用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

8:15

好笑呀
呀仔話連續兩日都係甘
放學時, 打左鐘, 就可以走架啦
所以"bang"一聲, 無晒人, 哈哈

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-2 15:57 發表
hhma

我地8點前要返到學校, 專登預早d, 應該都可以遲少少出門口都得, 你地返幾點?

哈哈, 相信個情影會好攪笑. 但唔駛等老師講放學?

原帖由 hhma 於 09-9-2 16:00 發表

好笑呀
呀仔話連續兩日都係甘

xiaohahaxiao,

你就好啦... 省番唔少喎! 收埋好多囉!

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-2 15:49 發表
JSCfamily

oic
我地買飛或食自助餐, d人都自動問我地係咪2大1小

我估機會難d啦..佢話以後都唔再去...

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-2 15:59 發表
JSCfamily

如果你仔再參加, 通知聲丫好嗎?

my daughter's school already have homework. How about yr kids ?

未有呀

原帖由 salina0817 於 09-9-2 17:10 發表
my daughter's school already have homework. How about yr kids ?

hhma
亞女仲以為有老師帶放學, 佢話一打鍾, 個個散水, 佢都未趕得切執書包, 真攪笑.
佢今日開始有功課啦.

原帖由 hhma 於 09-9-2 16:00 發表

好笑呀
呀仔話連續兩日都係甘

RoEcMa,
妳在Lam Woo topic出現, 所以知道妳囡囡讀這間, 我仔仔讀St. Joseph's College, 佢就係想讀男校, 但我就鐘意佢讀男女校....
原帖由 RoEcMa 於 09-9-2 01:01 發表
fions414,
妳知我囡囡讀邊間中學.
妳仔仔現在讀那一間呀, 是否男校....

JSCfamily,
我8月份已經問過地鐵站, 佢地話9月1日先有新form, 張form都要比返中學蓋印,取証時又要帶學生証, 所以我先等學校派form!
原帖由 JSCfamily 於 09-9-2 13:51 發表
fions414,

嘩!
真係好融喎!!
我阿仔因為1月已是12歲了, 已經用緊學生八達通, 今次只是填留啟動部份+$20, 可以繼續使用!
你可以係地鐵站內的客戶服務處攞form架...

...

哈哈....呢度有邊一個媽咪唔係貧血 +

好似我咁, 貧血仲要間中嘔埋血 tim
原帖由 RoEcMa 於 09-9-2 00:56 發表
fions414 & M & A Mom,

我一早已嘔到貧血啦, 依家要等緊輸血

嘩...呢一句....簡直係我個仔翻版呀

原帖由 samuel89 於 09-9-2 11:47 發表

阿仔由放暑假開始就一話佢....例牌回一句:系...我錯, 我無xx....(但好明顯系一d悔意都冇果隻)

candy

亞仔昨日同今日都有問候妳個仔
佢好想知妳個仔開學之後既星期六/日
會唔會有時間同佢打波

亞仔今日都派左 8 達通 form 啦 !

其實申請 extend 現有既八達通又要比 $20 行政 $$
申請學生有相既八達通又係要比 $20 行政 $$

點解唔申請學生八達通呢 ?
起碼有相嗎 ?
好似型仔 d 嗎 ?

其實, manson 都唔搭 mtr
申唔申請都無所謂

manson 仍然好 enjoy 用小童卡
因為佢搭那一架車係 小童 $2.2

我昨日先醒起問佢, 點解唔問我攞 $$ 增值
因為已經返左 8日預備班

佢話 $ 仲有, 每日都係比 $4.4 total
所以仲有 $$
我先醒起佢比好平既車費

亞仔今日 6點起身搭 6點9車
7點 4返到學校 , 但 7點 10 先打鐘

佢頭先考慮緊, 明日要遲 d 起身

fions414, JSCfamily

昨天上午先啱啱攞佐臨時八達通, 點知返到學校已有得派,
放學就用學生八達通, 有埋相. 今朝去退時, 個職員都好驚奇咁問我地咁快派佐

原帖由 fions414 於 09-9-2 23:45 發表
JSCfamily,
我8月份已經問過地鐵站, 佢地話9月1日先有新form, 張form都要比返中學蓋印,取証時又要帶學生証, 所以我先等學校派form!

joanneka

我仔話老師叫放學, 但好多學生都好似吾願走咁, 叫极都吾旭

原帖由 joanneka 於 09-9-2 17:45 發表
hhma
亞女仲以為有老師帶放學, 佢話一打鍾, 個個散水, 佢都未趕得切執書包, 真攪笑.
佢今日開始有功課啦.

hhma, salina0817

我地昨天有少少功課, 星期五有英背默

原帖由 hhma 於 09-9-2 17:16 發表
未有呀

原帖由 JSCfamily 於 09-9-2 16:53 發表

你就好啦... 省番唔少喎! 收埋好多囉!

JSCfamily

oh, 太可惜, 如果有伴可以壯下膽, 我仔都應該肯參加

原帖由 JSCfamily 於 09-9-2 16:55 發表

我估機會難d啦..佢話以後都唔再去...

JSCfamily, hhma

請問兩位係咪打算長期送呢? 我就來頂吾住, 諗住送埋呢個星期jar, 真係難為班細佬

原帖由 JSCfamily 於 09-9-2 15:48 發表
hhma,

me 2......
我e+要6:15起身....6:45同阿仔一齊出門口, 陪佢返學再折返工.....
今日條頸好鬼痛!!

xiaohahaxia,

sorry, some problem in my computer. my daughter also need to memorise about 50 個成語, (include 同意&反義詞) before end Sept.

I feel very tired to accompany her to school. (because I need to wake up at 6:00 to carry her sister to wait for the school bus)so I sleep very early everyday

Salina0817,

我阿仔昨天都有少少功課, 英文生字查字典>英文解釋.

Fions414,

你填左form交左未呢? 記得留意交表日期和領咭日期!

Mandy,

首先幫我多謝manson的問候! 我阿仔好番好多,只剩係仲有少少咳! 我問一問阿仔星期六ok? 我都想佢去你度同manson打吓波做吓運動! 我再回覆你!
始終佢地大個仔(12)..比佢地用學生8達通了! 以前我地都唔使搭地鐵, 搭巴士多e+唔得啦! 一定要搭地鐵..佢地好平咋$3.4一程, 來回只是$6.8! 我就貴啦..$8/..每天陪佢返學來回已是$16!:;pppp:
我都覺得學生8達通有型d..我阿仔張相仲要係小學6年級冬季校服, 好靚仔架
我都建議manson可考慮搭遲一班車,不用太早返學,費是比佢有機會四圍去 (雖然果頭無野行, 但都無謂過早啦), 等佢可以訓多少少! Manson仲早過我地出門口
另外, 關於日本單野, 我阿哥無時間攪,e+搵左一個朋友幫你, 都係香港人,有做開x(細件東西), 我叫左佢盡快找你! 已比左你的email佢地了!

你地學校所有野d速度好快喎!
溫書又快, 8達通又咁快!!
其實心情都未收拾就黎料….
佢地可不可以架??

等我再問一問阿仔去唔去先??? 不過應該機會不大啦! 真的太難忘辛苦!

我都仲頂得住陪佢返學昨晚10點全家早訓!
我希望可以盡量陪..陪得幾耐得幾耐!!! 始終都係親子,佢暫未抗拒,都可以跟吓囉!
‹ 上一主題|下一主題