用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

Hi esther_lam_ny,
你可以選擇崇真小學暨幼稚園的國際班,但很多人報名,很快滿額,而且只有下午班。
還有是蘇浙小學的幼稚園。
poison

原帖由 esther_lam_ny 於 2010-10-6 11:04 發表
Hi Poison & other mothers,
本人住大圍, 請問充除了孫方中外,有無其他學校是有學劵,但又是英普的? 謝謝!
poison

Hi Poison, 崇真小學暨幼稚園是否在深水埗大埔道58號? 為什麼web話有上午班班?是否上午班不是英普的?又有沒有其他分校?
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=840

蘇浙小學的幼稚園是否只有北角一間沒有其他分校?

謝謝!!

原帖由 poison 於 10-10-9 00:28 發表
你可以選擇崇真小學暨幼稚園的國際班,但很多人報名,很快滿額,而且只有下午班。
還有是蘇浙小學的幼稚園。
poison

Hi 各位,

Interview 的日子撞晒期, 點算呢? 你地會點選擇呢?

吳多泰 (穗禾苑) / 啟思 (帝堡城) 同日

平安福音堂 (偉華中心) / 真理浸信會 (偉華中心) / 真理浸信會 (碧濤花園) 同日

簽名被屏蔽

原帖由 MrsKong 於 10-10-12 17:54 發表
Hi 各位,

Interview 的日子撞晒期, 點算呢? 你地會點選擇呢?

吳多泰 (穗禾苑) / 啟思 (帝堡城) 同日

平安福音堂 (偉華中心) / 真理浸信會 (偉華中心) / 真理浸信會 (碧濤花園) 同日 ...

我同你一樣都撞晒期. 結果我選擇吳多泰 (穗禾苑).
(放棄左啓思)
平安福音堂 (偉華中心) / 真理浸信會 (偉華中心)
(放棄左真理碧濤)

吳多泰同真理我仲要in 9點幾.. 甘早個仔都未warm-up. 都唔知點算好....

Hi joeywongmy,
你這樣是一個好選擇,就近居所小朋友較方便。而且火炭去馬鞍山並不太方便。
poison

原帖由 joeywongmy 於 2010-10-13 12:41 發表

我小朋友係12月出世架
所以要1月先入學

不過我地最後都選擇左BOXHILL
因為真係近好多
GREENFIELD問過校車唔到火炭
即係BB返學要工人姐姐帶(需要轉車)
個人覺得咁樣好麻煩
而BOXHILL就排緊隊轉上午班
希望開學前就 ...
poison

1. 崇真小學暨幼稚園地址正確。上午是中英文班,下午是英文班。英文班K2 & K3 有全日班。沒有其他分校。
2. 蘇浙小學的幼稚園並無其他分校。

poison

原帖由 esther_lam_ny 於 2010-10-9 02:04 發表
Hi Poison, 崇真小學暨幼稚園是否在深水埗大埔道58號? 為什麼web話有上午班班?是否上午班不是英普的?又有沒有其他分校?
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=840

蘇浙小學的幼稚園是否只有北角一 ...
poison

點樣揀?排次序,請賜教!

poison & 其他媽咪,

以下係本人 10間心水, 排名不分(未分)先後:

中華基督教會沙田堂博康幼稚園

平安福音堂幼稚園

基督教神召會合一堂幼稚園

救世軍田家炳幼稚園

救世軍乙明幼兒園

救世軍禾輋幼兒園

真理浸信會幼稚園

真理浸信會碧濤幼稚園

真理浸信會榮光幼兒園

真理浸信會恩典幼稚園

希望大家可以提供多些意見評語, 可以的話麻煩各位排一排次序以作參考, 謝謝 ~

Hi 1902mama2008,
你能否說出你的考慮因素呢?
你現在考慮的幼稚園中,除了基督教神召會合堂幼稚園和碧濤幼稚園的地點較不同外,其他的在區域上差不多。
學制上,有全日制及半日制。那你是想半日還是全日班呢?
似乎全部都是基督教的,你在宗教上,是否考慮要基督教呢?
平安福音堂及救世軍幼兒園均是用蒙特梭利教學法。平安福音堂是半日班。而救世軍幼兒園只有全日制。
真理浸信會屬下的幼稚園均良好。靈性方面的培育十分豐富。恩典幼稚園特別專長於感覺統合。碧濤則有全日班及半日班。榮光幼兒園於N2以上只有全日制。

poison

原帖由 1902mama2008 於 2010-10-16 00:22 發表
poison & 其他媽咪,

以下係本人 10間心水, 排名不分(未分)先後:

中華基督教會沙田堂博康幼稚園

平安福音堂幼稚園

救世軍田家炳幼稚園

救世軍乙明幼兒園

救世軍禾輋幼兒園

真理浸信 ...
poison

Poison
如果田家炳同真理浸信會(偉華),邊間程度深d,老師有愛心d?田家炳我女要坐校車,真理就行都到。同埋田家炳係咪唔係用蒙特梳利?
另外又一村如何?係咪比上面2間好?

醒目開學勳章

Poison,

想問下呢3間幼稚園邊間好D, 我只係想小朋友開心度過K1-K3.
碧濤幼稚園
嘉德麗中英文幼稚園

我同太太而加煩緊幫個仔報兩歲班, 屋企附近得一間有兩歲班 - 藍如溪盛成皿教育基金邊陳之娟幼稚園 (豐盛苑), 唔知各位有冇聲聞過依概評語呢? 我爬文很久都未見到半句, 唔知有冇家長可以點評一下呢? Thank you!

Hi 夢B,
未行學卷前,救世軍田家炳幼稚園似乎是一間較深及催谷的幼稚園,但因要行學卷,因此不能K1要求小朋友寫字。救世軍的幼兒園是用蒙特梭利及自行開發及編印的教材,是全部救世軍幼兒園均用的。但救世軍的幼稚園是每間自己獨立運作的。而救世軍田家炳是用坊間的出版社的幼稚園書本。因此救世軍田家炳不是用蒙特梭利教學法的。
又一村不是一間程度深的幼稚園,但老師有愛心。校舍環境較廣闊(未擴建前)。學生來自不同的地區。整體來說亦是一間好的幼稚園。
poison

原帖由 夢B 於 2010-10-17 01:56 發表
Poison
如果田家炳同真理浸信會(偉華),邊間程度深d,老師有愛心d?田家炳我女要坐校車,真理就行都到。同埋田家炳係咪唔係用蒙特梳利?
另外又一村如何?係咪比上面2間好? ...
poison

Hi lionbaby,
嘉德麗是一間較催谷的幼稚園,加上私立性質,並無學卷。學校商業味較重。
碧濤及神召會合一堂相信都可以令小朋友快樂渡過幼稚園生活。另外,你可以考慮啟思幼稚園(帝堡城)。

poison

原帖由 lionbaby 於 2010-10-17 10:15 發表
Poison,

想問下呢3間幼稚園邊間好D, 我只係想小朋友開心度過K1-K3.
碧濤幼稚園
嘉德麗中英文幼稚園
poison

Hi tissue_tempo,
這間幼稚園真的不太認識。透過網頁的內容,對她的印象亦不俗。兩歲班確實不宜太遠。而且豐盛苑是一個較偏離的位置。要步行到達的幼稚園可能只有這間了。對兩職的父母來說,她是全日制及有延長時間及暫託服務,真的十分好。幼稚園有小蜜蜂隊亦是一個很好的活動。不是間間幼稚園有參與呢!
位置方面,她十分鄰近陳元喜小學,亦有時常參與該小學的活動。說不定對入該校可能有少許優勢呢!而在小一派位中,確實見她25位學生中,有15人入了陳元喜小學呢!另有4位入沙田官位及1位入浸信會呂明才。派位成績真的不錯。
poison

原帖由 tissue_tempo 於 2010-10-18 00:30 發表
我同太太而加煩緊幫個仔報兩歲班, 屋企附近得一間有兩歲班 - 藍如溪盛成皿教育基金邊陳之娟幼稚園 (豐盛苑), 唔知各位有冇聲聞過依概評語呢? 我爬文很久都未見到半句, 唔知有冇家長可以點評一下呢? Thank you! ...
poison

回覆 235# poison 的文章

Thanks alot, Poison!

了解到依間o既小學涵接不錯。但我同太太都想小兒入一間有英語環境的幼兒園,早點熟習英語。現在已經報了包括Think(MOS), Greenfield等馬鞍山幼兒園(兩歲班)待in。擔心豐盛苑依間係較傳統的中文幼兒園。

請問可否介紹一下有哪一間是英語環境良好的幼兒園?謝謝!

醒目開學勳章

poison,

唔該晒, 想問多一問, 樂基係未會收晒自己N1學生, 其他會只係擺響waiting list????  

原帖由 poison 於 10-10-18 00:38 發表
Hi lionbaby,
嘉德麗是一間較催谷的幼稚園,加上私立性質,並無學卷。學校商業味較重。
碧濤及神召會合一堂相信都可以令小朋友快樂渡過幼稚園生活。另外,你可以考慮啟思幼稚園(帝堡城)。

poison

...

幼稚園一問

poison

請問有邊間有學劵的幼稚園, 以英語為主呢

thanks

沙田幼稚園

‹ 上一主題|下一主題