ! 預祝你生個肥肥白白的小寶寶. 預產期幾時呀 ?   

我朋友的哥哥在播道教,佢話小學係吾錯, 但中學就痲痲地.

原帖由 muichujamie 於 09-9-23 00:32 發表
播道都好架!我都鐘意, 學校都好愛錫D學生,著重生命意義的教育等... 我最鐘意佢地Dictation, 除左要默果D範圍,仲會有條unseen題目比學生發揮, e.g.水果名.... D學生就要在指定時間內任由發揮,最後可能 ...

我都係睇到仔仔通告, 25/9帶一個月餅回校,
無話帶燈籠同月餅圖片, 聽你地咁講, 今晚回
家再睇清楚先~

原帖由 chy1015 於 09-9-22 13:44 發表

泳喬真叻女, 我淨係記得28/9要帶水晶梨.
無留意到要帶圖片tim ?? 仲要帶花燈 ??
死lar, mud我睇d唔睇d ga !!
係咪28/9一齊帶?
咁中國服係咪30/9生日會先著? ...

求救呀!
我唔見左舊年9、10月的短片呀!有 無人幫到我呀!

大家好. 我個囡今日放學一手都係顏色(好似藍色墨水咁),連白色校服都有,條褲又有一撻撻膠水漬,想問下有無媽咪知道今日下午班玩咩呢 ?

預產期係2月頭, 趕住出黎逗利是!呢個都係女!
播道中學麻麻地呀.....呢樣我最擔心呀!我其實concern中學多D囉!
其實我target都唔係直資,因為要比12年學費,仲要兩個....不過都會考下,都想見識下!算啦!到時再諗!
不過播道好難入... 所以即使in完應該都無機會比我考慮囉!haha....

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-23 14:28 發表
恭喜 ! 恭喜 ! 預祝你生個肥肥白白的小寶寶. 預產期幾時呀 ?   

我朋友的哥哥在播道教,佢話小學係吾錯, 但中學就痲痲地.

Hello 志軒媽咪,我囝囝--俊樑係同志軒同組並同跟馮老師的.
星期二俊俊返屋企時,住支珍寶珠,佢話係黃志軒請佢食,多謝晒!!
原帖由 mimi666 於 09-9-21 18:25 發表
有無上午班第三組媽咪呢 ? 我仔仔係志軒跟馮老師...搖搖板組.

我都知港大同學會同播道好似,不過我唔會考慮呢間,因為去到柴灣,好遠....
其實我target係津校架,不過都有留意其他私校&直資。私校&直資要比學費, 車費, lunch $.... 計落都好溶!

原帖由 Chickee 於 09-9-23 11:50 發表
muichujamie,
如你like播道, 我估你都會喜歡港大同學會小學。我覺兩間學校理念好相似, 都係重視生命教育, 學術方面都係活動教學。好少學校會在簡介會花咁多時間介紹學校既德育栽培, 所以我對港小印象不錯。

...

9月份的短片是"2008.09.12 中秋節活動",而10月份的短片是"9月份生日會及國慶活動".我只有上午班,而且個file要62MB和82MB,吾知點先俾到你?

原帖由 jk923 於 09-9-23 19:03 發表
求救呀!

醒目開學勳章

原帖由 jk923 於 09-9-23 19:03 發表
求救呀!

上次部腦壞左,我都冇晒!
如果學校可以派碟時,比埋個d我地就好喇,唔使咁麻煩!

醒目開學勳章

原帖由 加而晴媽媽 於 09-9-23 21:48 發表
大家好. 我個囡今日放學一手都係顏色(好似藍色墨水咁),連白色校服都有,條褲又有一撻撻膠水漬,想問下有無媽咪知道今日下午班玩咩呢 ?

佢地做勞作呀,我個女仲帶埋返黎,環保創作玩具呀,我個女整左把遮,用一個大圓筒,上面貼左個裝金沙個軟膠兜,就係一把遮 ,又要比個位佢放!

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 09-9-24 00:57 發表
預產期係2月頭, 趕住出黎逗利是!呢個都係女!
播道中學麻麻地呀.....呢樣我最擔心呀!我其實concern中學多D囉!
其實我target都唔係直資,因為要比12年學費,仲要兩個....不過都會考下,都想見識下!算啦!到時再諗!
不過播道好難入 ...

女咪好囉,可以一齊玩,我2個女都好開心架,如果一仔一女,佢地就冇咁岩玩喇!

我同你一樣,如果比錢就頭痕d,因為2個嘛,我又冇返工!
我都煩緊呀,因為岩岩搬黎,唔知哩邊d學校,而家四圍問人!

natalielin,

Thanks.

我見呀囡日日都有攞環保勞作返黎,但係呢次就攪到十分dirty,我驚洗唔甩d色...

係呢,你個囡第幾組 ?

原帖由 natalielin 於 09-9-24 01:37 發表

佢地做勞作呀,我個女仲帶埋返黎,環保創作玩具呀,我個女整左把遮,用一個大圓筒,上面貼左個裝金沙個軟膠兜,就係一把遮 ,又要比個位佢放!

原帖由 mt123 於 09-9-24 01:14 發表
9月份的短片是"2008.09.12 中秋節活動",而10月份的短片是"9月份生日會及國慶活動".我只有上午班,而且個file要62MB和82MB,吾知點先俾到你?

我都係上午班架,我唔係好識電腦d野請問可唔可以copy落碟比我呀?我save返落電腦都ok。

各位:
學校網頁出左9月份相片同短片啦!又係時候開工save file啦!

我見你有去聽簡介會, 我以為你target直資tim! tko既津小你有無心水呀? 前排學校派左張余王家潔簡介會既單張, 本來我都想去聽, 不過後來時間唔啱無去到。你有無去呀?

恭喜你呀!陀得辛苦嗎? 人地話第二胎會辛苦d。

原帖由 muichujamie 於 09-9-24 01:02 發表
我都知港大同學會同播道好似,不過我唔會考慮呢間,因為去到柴灣,好遠....
其實我target係津校架,不過都有留意其他私校&直資。私校&直資要比學費, 車費, lunch $.... 計落都好溶!

...
‹ 上一主題|下一主題