用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

放心啦,我仔中文都經常唔合格,但dse都有4,阿仔話其中一遍閱讀理解係學校做迥,學校普遍都幾深
好難講有幾多班,因同學可選修,我仔修bio,phy+chem,econ,文科同學一樣可選修理科嘅嘢,但全理科可以話得一班

引用:Quote:mo-ma+發表於+13-11-4+12:38+我諗文

原帖由 chun媽 於 13-11-07 發表
中文是否用啓x出版社?
係呀!

Thanks
Mo-ma

引用:放心啦,我仔中文都經常唔合格,但dse都有4

原帖由 ngkwaiyee 於 13-11-10 發表
放心啦,我仔中文都經常唔合格,但dse都有4,阿仔話其中一遍閱讀理解係學校做迥,學校普遍都幾深
好難講有 ...
多谢前辈意见!咁就好囉,呀仔好似Science, Geog 同History 有多啲興趣,希望佢揀倒啲心儀嘅科目啦。。。

Thanks
Mo-ma

下星期sport day 係九龍仔運動場, 請問由將軍澳出可以搭咩車 ??

我阿仔在第一次UT成績尚可,但中文始終有難度,佢都話唔係好夠時間,我諗最重要係多看書及多做練習會有幫助. 佢聽到小學時的Buddy在其他中學在較早前UT都有肥佬情況,所以今次佢好努力溫習,幸好不過不失. 我同佢講這次大家都係初試牛刀,以後情況都會有不同. 總之每次盡咗力就得,唔好計較邊次分的高低.

另外昨晚參加了家長會,覺得個講座很好.如果個powerpoint可以發放出來就好了,因為可以作家長的提醒,以防一時唔記得會將自己想法強行加到兒女身上. 我今早記得兩個大點:
1) 要"合情,合理,合法"
2)SHAPE
S- Spiritual Gifts
H - Heart
A - Abilities
P - Personalities
E - Experience

共勉之!

昨晚校長將理大興建新校舍事情向家長講解,得次這班負責人之鄙劣手法令人為之氣結,以大欺小算甚麼,過份的要求重要人地妥協不知所謂,重出好多陰招如在生果報發言,用謊話掩飾自己的醜惡美其名為綠化環境但其實想霸佔更多私地,重惡人先告狀點名話Carmel Secondary School反對. 點解啲人可以為求目的,不擇手段到屈人博同情,侵占人地重可以講到冠冕堂皇. 我相信這問題與該校無關,只是那一小輟人為求目的不擇手段,這不是很可恥嗎?

回覆:IrisYKC 的帖子

咁而家有定案未?我諗我地都係輸梗...  ToT

Thanks
Mo-ma

回覆 mo-ma 的帖子

迦密中學 Information Day
Carmel Information Day on Dec 7 (Sat) - 2 sessions 10:10-11:10 or 14:40-15:40
Details below:
http://www.carmelss.edu.hk/html/fileadmin/school-documents/2013-2014/Documents/infoday_poster_final__2013.pdf
http://www.carmelss.edu.hk/html/fileadmin/school-documents/2013-2014/Documents/Reply_Slip_2013.pdf
呀仔到時都有份幫手...
Thanks
Mo-ma

想問大家 迦密中學 功課是否很多,老師情況,謝謝大家!

引用:想問大家+迦密中學+功課是否很多,老師情況,

原帖由 黃金屋 於 13-11-22 發表
想問大家 迦密中學 功課是否很多,老師情況,謝謝大家!
我囡囡今年讀中一,功課不算多,老師好有愛心和耐性。校長好好人,好體恤學生需要,是一所非常好的學校。

引用:Quote:原帖由+黃金屋+於+13-11-22+發表想問

原帖由 amywong94 於 13-11-22 發表
我囡囡今年讀中一,功課不算多,老師好有愛心和耐性。校長好好人,好體恤學生需要,是一所非常好的學校。

...
絕對同意... 中二都吾係話過多功課呢!

Thanks
Mo-ma

多謝大家的資料!

阿仔學校老師都建議我仔試入呢間....我都十分喜歡,
我地住TKO....要很早起身....

MTR

Sorry前一陣子好忙,好耐無登陸並回覆.
輸贏由唔到我地來決定時,只有交托比天上那位看衪的美意吧!當然到時有需要做事,我定必出盡全力支持!

Thanks.我地出得一分力就多一分成功啦!

回覆 amywong94 的帖子

十分讚同!

回覆 janetlam74 的帖子

我聽阿囝講佢有同學住TKO及沙田,係幾辛苦. 如果參加課後活動重會夜啲返,但交通聽講都算便利!

而家小學會比好多資料/資訊比小學同學,
好多中學既開放日,學校甚至會派埋入場券,唔使家長周圍搵,
所以上星期六我都去咗2間中學既資訊日,
一間當然係迦密啦,副校所主持既升中講座,我個人覺得好好,完全無悶場,
主要講點可以揀到一間合適既中學比仔女,副校令我印象最深刻既一句:
「要揀一間識教"好學生"既中學,定係揀一間可以將學生教好既中學呢?」

另一間係觀磄區出名男校,講座由校長及3個副校再加一名課外活動主任去講解,
聽完.....令我更想仔仔入迦密,亦唔想再浪費時間去其他中學既資訊日,
好多時學校話佢地既教學理念係乜,但舉唔到實例,或欠缺說服力,
學校提到好注重學生既靈德智體群美呢六育,但我真係感覺唔到學校點注重法...
當然該中學亦有好多出色既地方,但應該唔太適合我仔仔....

如果可以知道仔女自行收生時,是否已入咁幾好呢~
唔使等到出年7月先知結果....

janetlam74  啊~你同我當天的行情相同,迦密上到中二只可選一個活動..另WHY你覺男校無咁好  發表於 13-12-12 11:27
‹ 上一主題|下一主題