用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

啲人都幾無聊,乜嘢自尊會好羞家,低俗字眼,係呀!我低俗,你咁高上就唔好指住我啲咁低俗嘅人講嘢啦!上等人!
原帖由 leahchang 於 10-8-5 18:42 發表
希望你的小朋友不會看這些網頁,有自尊的會好羞家,
講咁低俗的字眼

positive suggestions

Dear Parents,

Do you have any positive suggestions for GT SC to improve the teaching ways and exam techniques in order to get better results in the following results? Thanks for your sharing.

Additional Mathematics
Biology
Chinese Hitsory

若如你所說,學校有種種因素及學習環境令你兒子學習態度有問題,但你的兒子"成績沒問題, 亦是考到好學校的其中之一。"
那是否說這只是靠自己教導或補習?還是你兒子特別聰明?所以沒有問題,而完全與優才無關?

原帖由 happyjess 於 10-7-29 11:40 發表
我不知道成績不好的同學及其家長有沒有歸究於學校??
我仔成績沒問題, 他是考到好學校的其中之一.
但學校的學習環境令他學習態度有問題是事實.

其實, 一如我之前所說, 我只是講出優才一些實況, 令家長更清楚知道應 ...

Oh, thank you! 怪不得這位先生很像很面善, 原來是名人.
請問林先生是GT 家長嗎 ?

原帖由 Fortress 於 10-8-5 14:25 發表
World Bank Chief Economist: Justin Yifu Lin
http://www.google.com.hk/images?hl=zh-TW&q=Justin%20Lin%20world%20bank&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

我在80年代考過會考,讀文科, 第一次中史考到F, REPEAT之後考個C, 由於不是讀書才料, 當時基本上靠五個板斧:
1. 背雞精書model answer;
2. 搜集歷屆試題,專攻乙組,隋至清朝, 列表, 剔除不大機會的範圍不讀, tip數題精讀, 10多題盡量背, 至少知到內容大意及一些重要的points;
3. 痛下苦功死抽死背 (事實係好難完全背熟), 當然也上課留心聽書(其實都係狂抽老師黑板的筆記, 加深記憶);
4.看臨場發揮及運氣;
5.如果好彩TIP中已精讀的題目, 就如魚得水, 因為曾精讀, 可以在限定時間半小時內交代所有points及加以評論/解釋; 如果問題唔中, 但曾經略讀, 要明白marking scheme有point就有分, 內容和解釋就靠平時上課及溫習的少少記憶, 作文咁作出來...

相信資質平平的學生都會像我一樣以技術搭夠.

我不知未代會考中史有什麼改變, 而活動教學出來的學生, 可能就平時少操練, 缺少考試技巧, 在半小時內答一條長題目, 一定要很熟才夠時間答得好, 否則要靠考試技巧, 相信優才培訓出來學生的強項到新中學文憑試才可發揮出來.

聲明: 本人不是優才家長

原帖由 ngkf 於 10-8-5 17:26 發表

我作為一個理科又考過中史的人.我有少少野想講.
香港讀中史(我講我個時),主打讀timeline.唔會話比思考.
例如鄭和下西洋,除了去過邊,帶幾多人.幾時去.幾大條船,為考試你唔需要再知其他.悶到不得了,你肯背,估中提目,拿個C無難度.我公開試的F就給了中史.

當年我曾話過以後唔讀歷史...直至最近幾年才讀.原來是歷史是有趣的.

這樣的考試...我相信對於不喜歡背的人是難的.

朋友的女兒讀Island school, 歷史提會問"美國向日本投下原子彈正確嗎?"...

我n年前都是讀文科,中史真是要死背。會考的中史不難,最緊要多point及中marking scheme的字眼。
果時a level的就深入得多,除了歷代史料,要專讀一個時代的史料。果時直情要引經據典,用歷史人物的說話去引證及闡述d point,深好多。(band one中學教法)
但我家姐都係在預科讀中史,佢地只係讀雞精書,唔使背歷史人物說話(band three中學)。
可能已out晒,純粹分享。

呢幾日我都有再諗下今屆會考成績,某程度上,係未夠好。
我心目中,希望科科都有90%以上合格,A至C的百份率,希望每科50%以上,60/70%就更好。
希望將來做得更好。
不過,仍然希望阿女愉快學習,想她有一個快樂童年。

dabby,

恭喜令郎取得理想成績

happyjess,

呢件事我係前兩日先聽人講既, 我只不過係復述番出來, 原來講多左馬上兩個字, 唔好意思。

我想問吓呢個老師重响唔响倒???  呢次我睇真D, 原來已經走左幾年, 係咪?

其實你自已都三番四次講優小有好多好老師, 咁點解你唔欣賞吓咁多好老師, 而淨係講幾年前走左果一個壞老師呢???

以我同埋眾多現任優小家長, 都異口同聲讚D老師好好, 呢D係 " Present Tense ", 係而家既情况; 而你所講既係  " Past Tense ", 係已過去唔再存在既野。

同埋我地講既係 " Plural Form ", 係講緊好多好老師, 而你所講既, 係 : Singular Form ", 一個壞老師咁。

我唔敢話你講既野唔岩, 不過我地眾多現任家長見倒既野同你唔同, 就係咁簡單, 希望你明白就好。

原帖由 happyjess 於 10-8-5 13:28 發表
中天英,

我不是要針對你的回應, 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人, 每件事情你都 “很像” 知道得很清楚很了解. 例如你說NET綁人事件, “學校馬上採取行動, 炒左果個老師 , 解決左個問題”. 但其實你根本不是 ...

只要睇番IGCSE呢幾年既成績趨勢, 你就可以預測倒將來既成績會愈黎愈好。

我兩個仔一個升G4, 一個升G3, 如果將條Curve延長十年、八年, 咁可能佢地有机會做" 撞 完 " 喎。

原帖由 janicetsang 於 10-8-7 01:42 發表
呢幾日我都有再諗下今屆會考成績,某程度上,係未夠好。
我心目中,希望科科都有90%以上合格,A至C的百份率,希望每科50%以上,60/70%就更好。
希望將來做得更好。
不過,仍然希望阿女愉快學習,想她有一個快樂童年。 ...

{ 相信優才培訓出來學生的強項到新中學文憑試才可發揮出來 }

絕對同意

原帖由 俊賢 於 10-8-6 00:04 發表
我在80年代考過會考,讀文科, 第一次中史考到F, REPEAT之後考個C, 由於不是讀書才料, 當時基本上靠五個板斧:
1. 背雞精書model answer;
2. 搜集歷屆試題,專攻乙組,隋至清朝, 列表, 剔除不大機會的範圍不讀, tip數題精 ...

真係好內冇見過有D咁講野既優才家長, NO EYE SEE

不過睇真呢位人仕係幾日前開既Account, 都冇咁驚。

原帖由 sbc 於 10-8-5 19:15 發表
啲人都幾無聊,乜嘢自尊會好羞家,低俗字眼,係呀!我低俗,你咁高上就唔好指住我啲咁低俗嘅人講嘢啦!上等人!

ngkf,

你仲敢比個細讀優才, 你唔怕佢比個壞老師用电線綁住咩

原帖由 ngkf 於 10-8-5 17:10 發表

其實我仲想話優才的家長素質都好高.
林毅夫都比你揾到.

我仲有個小朋友未入優才.最快都要三年後...

[ 還有, 不知我是否老人痴呆沒記性, 請問你之前的大頭照, 是否跟ngkf 現在的一樣? 因這幅大頭照很面熟 ??!! ]

你放心, 你冇老人痴呆, 我果幅大頭照你應該好面熟, 因為同你果幅一模一樣嗎

原帖由 happyjess 於 10-8-5 13:28 發表
中天英,

我不是要針對你的回應, 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人, 每件事情你都 “很像” 知道得很清楚很了解. 例如你說NET綁人事件, “學校馬上採取行動, 炒左果個老師 , 解決左個問題”. 但其實你根本不是 ...

{ 其實我仲想話優才的家長素質都好高, 林毅夫都比你揾到.}

梗係喇, 好似連啊林生都係優才家長, 素質點會唔高呢

原帖由 ngkf 於 10-8-5 17:10 發表

其實我仲想話優才的家長素質都好高.
林毅夫都比你揾到.

我仲有個小朋友未入優才.最快都要三年後...

[ 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人 ]

如果你將我當做學校代言人, 我會當做一種榮, 會開心好幾日呢, 多謝曬

不過人地做乜乜代言人就盤滿砵滿, 我就要每月大拿拿攞幾K出黎, 慘、慘、慘

中天英,

我無担心過呀!
我唔會受其他家長的緊張態度影響。香港社會好多人都好一窩蜂,乜都唔好蝕底。身邊都有些朋友好typical咁要令子女成為精英,不能落後,etc.
這樣的人生,都唔知為乜。
我寧願她的人生自在一點。

原帖由 中天英 於 10-8-8 01:20 發表
只要睇番IGCSE呢幾年既成績趨勢, 你就可以預測倒將來既成績會愈黎愈好。

我兩個仔一個升G4, 一個升G3, 如果將條Curve延長十年、八年, 咁可能佢地有机會做" 撞 完 " 喎。

...

原帖由 中天英 於 10-8-8 01:29 發表
真係好內冇見過有D咁講野既優才家長, NO EYE SEE

不過睇真呢位人仕係幾日前開既Account, 都冇咁驚。

我咁講都係有人講啲仲難聽嘅嘢:
原帖由 leahchang 於 10-8-5 18:42 發表
希望你的小朋友不會看這些網頁,有自尊的會好羞家,
講咁低俗的字眼

個人多年來的經歴、感想

首先恭喜成積理想的同學及其家長。成積末如理想的同學及其家長,請不要灰心。只要找到自已的方向,「洗牌」後可能是一個新的局面。
轉校同學要盡快適應新的學習環境,離開父母家人到外國升學的同學,更要盡快學習及融入新的文化。
衷心祝福各畢業同學前程似錦、事事順利。

優中是教「好學生」 的學校。適合三高學生: IQ高+EQ高+自動自覺性高。缺一不可。沒有三高,只能「陪太子讀書」,怎可能有理想成積?

今屆的所有會考生曾參加的校外試包括:G7 – Eng (PET) 、G8—Eng (IG)、G9—Bio (IG)及Math (IG) 、G10理科班--Chem(會考) 。 另多名學生曾被挑選特別培訓參加多科IG試。

--四年來(G7-10) 學生沒有選擇地要不停越級挑戰可能是自已不喜歡/是強項的科目,再加上今年(G11)要應付7-8科會考,要說學生,家長也感到疲於奔命。

--「拔尖」不是問題,不「補底」也不是問題,但要「陪拔」,是大問題。每個孩子的成長階段與天份也不同,強迫在該科目沒有天份的同學劃一越級挑戰,只是「揠苗助長」。

--去年為了要考Chem會考,理科班要在八個月(九月至四月)完成所有課程並於四月底參加考試。整個課程是「走馬看花」、比「填鴨式」更「填鴨」。為甚麽用正常的時間來給每位學生打好基礎,準備今年的考試?

--IG是較香港會考淺的試。學生容易高估自已能力而輕視會考的程度。

--應考香港會考是要「快而準」才能有好成積。要「快而準」就要常操練。

其實奇怪點解優才既文科生要去考生物科?
‹ 上一主題|下一主題