用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區   [複製鏈接]

Bettyperry 發表於 13-3-27 22:09
午飯供應商是美利,今年先供應午飯,幾時再換就唔清楚,都有家長義工,毎年開學有通告問會否參加。 ...

亞女話D飯好難食, 下個月開始唔訂飯

回復 sin 的帖子

中一開始用的,當時好似話家教會同老師有試食。

回復 sin 的帖子

係包括小提琴的

回復 maylmm 的帖子

我亞仔試食左一個月就唔肯食,請願曰曰帶飯壼,但試過問老師會唔會提供微波爐,佢地話唔會,但有D家長係家長開放日講個飯盒〇K喎,D飯,餸同菜的比例好好,有D家長仲讚成可以食,比佢地適應下,出來工作都會食D唔好食的飯喎,不過人人要求唔同,但亞仔就有D要求囉。

Bettyperry 發表於 13-4-1 11:14

我亞仔試食左一個月就唔肯食,請願曰曰帶飯壼,但試過問老師會唔會提供微波爐,佢地話 ...

亞女由小一開始食飯商供應D飯. 小學飯商轉過三間, 但佢覺得絕大部份都好食, 但哩間供應商佢食咗唔夠一個月, 成日返嚟話好難食, 有時索性去小食部買嘢食.

小食部無飯食,得零食,無益喎

回覆:maylmm 的帖子

我都是聽小朋友說這飯商真的很難食,估唔到升中後還是這間,小學近家送飯都可以,但升中咁遠怎送?

今個月開始亞女已經冇訂飯, 好彩住得近, 屋企人而家日日送飯比佢

回復 sin 的帖子

會否考慮帶飯壼

回復 Bettyperry 的帖子

今年我個小朋友小五, 其實我都好鐘意中基, 我知道中基校長好想間學校升呢, 我都好鐘意校長的熱誠, 但我唯一的擔心是呢間學校的老師太年輕, 說是無代溝, 但是這些年輕老師們有沒有足夠的經驗去教導那些成績不太好, 又或是那些不是一解就明的學生呢, 說是有補底, 但是否能用有效的方法去幫助那些學生呢? 始終老師的教學經驗是很重要, 還有區校長的教學理念, 講就易, 但係是不是真正實行到是另一回事, 請間有無家長可以解答我的疑問呢? 真是謝謝!

回復 Dedemom 的帖子

我仔是現在CFSS中一生,他們是行双班主任制,眼見學校的安排是由一個老資歷的老師帶着一個淺資歷的老師作班主任 . 但其他級別是否一樣,就唔知了.

回覆:中華基金中學交流區

咁多同學覺得午餐唔好吃,會否考慮下學期轉?

回復 sin 的帖子

應該好似簽約堝,唔係可以容易轉

我小朋友都係中一,家長日同老師傾計,覺得佢地好有熱誠同耐性去教學生,而且佢地用鼓勵的方法去教成績不太好而唔係責備方法,校長好nice, 見到佢你可以問佢好多問題,唔同某些校長好高高在上,難以接觸。

謝謝各位媽媽的解答.

另外, 有朋友個女現在中基讀中五, 她說以前個校長比現任個校長好好多, 請問是不是呢?  謝謝!

Dedemom 發表於 13-5-2 09:57

謝謝各位媽媽的解答.

我也得悉有些學生對現任校長的不滿, 所以我之前問過我同事囡囡, 她今年在中基讀中六, 她說相比兩位校長她覺得上一任校長比較寛鬆及民主, 很多事情學生會可自行決定, 所以很受學生愛戴, 由於上一任校長處理事情較為寛鬆, 現任校長為了矯正過來, 所以較嚴謹, 比如, 剛過去的聖誕PARTY, 由一路以來的全日慶祝改為三堂, 所以學生有不滿的聲音, 原因是之前的一年有學生玩得比較沒秩序及過火, 經過校方開會後, 便有所更改. 其實你們及我都感受得到現任校長的真誠及盡心盡力辦好學校的一面, 是嗎?

大家好, 5月11日有a(家長/義工家長聚會)及b(糖霜曲奇製作DIY) ,
你哋會參加嗎?會參加a, b or a&b, 我會參加家長/義工家長聚會(1人only),
亞仔唔肯來

很多謝你的詳盡解答, 我都好鐘意比較嚴厲少少的, 話已是中學生, 但始終似大非大, 有這樣的校長guide, 都會放心D.

還有一個問題, 就是那個副校長是否一路以來都是這個副校長呢? 因為我在427日簡介會時, 見到那個副校長坐在台上比較輕佻, 當校長或是課程主任講話時, 他就會坐得不正確, 背部挨哂在倚背, meet手指, 本人就覺得佢唔係咁好, 反而個課程主任又詩文又有禮, 我有些擔心的是如果這位校長唔做, 給了這樣的副校長就死硬, 我都好希望我對仔女可以在中基讀書, 而又係這個區校長在位, 希望他可以做10年以上.

請問有無媽咪對這位副校長的評價呢, 始終副校長都有很多決策權, 所以我都好想知道一些副校長的資料. 謝謝各位媽媽的解答.

副校長我好少見佢上堂發表,多數都係校長發表,以我所知校長本身是中基的副校長升任的,而且聽聞係科大畢業(唔知有無錯),所以佢好注重科研,我就覺得嚴厲少少係好的,會有紀律D。我曾經到過之前的家長會,D校董好有禮貌同說話都好有point, 我記得其中一位校董係林貝聿嘉,聽佢地講完感覺好有心做好間學校,希望幫到你了解多D。

Dedemom 發表於 13-5-3 16:26

我問了囡囡, 最近有一學科剛剛轉了由副校長任教(只上了幾堂), 她說副校長很好人及友善, 囡囡對副校長的評價頗正面.
‹ 上一主題|下一主題