用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

我們一家(兩大一細)已報名參加十月六日的家長會,希望到時見到大家。

原文章由 idj 於 07-9-11 12:06 AM 硐表
大細孖住睇醫生,媽咪孖份辛苦,為你們一家各人的健康禱告。

小朋友咁快開始病, 希望快快好番
小朋友病, 一家人都辛苦, 你有兩個就 加陪 lor, 加油呀
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

原文章由 idj 於 07-9-11 12:17 AM 硐表
我們一家(兩大一細)已報名參加十月六日的家長會,希望到時見到大家。

我果日唔得閒, 唔去得:-|
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

puipui04,
囡囡生日嗎?,."HappyBirthday to 思喬!" :loveliness: :) :D
早日康復
原文章由 ahboo 於 07-9-10 10:18 PM 硐表
puipui04,
放學後有冇帶思喬去慶祝生日呀?我諗今日佢一定好開心

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-11 01:08 編輯 ]

Hi!Twins312,
願大細孖早日康復!!
原文章由 twins312 於 07-9-10 11:58 PM 硐表
大細今日都睇左醫生! 希望大家快快康復啦!

小湘 ,
你仔仔好返未呀!!?最近早上天氣涼了,要同小朋友穿多件外套
原文章由 小湘 於 07-9-7 06:08 PM 硐表
今日呀仔病病, 冇得返學!!!
d人成日話一返學就會好易病, 估唔到我個仔咁快就病!!!!

ahboo,

我囝囝 K1 都有比小朋友打, 不過就唔係咁快發生, 婷婷好叻, 有事即刻向你報告, 果時我都係教囝囝告知老師, 但佢話老師知啦, 不過果位同學仲係成日打佢, 咁我咪教佢避開囉, 之後佢好開心咁話 : 我宜加走得好快, 佢打我唔到啦.   雖然有 d 逃避, 不過安全起見, 唯有先自我保護啦.

原文章由 ahboo 於 07-9-10 23:48 硐表
好多時小朋友喺學校會表現出我地平時見唔到既一面架

另外,今日婷婷又話我知,有個姐姐因想搶走佢玩緊既玩具而打佢,我問佢點應付,佢話自己走開咗,我就教佢下次再遇到類似情況,可以勇敢d同佢講打人係唔啱,叫佢 ...

昨晚同囝囝傾計, 我問佢多過好多 K1 小朋友, 佢地係點嫁 ? 囝囝話佢地係用 spoon 食, 不用嬸嬸餵食, 只係有一個男仔不斷喊, 不停叫住婆婆 (佢實係由婆婆湊大啦), 咁我問跟住點呀, 佢話曾老師抱住佢, 安慰佢同叫佢食飯, 再問囝囝其他野, 佢就話 : 好眼訓啦, 唔同你傾啦

醒目開學勳章

婷婷好叻, 識講番比你知, connie冇intention講, 不過雖然佢係最細位嗰個, 俾人搶玩具佢一定唔會放手. . .

原文章由 ahboo 於 07-9-10 23:48 硐表
好多時小朋友喺學校會表現出我地平時見唔到既一面架

另外,今日婷婷又話我知,有個姐姐因想搶走佢玩緊既玩具而打佢,我問佢點應付,佢話自己走開咗,我就教佢下次再遇到類似情況,可以勇敢d同佢講打人係唔啱,叫佢 ...

LongBMa:

我都有問雯雯係咩組?佢冇答我,我再問係小磅蟹定小海星?佢就話係小磅蟹,都唔知係唔係!

twins312:
你孖B一齊病啊,大件事啦, 祝孖B早日康復。

LongBMa, twins312:
你地小朋友嘅盆栽種成點啊?本來已有6條小苗已長出葉仔,昨天再看,謝了,一定係頑皮慨雯雯拔了出來!

原文章由 LongBMa 於 07-9-10 16:52 硐表

twins312
朗朗係9:00am.所以我地未有機會見,希望遲啲有,啱啱問朗朗我話你係咩組?小磅蟹定小海星,佢話好似魚咁,我話係未小海豚呀,佢話:係呀,小海豚.都唔知真唔真. ...

Hi all,
今日好開心, 仔仔終於冇癲喊la!! 雖然同我講bye bye時都係有扁咀...佢今日起身時都未係好醒神, 我諗住又會癲喊la實, 點知冇wor, 一路行仲一路同爸爸同我傾計, 上到班房, 係門口見到曾老師就拖住佢的手行入班房, 之後就同我講bye bye la! :D:D:D

樓下見到柔柔, 見到佢都好似好左好多, 冇喊到, 我諗佢都好快適應到la!

尋晚仔仔終於講左少少關於學校的野, 佢話曾老師講故仔, 講巴斯光年同火箭, 佢講得斷斷續續咁, 我都唔知有咩關連...仲有就係玩車車...另外,我問佢係咪有棒棒餅食(佢咁樣叫百力茲) 佢話有, 仲話係士多啤莉味...聽到我好開心ar! 真係進步左唔少!:loveliness::loveliness:

puipui 04,
原來係思喬生日ar?! 祝佢生日快樂!!

fan_cs,
果個男仔可能就係我個仔la...因為陳老師話佢成日問住婆婆幾時黎接佢...:::

原文章由 fan_cs 於 07-9-11 09:15 硐表
昨晚同囝囝傾計, 我問佢多過好多 K1 小朋友, 佢地係點嫁 ? 囝囝話佢地係用 spoon 食, 不用嬸嬸餵食, 只係有一個男仔不斷喊, 不停叫住婆婆 (佢實係由婆婆湊大啦), 咁我問跟住點呀, 佢話曾老師抱住佢, 安慰佢同叫 ...

ahboo, twins 媽,
祝你地仔仔囡囡早日康復!!

ahboo,
今朝唔見婷婷, 係咪同佢請左假la? 佢冇咩丫麻?

原文章由 ahboo 於 07-9-11 00:05 硐表
要同時照顧兩個一定好辛苦,希望佢地快d好番

我都報左, 到時咪可以見面lor!!

原文章由 idj 於 07-9-11 00:17 硐表

小湘 ,
都祝你仔仔快D好返又可以返學!!

醒目開學勳章

Mannancy, rabbit-chan 2222

多謝關心啦!!!  Cyrus佢星期日一起身又發高燒呀!  今次燒到39.9度, 拿拿聲一家4口(工人放o左假)去o左港安睇急症, 醫生話有d支氣管炎, 不過見佢燒o左3日都冇乜改善, 都建議留院做d檢查, 起初又係食d抗生素, 但係一直退唔到燒, 燒極都仲係around38度幾~39度幾, 夜晚醫生話報告顯示係感染流感, 即刻開番d流感葯, 食o左一劑夜晚開始冇晒燒喇!! 所以尋晚就比佢出院, 不過安全起見, 我打算等佢食晒成個course既流感葯至比佢返學, 怕佢野到其他小朋友 !!

就黎又係流感高峰期, 大家都要保重身體呀!!!

醒目開學勳章

請問知唔知個家長會係關於d乜架!!??  仲未攞到張通告添!!!  唔知報唔報得切名呢!!!?

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-11 13:06 硐表
我都報左, 到時咪可以見面lor!!

醒目開學勳章

最尾果日親子遊戲週, 有個小朋友差d比老師撞到(chicken dance果陣) 果個係咪connie呀!??  我見佢玩得好開心呀!??  

原文章由 Laputa 於 07-9-11 09:41 硐表
婷婷好叻, 識講番比你知, connie冇intention講, 不過雖然佢係最細位嗰個, 俾人搶玩具佢一定唔會放手. . .

rabbit-chan2222,
恭喜你呀!Himson唔單止冇喊,仲肯講返學d嘢俾你聽咁叻仔

婷婷已好得七七八八啦,聽日我地會再見到面啦  (其實今日都可以返,因為佢成朝都好精神,只係起身果陣見佢仲有少少鼻塞同鼻涕,謹慎起見唔俾佢返去.)

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-11 13:04 硐表
ahboo, twins 媽,
祝你地仔仔囡囡早日康復!!

ahboo,
今朝唔見婷婷, 係咪同佢請左假la? 佢冇咩丫麻?

小湘,
原來Cyrus病得咁犀利呀,希望佢快d好番

流感真係可大可小,我地兩夫妻仲易病過個女,所以已決定遲d一家三口齊齊打預防針.

至於個講座,題為輕輕鬆鬆親子溝通,係為三間荊冕堂幼稚園的家長搞架,我諗會幾切合我地的需要,如無意外,我地成家都會出席:)

原文章由 小湘 於 07-9-11 14:04 硐表
Mannancy, rabbit-chan 2222

多謝關心啦!!!  Cyrus佢星期日一起身又發高燒呀!  今次燒到39.9度, 拿拿聲一家4口(工人放o左假)去o左港安睇急症, 醫生話有d支氣管炎, 不過見佢燒o左3日都冇乜改善, 都建議留院做d檢查,  ...
‹ 上一主題|下一主題