用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
樓主: 陳師奶
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 09-9-17 17:34 發表

3b,
       囝囝冇o野ah ma!等佢休息多的la!

他有些喉嚨發炎, 所以有輕微發燒, 應該休息下就會好番, 多謝關心. Pls check PM.

原帖由 3b 於 09-9-17 17:42 發表

囝囝本良師不見了, 不知是否連作業交了.  我諗由二年級開始, 每天的功課量都會比一年級多50-80%.

亞仔做功課重慢吞吞tim ga,真係我急佢唔急!

原帖由 ojmummy 於 09-9-17 17:52 發表

亞仔做功課重慢吞吞tim ga,真係我急佢唔急!

我都有同感, 尤是今日五點幾先回到家, 自修堂又沒有, 睇黎今晚有排做呀!

原帖由 3b 於 09-9-17 17:42 發表

囝囝本良師不見了, 不知是否連作業交了.  我諗由二年級開始, 每天的功課量都會比一年級多50-80%.

3b,
你要唔要我email份良師比你? 我舊年都試過, 老師唔會當你欠交!

原帖由 3b 於 09-9-17 16:09 發表

中:2) 26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9) 9/25 ?
數:2) 背2-10 乘法 2-8 乘法?

音樂課要帶樂器. 環保袋內有筆袋.自修簿.file
因囝囝午饍時發燒, 我到學校接了他去看醫生, 沒有上音樂堂, 可否講多些有關安排.
...

囝囝好D嗎?退燒未呀? 多給他喝水, 希望快些好啦!
阿囡寫中: 26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9)
數:2) 背2-10 乘法

真係好多功課呀!
大家加油!

原帖由 Tina 於 09-9-17 18:37 發表

阿囡寫中: 26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9)

明天資訊科技帶"小畫家"!

問Cyrus點交24/9專題節日, 佢話將有關節日既圖片貼係A4紙度交, 又話今日已經有一位同學咁樣做咗, 我問要做幾多張紙? 佢話今日位同學有4張紙咁多?

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-17 18:36 發表

3b,
你要唔要我email份良師比你? 我舊年都試過, 老師唔會當你欠交!

我打算寫張小紙條比老師解釋, 我諗佢應該唔當欠交功課掛, 而且我都想老師幫手搵番本良師, 不過唔該晒你先.

醒目開學勳章

晏晝睇完醫生後, 佢已經退燒了, 明天會量左體溫冇問題先比佢番學, 多謝關心.
26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9)...... 囝囝在3字旁加了一畫, 似25多些, 而且25號才是DAY4, 所以我估25號才交.

3b,

祝你的小朋友早日康復!

最近的自修堂都給用了,阿仔話無時間做功課,你們的小朋友有冇提?其實都冇乜通告派!?

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-17 19:46 發表
明天資訊科技帶"小畫家"!

問Cyrus點交24/9專題節日, 佢話將有關節日既圖片貼係A4紙度交, 又話今日已經有一位同學咁樣做咗, 我問要做幾多張紙? 佢話今日位同學有4張紙咁多? ...

根據老師的指引, 應該將有關收集的資料圖片, 貼在專題設計工作紙上喎, 而有關的工作紙會在第三週派發.

我阿仔寫23/9!
原帖由 3b 於 09-9-17 20:38 發表

晏晝睇完醫生後, 佢已經退燒了, 明天會量左體溫冇問題先比佢番學, 多謝關心.
26週(3,4) + 閱(2) + 對 (23/9)...... 囝囝在3字旁加了一畫, 似25多些, 而且25號才是DAY4, 所以我估25號才交. ...

常識project的簡介說是把資料放在自備的文件夾,不是貼在A4紙!
原帖由 3b 於 09-9-17 20:43 發表

根據老師的指引, 應該將有關收集的資料圖片, 貼在專題設計工作紙上喎, 而有關的工作紙會在第三週派發.

醒目開學勳章

原帖由 94075702 於 09-9-17 20:44 發表
我阿仔寫23/9!

多謝各位確認 !

原帖由 94075702 於 09-9-17 20:48 發表
常識project的簡介說是把資料放在自備的文件夾,不是貼在A4紙!

跟據P.1經驗以及藍色o個張專題設計指引所講,應如3b所言,第三週會派專題設計工作紙,到時把圖片貼上去就可以了!

原帖由 ojmummy 於 09-9-17 21:57 發表

跟據P.1經驗以及藍色o個張專題設計指引所講,應如3b所言,第三週會派專題設計工作紙,到時把圖片貼上去就可以了!

份報告我相信都係做係老師派既工作紙上, 但問題係今日自修簿話24/9(即下星期四)就要講你揀邊一個節日, 所以我問呀仔點話比老師聽, 佢就話咗之前佢講既方法!

18/9 功課  (好多呀!!)

中: 1) 詞2.1 (9組)
     2) 造句 P.31 (2句)
     3) 造句 (1) 簽改

英: 1) GP WS (2)
     2) News Report (22/9) 交
     3) Sign News Report Sheet
     4) Elect. Reading 2A (Ch. 1)

數: 1) 作 14 (p.23,24)
      2) 良 ex. 26,27
      3) 背0-9 乘法

通告 23,24

(順帶一提, 21/9 星期一有游水堂呀)

26週同閱讀理解都未做,常識專題又未開始,真係唔瞓覺都唔掂,係咪要喺家長日反映下呢?

原帖由 陳師奶 於 09-9-18 15:19 發表

4) Elect. Reading 2A (Ch. 1) ...

醒目開學勳章

原帖由 陳師奶 於 09-9-18 15:19 發表

4) Elect. Reading 2A (Ch. 1) ...

囝囝今天沒有上學, 可否說說中文是哪9組詞語? News report 應該做在什麼簿上 ?

醒目開學勳章

原帖由 joannespapa 於 09-9-18 16:16 發表
26週同閱讀理解都未做,常識專題又未開始,真係唔瞓覺都唔掂,係咪要喺家長日反映下呢?

除了以上功課, 我們還有oral presentation, 讀書報告, 音樂會報告等等, 剛剛才開學不久, 真的擔心我們會吃不消.
‹ 上一主題|下一主題