用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Hi Yau_Cheung

我都係咁唸。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-16 08:39 發表
hi carina246,

如果check 左之後係可以recommend 上甚麼訓練課程去加強小朋友各方面 (有指導性),我覺得應該去 check。

Yau_Cheung

你囝囝六,日上得咁密,邊有時間family day呀?
我正在為小學後嘅時間表煩惱!
你visit另一個post講grade school嘅article,readers嘅comments幾有啟發性,值得我哋思考點安排子女嘅學習同伐長!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-16 08:52 發表

我囝囝個schedule 又係好full,星期二、四放學後有 course, 所以上完 course 食完晚飯就要即刻做&聽公文,變左無時間玩,不過星期二、四上既 course 都係玩,我都覺得ok。

另外,星期六係 enopi math + Komun  ...

SumSumBB

我仔仔初時都係每日肯彈10分鐘咋,彈彈下佢有興趣自然會練耐啲,不過佢就冇心機專注練比賽歌!

原帖由 SumSumBB 於 09-7-16 09:44 發表

十,
你諗住上小學都會keep住公文三科?
你囡囡每日練琴又係1-1.5小時,好勤力 ,我阿仔每日十分鐘都無,我諗住俾佢學琴只當係課外活動的一種,想輕輕鬆鬆...咁樣學係唔係好"side"錢? ...

你有冇睇嗰篇文章?  我同意中庸之道,凡事無過無不及,功課 (classwork & homework) 係必須既但要注意質與量,亦要平衡非學術性既學習/活動。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140835&extra=page%3D1

不過我有小小懷疑丹麥&瑞典點可能係53hours & 60 hours per week (children in school),唔通瑞典既小朋友真係好似香港既保安員咁每日返工/學12小時?

原帖由 carina246 於 09-7-16 13:38 發表
Yau_Cheung

你囝囝六,日上得咁密,邊有時間family day呀?
我正在為小學後嘅時間表煩惱!
你visit另一個post講grade school嘅article,readers嘅comments幾有啟發性,值得我哋思考點安排子女嘅學習同伐長!

...

Hi Yau_Cheung

我睇個篇article同部份review,很同意要平衡學術同非學術,US嘅制度係有佢優點,但亦有不足,由90年代末佢哋已經係某啲states iimplement 新加坡套數學教育,但並非很成功,佢地都覺得學術上愈來愈落後於亞洲,我覺得US嘅發達,唔係剩係因為套制度,係有好多因素造成,包括佢地聚集咗全世界嘅精英呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-16 17:07 發表

你有冇睇嗰篇文章?  我同意中庸之道,凡事無過無不及,功課 (classwork & homework) 係必須既但要注意質與量,亦要平衡非學術性既學習/活動。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140835&e ...

carina246,

send左pm比你.希望你有用啦!

原帖由 carina246 於 09-7-15 14:48 發表
fyeung

唔該哂,可以的話請俾centre啲資料我!

其實唔知佢係咪資優,我唔係太鍾意呢個term,覺得個label可能會累咗小朋友,只係小童群益會同佢地介紹嘅私人機構都建議做test先,因為唔同類型嘅小朋友佢地嘅處理方法好唔同,話小 ...

醒目開學勳章

fyeung,

收到哂你email俾我的東西了 ,真係唔該晒你 ,辛苦晒

fyeung,

收到啦,thank you 呀!

原帖由 fyeung 於 09-7-16 19:56 發表
carina246,

send左pm比你.希望你有用啦!

SumSumBB & carina246,

唔好客氣!最緊要啱用.

各位,

係公文浸左咁耐,囡囡無白費到架.而家讀數in,老師話囡囡d數好快上手,不過文字題領悟算ok,鬼咩,公文無架嘛,唔係使咩再上多樣喎

原帖由 carina246 於 09-7-16 21:50 發表
fyeung,

收到啦,thank you 呀!

fyng,

數in是什麽?

原帖由 fyeung 於 09-7-16 22:25 發表
SumSumBB & carina246,

唔好客氣!最緊要啱用.

各位,

係公文浸左咁耐,囡囡無白費到架.而家讀數in,老師話囡囡d數好快上手,不過文字題領悟算ok,鬼咩,公文無架嘛,唔係使咩再上多樣喎

...

carina246,

數研,我朋友話同enopi咁,都有文字題架,因為公文而家都無文字題,我想趁暑假比囡囡試下嘛.

原帖由 carina246 於 09-7-16 22:38 發表
fyng,

數in是什麽?

peggyyau:
My son studies EFL-level H.
In my opinion, Enopi Maths is better than Kumon Math as the former one has lots of fun.

Kumon Maths 較機械化,升上小學後,我發覺已能做除數的阿仔唔夠靈活,亦並不真正明白乘除的原理,只是好熟乘數表。現在他沒做乘除數成半年了,在校只學了連加、減同倍數等概念,某天我問他乘數,他還記得乘數表,且能說出2x5即是5個2,之前佢識計雙位乘數時,反說不出其所以然。所以,我cut了公文數,比佢跟學校打好數的概念,也不覺可惜。
(當然,可能是我仔慧根不夠,人家學落去卻好好。其他高階的KUmon數仔的mamis不要見怪。)
近日,見他數理的概念有進步,且唔怕長的文字,我戚起條筋比佢就奧數,又做埋Enopi asst., 前者上了一堂,佢話好好玩,我見d ws都幾好。Enopi就Mathl- Level 12(即單位乘數,好開心有小二程度,不用由小一加減做起)Crtitical thinking-Level 9.佢做完asst又話好玩!所以這個暑假,比佢試晒2種,然後比佢自己選其一。

原帖由 peggyyau 於 09-7-16 11:23 發表
請問校長為什麼唔鍾意小朋友學公文?  妳小朋友是不是今年九月升小一?  可否告知那一間學校的校長?  本人女兒現在讀緊公文英文,今年九月升K3,想幫她打好的基礎升小學,想加學中文或數學,因數學可能學Enopi,聽說Enopi Math  ...

fyeung:
我仔都有些同學仔學數研,聽聞對學校課程/成績有幫助,老師亦能就不同學校的教法去教學員。但詳情我就唔知,因我不想阿仔只學跟課程相近的數,我想佢課餘接觸不同的題型,又要好玩, 又可令腦筋更靈活。不過,高小時功課忙些就可能唔可以咁唔實際啦!
原帖由 fyeung 於 09-7-16 22:57 發表
carina246,

數研,我朋友話同enopi咁,都有文字題架,因為公文而家都無文字題,我想趁暑假比囡囡試下嘛.

fyeung

啊,我聽過了,係咪補習社呢?點解唔試enopi嘅?

carina246,

fyeung

仔仔今天開始上一個math course,有段趣事!
早上在課室等上堂時,有2個讀緊嘅年紀較大嘅小朋走進來,問仔仔讀邊個level,仔仔答grade 1,小朋友話要答到佢地出嘅問題先有得讀,其中一個就係whiteboard寫:

1 + 1 = 3
2 + 2 = 5
3 + 3 = 7
4 + 4 = ?

仔仔笑到卡卡聲,係whiteboard答係"9"。
兩個小朋友話啱啦,呢啲就叫logic,你可以上堂啦!3個豆釘跟住heha大笑,驚動了老師,老師唔准佢地再寫whiteboard。

這正係我希望佢嘅快樂學習方向,嘻嘻!

carina246,

Ansonrubby & carina246,

數in上左2堂,囡囡都覺得幾好.仲馬上番黎做埋功課,一張A3紙,前後印,一口氣做左4張.而且如Ansonrubby講貼近小學架course,係老師未教/教的同時同佢做好準備,咁我可以同佢溫少樣.我覺得囡囡串字比較弱,佢用phonics并可以,但個字一長d,佢就并得唔好.所以我到時可以放左工專心同佢串字+溫中文.

carina246,

你囝囝好醒,無比人考到

原帖由 carina246 於 09-7-16 23:37 發表
fyeung

早上在課室等上堂時,有2個讀緊嘅年紀較大嘅小朋走進來,問仔仔讀邊個level,仔仔答grade 1,小朋友話要答到佢地出嘅問題先有得讀,其中一個就係whiteboard寫:

1 + 1 = 3
2 +  ...

carina246,

性質唔同補習社,so far囡囡都覺得幾好,咪試下咯.而且題目係中數+英數,學校又係中數+英數.等囡囡接觸多d文字題.

原帖由 carina246 於 09-7-16 23:16 發表
fyeung

啊,我聽過了,係咪補習社呢?點解唔試enopi嘅?

fyeung

哈哈,佢有啲小聰明,鍾意同哥哥姐姐玩。我最開心嘅,係聽到佢爽朗嘅笑聲,同埋上堂上得幾開心!

聽你講數in好唔錯喎,相信對你囡囡好有幫助的!

原帖由 fyeung 於 09-7-17 00:14 發表
Ansonrubby & carina246,

數in上左2堂,囡囡都覺得幾好.仲馬上番黎做埋功課,一張A3紙,前後印,一口氣做左4張.而且如Ansonrubby講貼近小學架course,係老師未教/教的同時同佢做好準備,咁我可以同佢溫少樣.我覺得囡囡串 ...

你囝囝果然好醒!比着我嗰個無數學天份+無"憂默"感既囝囝,佢實話上面既題目錯又忙於解釋比人聽。

點解無曬表情公仔??

原帖由 carina246 於 09-7-16 23:37 發表
fyeung

1 + 1 = 3
2 +  ...

hi Ansonrubby,

我囝囝都係學緊 enopi math, 宜家學左17堂 (約4個月), 佢做緊 basic level 6 & critical level 4。

你囝囝學左 enopi math 幾耐?  係邊間 centre 學緊?

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-16 22:58 發表
peggyyau:
My son studies EFL-level H.
In my opinion, Enopi Maths is better than Kumon Math as the former one has lots of fun.

Kumon Maths 較機械化,升上小學後,我發覺已能做除數的阿仔唔夠靈活,亦並不真正 ...
‹ 上一主題|下一主題