用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黄芴南中學 交流區
樓主: lauffj
go

黄芴南中學 交流區   [複製鏈接]

原帖由 minijelly 於 11-8-22 09:51 發表
就快開學喇,大家準備好晒D野味呀?

想問下英文科一個星期有幾多堂係外籍老師教架?學校總共有幾多個外籍老師?

唔係外籍老師教囉...以前有一個, 都係間唔中教下, 而家退埋休啦..

原帖由 RainyDay 於 11-8-22 23:02 發表

唔係外籍老師教囉...以前有一個, 都係間唔中教下, 而家退埋休啦..

oh no... 我仲以為係潻,因為銜接班張通告話負責老師係"中英數科科主任",而整個銜接班英文科都係外籍老師任教

沒錯啊...8班銜接班英文科都係外籍老師任教...

原帖由 kansang 於 11-8-23 16:37 發表
沒錯啊...8班銜接班英文科都係外籍老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115任教...

係呀,即係全部外緩?

今朝老師話所有中一學生要留校午膳呀,大家點睇?我就覺得幾好喇,起碼唔駛咁遠

我自己是想的,不過怕亞囝唔肯.....哈﹗現在要規定,咁就好囉。

原帖由 minijelly 於 11-8-24 11:59 發表
今朝老師話所有中一學生要留校午膳呀,大家點睇?我就覺得幾好喇,起碼唔駛咁遠
****未經本人許可, 不得轉載****

一般中一生都會留校吃午飯, 我絕對贊成

原帖由 kansang 於 11-8-23 16:37 發表
沒錯啊...8班銜接班英文科都係外籍老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115任教...

個銜接班一早知唔系學校老師教, 通告有講是另一機構負責. 或者遲D會有新外籍老師老師呢. 明天家長會可問下.

原帖由 littlecat 於 11-8-24 15:39 發表
一般中一生都會留校吃午飯, 我絕對贊成

100%贊成 !! 尤其佢地方原十理都無野食. 呀仔返到屋企, 佢即報料, 話D飯超正. 我個仔系超級揀食的人, 佢都話正, 應該都非常唔錯.

原帖由 AS-Ma-Ma 於 11-8-24 16:21 發表

個銜接班一早知唔系學校老師教, 通告有講是另一機構負責. 或者遲D會有新外籍老師老師呢. 明天家長會可問下.

唔通我理解錯???張通告係寫明
負責教師: 中英數科科主任
支票抬頭無錯係開另一機構個名"Headstart Group Ltd"

原帖由 carchu12 於 11-8-24 13:36 發表
我自己是想的,不過怕亞囝唔肯.....哈﹗現在要規定,咁就好囉。

hehe~~我個囡都牙痛咁聲,我不知幾happy

原帖由 minijelly 於 11-8-24 17:39 發表

hehe~~我個囡都牙痛咁聲,我不知幾happy

me too!

今曰聽左幾個鐘:
有好多問題:
1.如果F.1以考左violin 8級,起不是 F.4 就一定要考演奏級,因為佢地只是計F.4-F.6,個file 又唔計F.1-F.3!
2.有20%音樂要簽名,盧sir要只定時間入簽到,校外的音樂老師簽o.k.嗎?
3.我個小朋友沒有收通告在校入學樂器?

原帖由 crystalcbh 於 11-8-25 16:05 發表
今曰聽左幾個鐘:
有好多問題:
1.如果F.1以考左violin 8級,起不是 F.4 就一定要考演奏級,因為佢地只是計F.4-F.6,個file 又唔計F.1-F.3!
2.有20%音樂要簽名,盧sir要只定時間入簽到,校外的音樂老師簽o.k.嗎?
3.我個小朋 ...

hehe~~我今日都元氣大傷,攪到要返屋企小睡片刻,我都係聽D唔聽D,我諗開學應該有通告掛???
關於問題1...今日盧SIR好似話DGS都係咁,有試就留返F.4先考
問題2...我自己估計可能好似社署義工咁,儲到截數日攞返去count
問題3...我今日打左去躍韻問,佢話呢兩日報仲趕得切,你快D打去問下啦!電話:90468777
溫馨提示$520/4lessons(師生比例最多1:6)如夾唔到人變成1:2/3/4,學費相對增加

有無D無咁烏sir sir既媽咪可以作答呀?
thanks

今日的家長會, 似乎大家最關心及最不清楚的事, 都系有關樂器的問題.
其實學校只系Suggest大家, 如果有高級的樂器或其他試要考, 盡量留到F.4先考, 原因是新高中的其他學習經歷是F4先開始計, 叻仔叻女F4前考左D試, 無得計分就好唔底, 即是你考中學, 頂多睇埋你4年級D成績, 1-3年級都唔睇啦, 道理一樣. 這個不是學考校規矩, 而是教處定的規則, 全港學生都是這樣的.學校早D提我地,費事第日考晒試先知無得計, 到時真系O晒咀啦.
反而我唔明點解得DE班系雙班主任制,無論校長同副校的解釋,我都唔明   .有無家長明佢地的解釋 ??

回覆 213# crystalcbh 的文章

我都煩緊考級嘅問題,仔仔個老師話佢可喺中二或中三時考演奏級,如果硬要拖到中四時先考,時間及金錢都浪費唔少,但照完定步伐考咗先,到中四、五時又未必夠時間再上級

對於不是一比一學習樂器我就有所保留,因為仔仔第一年就是喺學校學,但大部份同學都好懶散唔練琴,因他們跟不上進度,老師就要多花時間在他們身上,雖然老師後來分開教,但整體進度都非常慢,第二年我就出去找老師學,學咗一年就可以考三級,當時都有後悔浪費咗一年嘅時間!

集體教學雖然便宜點,但進度亦會受同學影響,家長要考慮清楚!

到中四、五時做義工都喺一個大問題,要搵一間近屋企嘅機構「收留」都唔喺容易,又要做夠時間先有用,唔好彩真喺會比人「洗到盡」 ,總之就有排煩

原帖由 AS-Ma-Ma 於 11-8-25 21:30 發表
今日的家長會, 似乎大家最關心及最不清楚的事, 都系有關樂器的問題.
其實學校只系Suggest大家, 如果有高級的樂器或其他試要考, 盡量留到F.4先考, 原因是新高中的其他學習經歷是F4先開始計, 叻仔叻女F4前考左D試, 無得 ...

多謝~~解釋清楚明白啊!
另外DE班的雙班主任制,可能真係人手問題呢

原帖由 kokomum 於 11-8-25 22:50 發表
我都煩緊考級嘅問題,仔仔個老師話佢可喺中二或中三時考演奏級,如果硬要拖到中四時先考,時間及金錢都浪費唔少,但照完定步伐考咗先,到中四、五時又未必夠時間再上級

對於不是一比一學習樂器我就有所保留,因為仔仔第一 ...

同意,我今日去過柏斯睇過D課程,1:1單簧管30mins都係$140,因為小朋友係初學者,我覺得貼身D有信心D

另想問下學單簧管既家長,我而加心大心細唔知買木管好定膠管好,
老師話木管有排用,學到好高級都唔駛換,但真係好貴
琴行職員就建議初學買膠管,認為較容易上手,但遲早都要換,
大家有咩意見可以提點下我呀?
‹ 上一主題|下一主題