用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

囡囡今日都無番學喎,仲未退燒?祝佢早日康復!

原帖由 Yanma2002 於 09-9-1 16:57 發表
睇左E生,扁桃腺發炎,所以發燒,要食抗生素。

佢班主任都電話俾我,多謝各位關心。

Why只提供小一及小六?其他年級都有就好囉!

p.s. 亞囡話今日影左班相

原帖由 得意媽 於 09-9-2 12:09 發表
溫馨提示:

學生相攝影服務只提供小一及小六學生.

今天因時間表有體育堂, 我仔(2B)選擇著運動服, 他放學說大部份同學都係, 只有少部份著校服, 但老師無理會, 同學仔之間就好興奮討論呢個話題, 說這幾天愛穿什麼都得, 好開心!
睇到Taffymom話今日影咗班相, 便問吓我仔, 他
說影了, 我就說張相咪好唔整齊 ? 有啲校服, 有啲運動服, 他說係呀 ! 咁老師昨天又無說明著什麼 !     :(

原帖由 Taffymom 於 09-9-2 15:41 發表

I have called the school and asked for the phone number of the photographer, the school's clerk said she will call me back later.

原帖由 Taffymom 於 09-9-2 15:41 發表

多謝關心先。

今朝食藥就退左啦,so far 都依家都OK!佢就龍精虎猛咁睇電視同玩,我就超倦(我響公司“中”到個頭,“狀”左落張檯到。

睇埋今晚無事,考慮俾佢返學。佢好想返學見下的新舊老師和同學。

佢話連課室同自己個位係邊都唔知有DD驚。所以第一日,我會同佢返。

原帖由 Taffymom 於 09-9-2 15:35 發表
囡囡今日都無番學喎,仲未退燒?祝佢早日康復!

咁快影!

唔制我囡無份。

呢兩日佢地響學校做乜?八少少黎聽下,等我同我囡講下。

得意媽,

你真醒, 我重大安止意有學校安排添...

jc_mom,

我都想要那間公司嘅電話同地址呀..

AnnKwok,

阿囝也著了PE衫回校, 佢話舒服D喎, 但我問佢成日咁長做左乜, 又講唔出....激死!  唔知幾時可以睇班相呢? 快d就好了!

Yanma2002,

加油呀!

原帖由 得意媽 於 09-9-2 12:09 發表
溫馨提示:

學生相攝影服務只提供小一及小六學生.

Yanma2002
你自己都要小心保重 ! 個頭無事嗎 ? Take care.
我細仔(K3)都係病咗 ! 到依家都未返學, 好明白 " 未見過班主任, 同學, 唔知坐邊.... " 的心情.
今天再睇醫生, 醫生說休息埋明天, 睇下返唔返到學, 不過都重有啲燒, 多數休息到下星期一至返到....
流感大流行, 希望大家都身體健康啦 !
AnnKwok

原帖由 Yanma2002 於 09-9-2 16:44 發表
多謝關心先。

今朝食藥就退左啦,so far 都依家都OK!佢就龍精虎猛咁睇電視同玩,我就超倦(我響公司“中”到個頭,“狀”左落張檯到。

睇埋今晚無事,考慮俾佢返學。佢好想返學見下的新舊老師和同學。

佢話連課室同自己個位 ...

1429,

我會加油!

AnnKwok,

我頭無事,無起樓hehe. 希望阿細都快D好番! 大家身體健康!

原帖由 AnnKwok 於 09-9-2 17:39 發表
Yanma2002
你自己都要小心保重 ! 個頭無事嗎 ? Take care.
我細仔(K3)都係病咗 ! 到依家都未返學, 好明白 " 未見過班主任, 同學, 唔知坐邊.... " 的心情.
今天再睇醫生, 醫生說休息埋明天, 睇下返唔返到學, 不過都重 ...

I just called the company, their location is in Wanchai, phone number is 2525 5088.  However, the price is expensive for individual customer, they charge $220 for 1 dozen photos!  

I asked them whether we can get any discount if we have more students taking the photo, then Miss Kam said she can give us 10% off if we have 5 students.

I think if the school can arrange all students to take the photos at school, can save us time and money.  The quality of the photo actually was quite good last year.

原帖由 1429 於 09-9-2 17:12 發表
得意媽,

你真醒, 我重大安止意有學校安排添...

jc_mom,

我都想要那間公司嘅電話同地址呀..

AnnKwok,

阿囝也著了PE衫回校, 佢話舒服D喎, 但我問佢成日咁長做左乜, 又講唔出....激死!  唔知幾時可以睇班相呢? 快d ...

jc_mom,

Thanks for your prompt reply.  I think we should mark down this matter into the parents' comments at the end of this semester.

原帖由 jc_mom 於 09-9-2 17:45 發表
I just called the company, their location is in Wanchai, phone number is 2525 5088.  However, the price is expensive for individual customer, they charge $220 for 1 dozen photos!  

I asked them wheth ...

Yanma2002
我剛問我仔學校有什麼趣事, 原來你囡有替身呀 ! 他說2B 同 2C 各有1男1女無返, 於是兩班於影班相時, 互相借出1男 & 1女 以湊夠人數 !!
另外, 昨天校長透過課室的喇叭, 講述她於台灣災區經歷風災(當時她在當地旅行)的經過, 他說校長很好彩, 危險時遇到幾位好人, 所以可平安回來.
AnnKwok

原帖由 Yanma2002 於 09-9-2 16:46 發表
咁快影!

唔制我囡無份。

呢兩日佢地響學校做乜?八少少黎聽下,等我同我囡講下。

咁攪笑!又幾好,會唔會key-in頭上去.

原帖由 AnnKwok 於 09-9-2 17:59 發表
Yanma2002
我剛問我仔學校有什麼趣事, 原來你囡有替身呀 ! 他說2B 同 2C 各有1男1女無返, 於是兩班於影班相時, 互相借出1男 & 1女 以湊夠人數 !!
另外, 昨天校長透過課室的喇叭, 講述她於台灣災區經歷風災(當時她在 ...

下 ?! 咁都得 :D :D

原帖由 AnnKwok 於 09-9-2 17:59 發表
Yanma2002
另外, 昨天校長透過課室的喇叭, 講述她於台灣災區經歷風災(當時她在 ...

你呢句仲好笑..

等幅相貼出黎時, 大家落足眼力睇見唔見"破綻"

原帖由 Yanma2002 於 09-9-2 18:06 發表
咁攪笑!又幾好,會唔會key-in頭上去.

剛剛入左學校查功課個系統, 個介面整成一塊黑板咁, 好有趣

收工先, 88 !

Dear all,

I have a template in Corel Draw. Just place the photo into the template and exported to jpeg. Photofinish 4R size. 4 nos (1" x 1.5") will be resulted. If you make 3 copies, there will have 1 dozen of beautiful photos and just cost ~$3.

1429, jc_mon, 得意媽 & wasabb,

If you need help, please contact me.

Littlehipo   

原帖由 1429 於 09-9-2 17:54 發表
jc_mom,

Thanks for your prompt reply.  I think we should mark down this matter into the parents' comments at the end of this semester.

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-2 21:05 發表
Dear all,

I have a template in Corel Draw. Just place the photo into the template and exported to jpeg. Photofinish 4R size. 4 nos (1" x 1.5") will be resulted. If you make 3 copies, there will have  ...

littlehipo > 多謝你先, 有需要時會聯絡你

亞囡舊年影果d 剩餘3張, 今日再係學期尾果袋垃圾到摷到老師派回用剩3張, +埋剛好6張  

kg 時候我都係用d 咩咩photo diy 整學生相, 都幾好玩!

得意媽,

I wait for your calling calling!

Littlehipo

原帖由 得意媽 於 09-9-2 22:25 發表

littlehipo > 多謝你先, 有需要時會聯絡你

亞囡舊年影果d 剩餘3張, 今日再係學期尾果袋垃圾到摷到老師派回用剩3張, +埋剛好6張  

kg 時候我都係用d 咩咩photo diy 整學生相, 都幾好玩! ...

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-9-2 17:45 發表

I asked them wheth ...

丫! 今日都有上過佢地網頁, 大家有需要可以望望.
http://www1.gfoto.hk/showroom/model/T0127/templateCustomWebPage.do?customWebPageId=1224863575091&webId=1222990008670&editCurrentLanguage=1222990008734

‹ 上一主題|下一主題