用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) ...
樓主: khmama
go

模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) [複製鏈接]

Sent already, please check mailbox.
:D

Dear Khmama,

Please send me Kowloon City via my email address

[email protected]

khmama,

沙田循道衛理,林裘謀,何文田華英、旅港、銀禧。你覺得邊間最好?請排位。大抽獎排1.華英 2.旅港/沙循(他區,去年得5個位) 3.銀禧, 可以嗎?

Khmama,

仲有呀,直資英華有2nd in. 但收到唔想去,因為不想give up 自行的曾肇添及九華和大抽獎(華英、旅港),同埋我哋住沙田返学差不多一個鈡,好多人又話英華搬咗去深水埗差了(校風?成績?) Any comments. Please advise. Many thanks.

原帖由 eist212 於 09-3-19 23:18 發表
Khmama,

仲有呀,直資英華有2nd in. 但收到唔想去,因為不想give up 自行的曾肇添及九華和大抽獎(華英、旅港),同埋我哋住沙田返学差不多一個鈡,好多人又話英華搬咗去深水埗差了(校風?成績?) Any comments. Please advise. M ...

點解唔In?收你再考慮都唔遲呀, 咪當練習下面試技考囉.

hkmama,

麻煩請您check pm.

Thanks!

原帖由 eist212 於 09-3-19 23:18 發表
Khmama,

仲有呀,直資英華有2nd in. 但收到唔想去,因為不想give up 自行的曾肇添及九華和大抽獎(華英、旅港),同埋我哋住沙田返学差不多一個鈡,好多人又話英華搬咗去深水埗差了(校風?成績?) Any comments. Please advise. M ...

下面係英華呢3年既會考成績, 都差唔多, o的人話差咗可能係指附近環境.

05/06

06/07

07/08

Ying Wa

Territory

Ying Wa

Territory

Ying Wa

No. of students sat

118,317

105,266

% of students awarded grade E
or above in at least 5 subjects

96.2%

64.4%

96.3%

64.7%

96.5%

% of students awarded 14 points or more in the best 6 subjects

62.6%

52.1%

70.9%

53.5%

69.2%

% of credits and distinctions

43%

21.3%

48.6%

26%

47.1%

原帖由 eist212 於 09-3-19 23:12 發表
khmama,

沙田循道衛理,林裘謀,何文田華英、旅港、銀禧。你覺得邊間最好?請排位。大抽獎排1.華英 2.旅港/沙循(他區,去年得5個位) 3.銀禧, 可以嗎? ...

如果要排, 應該係華英最好, 其次係旅港, 其餘三間差不多. 大抽獎放旅港第二可能冇機會, 因為旅港都幾受歡迎, 最好問下人有冇放第二而又抽到.

Khmama,

英華個表,territory 指是全港計?

我朋友個仔去年排1.喇沙 2. 旅港
(佢個仔同我個仔一間小学,自行無選旅港,老師教排的),最後抽到入旅港,可能no. 算前,不過年年唔同。如果銀禧排第三有機嗎?Thank you.

回覆 # 的文章

hi khmama       

麻煩你比的意見,小女是在天水圍讀書,成績30/165,請問大抽獎點填?崇德、元中有無機會呢?直資選李兆基書院好吾好?
謝謝

khmama,

有事請教, 煩請 check PM, many thanks~

原帖由 khmama 於 09-3-21 17:22 發表

如果要排, 應該係華英最好, 其次係旅港, 其餘三間差不多. 大抽獎放旅港第二可能冇機會, 因為旅港都幾受歡迎, 最好問下人有冇放第二而又抽到.

原帖由 Oliken 於 09-4-1 15:03 發表
hi khmama        

麻煩你比的意見,小女是在天水圍讀書,成績30/165,請問大抽獎點填?崇德、元中有無機會呢?直資選李兆基書院好吾好?
謝謝

元朗本區連他區得568個非保留英中位, 成功機會少過四成. 你只可以搏一間本區英中, 一係就崇德, 一係就元中. 第二志願搏多間他區都得, 因為band1中中多, 唔會一下子第二志願派晒, 所以第三志願先填band1中中都唔遲. 由於中中數目多, 抽獎時既分佈會比較平均, 所以你填晒都冇問題, 最差既情況band2頭o個幾間填埋都應該抽完, 除非元朗區既band1生自行考得好差, 少過三成人自行成功啦. 他區英中可能都會有位剩, 如果穩陣既可以填完band2頭先搏下他區. 想搏既可以填band2頭之前填他區英中. 最後填番band2中至尾既學校.

李兆基係新校, 暫時睇唔到成績, 只知校長大有來頭, 如果派位唔理想, 都係一個可以叩門既選擇.

Band 1
(本區)
新界鄉議局元朗區中學 (英中,85,男女)
天主教崇德英文書院 (英中,92,男女)
趙聿修紀念中學 (英中,87,男女)
元朗商會中學 (英中,117,男女)
元朗公立中學 (英中,87,男女)
元朗信義中學 (中中,117,男女)
聖公會白約翰會督中學 (中中,117,男女)
中華基督教會基元中學 (中中,117,男女)
中華基督教會基朗中學 (中中,117男女)
東華三院盧幹庭紀念中學 (中中, 117,男女)
天水圍官立中學 (中中,87,男女)
博愛醫院鄧佩瓊紀念中學 (中中,117,男女)

(他區)
保良局百周年李兆忠紀念中學 (英中,11,男女)
妙法寺劉金九龍中學 (英中,30,女)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 (英中,15,男女)
保良局董玉娣中學 (英中,11,男女)
南屯門官立中學 (英中,11,男女)
順德聯誼總會梁銶琚中學 (英中,11,男女)
屯門官立中學 (英中,11,男女)

Band 2頭
伊利沙伯中學舊生會中學 (中中,88,男女)
香港管理專業協會羅桂祥中學 (中中,117,男女)
元朗公立中學校友會鄧兆棠中學 (中中,87,男女)

Band2中至尾
順德聯誼總會翁祐中學
裘錦秋中學(元朗)
天水圍循道衛理中學
十八鄉鄉事委員會公益社中學
香港中文大學校友會聯會張煊昌中學
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
中華基督教會方潤華中學

原帖由 eist212 於 09-3-21 20:39 發表
Khmama,

英華個表,territory 指是全港計?

我朋友個仔去年排1.喇沙 2. 旅港
(佢個仔同我個仔一間小学,自行無選旅港,老師教排的),最後抽到入旅港,可能no. 算前,不過年年唔同。如果銀禧排第三有機嗎?Thank you. ...

係, territory係指全港. 如果旅港第二都有機, 銀禧第三都未必冇機會, 填表既o野係相對既, 總之除咗華英, 喇沙, 協恩,Maryknoll,St. Mary只可以填第一志願, 其餘本區同他區英中加埋培正(未必實得, 要睇培小band1報培中人數有冇超額)隨意填晒落去就得啦.最後填番何官, 培道(女校), 真光(女校), 五旬節同胡兆熾包底就好穩陣.

原帖由 khmama 於 09-4-2 22:38 發表

元朗本區連他區得568個非保留英中位, 成功機會少過四成. 你只可以搏一間本區英中, 一係就崇德, 一係就元中. 第二志願搏多間他區都得, 因為band1中中多, 唔會一下子第二志願派晒, 所以第三志願先填band1中中都唔遲. ...

其實小女己獲李兆基取錄(還未注冊,拖得就拖),睇見咁旣環境,心真係十五十六,有排唸!

謝謝你的意見

khmama,

今天已公佈了, 考到英文部, 我應如何決擇呢, 敬希賜教~ 萬分感激~

原帖由 aprilngly 於 09-4-1 15:12 發表
khmama,

有事請教, 煩請 check PM, many thanks~

Dear Khmama:

我係第一次發表,有什麼不妥,請勿見怪.
小女是觀塘校網,BAND1尾,自行報了旅港,有面試,不過表現普通,熱愛運動,請問除旅港外有沒有其他他區學校(甲部),另30間不知怎樣填,可否比些意見,因本人對觀塘區及九龍區學校唔太熟.另外可否SEND試算表給我
E.MAIL: [email protected]

Hi Khmama,

囡囡係band 1尾學生,如果在九龍城大抽獎,頭三志願應選甚麽中學? 另外可否send me a copy of profile,  thanks!

[email protected]

可否提供九龍城區分析資料及試算表給我,謝謝!
e-mail address :[email protected]

khmama
     我都想要一份九龍城分析表和試算表請給我.謝謝

我都想要一份九龍城分析表和試算表請給我.謝謝.
My e-mail address : [email protected]
Thank you
‹ 上一主題|下一主題