用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔面試2010
樓主: thomasha
go

男拔面試2010 [複製鏈接]

回覆 196# BigBoyMaMa 的文章

My son didn't have any recognised piano qualification as he just start his piano practice for 1 year, so there is no proof for him about his piano level (even though I think he has a bit talent in this area). Besides, my son said that he was asked by a teacher to calculate 7-10 and 7-9. I thought he had mixed up with the nubmers at the beginning, but he emphasised again and again that it was 7-9 and not 9-7, I think it's a kind of assessment to check their ability in problem solving. Anyway, hope for the best and the efforts of the kids should be encouraged.

醒目開學勳章

你地小朋友的NAME STICKER除了有顏色的圓形STICKER外, 有無用鉛筆寫的英文字母?

yes, pencil marked "J" on the sticker after the interview and he is in the A group. I dont know what that means.

原帖由 yeemelody 於 10-10-10 23:08 發表
你地小朋友的NAME STICKER除了有顏色的圓形STICKER外, 有無用鉛筆寫的英文字母?

醒目開學勳章

純粹猜測,會不會是小朋友看vcd時聽不到老師叫他名字呢?

仔仔說是一邊看vcd一邊等叫名,然後是在另一間課室答問題!又是老虎媽媽生日及說出missing蔬菜!仔仔話其他太深,講唔到俾我聽 :)

醒目開學勳章

仔仔說是一邊看vcd一邊等叫名,然後是在另一間課室答問題!又是老虎媽媽生日及說出missing蔬菜!仔仔話其他太深,講唔到俾我聽 :)

醒目開學勳章

我交表o個日就好少少,事關我第一日9:10am去交,有大約50人o係前面,可以o係有蓋操場坐住等,等到約9:30am先至俾上去禮堂等交表(網站說開始收表時間係9:00am),禮堂處理交表都幾快,15分鐘內搞掂晒。我有d朋友下晝交表,要企o係走廊排隊等上有蓋操場,由到達到交表手續完成,要超過個半鐘。

至於排隊等入學校面試,你講o個條樓梯好似係有蓋o既,o係o個度等已經算好,我地第一批面試,係排o係樓梯下面o個條街,龍尾去到接近亞皆老街口o既幼稚園,o個度真係完全露天,好彩o個陣無落雨,亦唔係好熱。
原帖由 A8888 於 10-10-10 19:05 發表
交form都等左兩個鐘, 連interview都衰過人, 唔開放操場或禮堂(空無一人)比家長, 叫人係條無瓦摭頭又窄又長條樓梯等, 已經好黑人憎啦, 明玩人, 連間學校都見唔到! 叫人係下面等... 呢D X野作風呀!名校大晒咩!!! 驚D家長沾污佢地間學校???!!!!我覺得有D侮辱緊我地家長群囉!!!

Letter (e.g. S) on the sticker is mean Classroom S.

睇咗幾年有關dbs面試的topic, 都好似無人講過會考計數, 說聽故事答問題或看圖說故事的就好多. 會唔會小朋友mix up 咗其他學校呢?

我仔都係聽完故事要講返個故事比老師聽, 跟住答問題(有關公鷄找耳朵的故事), 再跟住就係找missing item 的問題, 佢話呢度佢唔識, 以為自己記得,但係都係唔記得.

仲有佢話int. 完後要下樓去另一個課室睇video, 佢地睇"慌失奇兵".

原帖由 ChunYinMa 於 10-10-11 08:40 發表
睇咗幾年有關dbs面試的topic, 都好似無人講過會考計數, 說聽故事答問題或看圖說故事的就好多. 會唔會小朋友mix up 咗其他學校呢?

我仔都係聽完故事要講返個故事比老師聽, 跟住答問題(有關公鷄找耳朵的故事), 再跟住 ...

我都係同一故事.你是否星期五 in?

we got the interview on Fri too, but my son told me the story was about a bear..... looks like they are different for different group...

原帖由 appleycma 於 10-10-11 10:17 發表

我地係星期五 最後一場in的.

往年都好似係先有電話通知2nd in.  跟住先收信, 如無2nd int. 一般都係等到12月中才一次過收信的.

原帖由 appleycma 於 10-10-11 10:17 發表

點解唔會考計數?  我地去英x, 優x 都考啦...

原帖由 ChunYinMa 於 10-10-11 08:40 發表

我仔都係聽完故事要講返個故事比老師聽, 跟住答問題(有關公鷄找耳朵的故事), 再跟住 ...

我阿仔話個小學哥哥帶佢去一個課室睇貓同老鼠卡通(我估係tom & jerry),之後全部小朋友畫畫,佢話佢本來想畫間好靚既屋,點知隔離個小朋友畫花曬佢幅話,後來佢激鬼氣一齊亂話(聼完我個腦淨係oh my god),畫完畫再睇卡通,其間逐個小朋友入房唔知聼定睇故事(關於借耳朵)並回答問題,阿仔話有唔知道5定6題(唔知係唔係),佢話佢全部答岩曬(我問佢點知自己岩曬,佢話佢梗係知道啦!因爲佢好認真聼甘話。)。答完問題就玩認卡片遊戲,一共要認10張卡(唔知係唔係真),阿仔話佢只係認得9張,有一張佢根本唔知道係乜。最後就俾人帶去另外一個課室睇卡通(係佢摯愛既word world,所以佢超級開心),睇左少少就排隊走落樓。就係甘。

同我個一模一樣

原帖由 kellylau79 於 10-10-11 12:11 發表
我阿仔話個小學哥哥帶佢去一個課室睇貓同老鼠卡通(我估係tom & jerry),之後全部小朋友畫畫,佢話佢本來想畫間好靚既屋,點知隔離個小朋友畫花曬佢幅話,後來佢激鬼氣一齊亂話(聼完我個腦淨係oh my god),畫完畫再睇卡通,其間逐個小 ...

家長及小朋友真厲害,差不多完全記得成個面見情況.....
anyway....都係一d無得準備的項目,就算有準備小朋友都可能失準.....
take it easy. 對大人小孩最好.

我無點問小朋友見咩...只喺問佢入到場地仲有無好驚...因為佢唔想入去....佢話好玩同ok,就收線....張sticker比我一見到佢就撕走,睇到無睇有d其他嘢係上面....

等...同估估吓, 係大家參與"遊戲"的一部份啦.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我小朋友interview完好開心,佢話可以睇佢最喜歡的卡通片Tom and Jerry和聽故事(公雞找耳朵)答問題,睇見佢咁樂意Interview我已满意了,好老實DBS唔係我哋的dream school,之前聽過朋友的負面comment(佢垤仔讀呢間)同自已親眼目睹interview安排,真係對呢間唔係太有好感,亦都相信自己小朋友一定唔適合呢間貴族學校。anyway,今次當比錢上小學面試班。

‹ 上一主題|下一主題