用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

bb2wong

睇左fb 相
大公子man 左好多

原帖由 BB2WONG 於 10-11-2 13:56 發表

我細仔剛剛打黎,番到屋企,已經話要換衫落街去樓下shopping下玩具店。
雖然細仔考完試,但一樣無得去蒲,因又輪到大仔考,雖則唔洗理佢溫習,都要陪佢係屋企讀書,心情都已經放鬆好多。 ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

原帖由 BB2WONG 於 10-11-5 16:20 發表

我都同意,又唔熱又唔曬,我地食完LUNCH就落雨,但唔太大仍可以跟住班MONEY 行山。

跟校長同桌食飯,佢話17/11 P.4-6全部學生可以去睇上河清明圖,班MONEY 聽到唔知幾開心。

YY / 叮叮噹噹,  好似 唔見到你兩個去旅行?
我細 ...

咁好, 佢地有得去睇清明上河圖, 唔知家長有無得跟埋去呢?

尋日旅行
大家玩得開心嘛  
不過聽番陪我仔去玩位朋友講
營地好似無咩野玩咁
今年因為o係考試前屋企發生左事
所以陪唔到阿仔去旅行
依家期待緊下個月運動會
到時又可以輕鬆下  

今次考試
大家知道晒成績未
我仔班就已經知道晒
真係好諷刺
之前考試
我一定會自己先備課/整notes 比阿仔溫習
但今次因屋企有事而乜都無預備
亦已經通知左班主任我無時間同阿仔溫習
全部都係考試前1日先溫
我自己預左會唔合格
但成績都比我預期o既好
真係好感恩

yy13

希望你可以早日恢復心情,
呀仔今次成績比預期好,
真係好,感謝天父.

原帖由 yy13 於 10-11-5 17:02 發表
尋日旅行
大家玩得開心嘛  
營地好似無咩野玩咁
所以陪唔到阿仔去旅行
依家期待緊下個月運動會
到時又可以輕鬆下  

今次考試
大家知道 ...

醒目開學勳章

BB2WONG,

原本填左通告, 想2個家長一齊去旅行, 睇下有冇位, 點知冇, 上年我去左, 所以今年我就讓位...順便抖下..

yy

你仔考試成績比預期好, 咁就好啦, 記得要讚下佢, 佢都有比心機

我仔反而英文同常識差左  

原帖由 BB2WONG 於 10-11-5 16:20 發表

我都同意,又唔熱又唔曬,我地食完LUNCH就落雨,但唔太大仍可以跟住班MONEY 行山。

跟校長同桌食飯,佢話17/11 P.4-6全部學生可以去睇上河清明圖,班MONEY 聽到唔知幾開心。

YY / 叮叮噹噹,  好似 唔見到你兩個去旅行?
我細 ...

m8

時間實在好難過
一諗起出事前大家仲相處緊已經好難受
不過我都相信時間可以沖淡一齊

原帖由 MMM888 於 10-11-6 09:06 發表
yy13

希望你可以早日恢復心情,
呀仔今次成績比預期好,
真係好,感謝天父.

m8, 叮叮噹噹

我仔d 分數都唔係好好
只不過o係無時間溫習下
依家叫做唔洗見紅 (但中作唔合格)
我已經好滿意  
原先預期主科會有唔合格架嘛

原帖由 叮叮噹噹 於 10-11-7 01:00 發表

yy

你仔考試成績比預期好, 咁就好啦, 記得要讚下佢, 佢都有比心機

我仔反而英文 ...

YY13

唔舍得一定有,但我地更加要學會的
係珍惜眼前人,好好甘珍惜我地現在擁有的一切.

原帖由 yy13 於 10-11-7 01:54 發表
m8

時間實在好難過
一諗起出事前大家仲相處緊已經好難受
不過我都相信時間可以沖淡一齊

原帖由 yy13 於 10-11-5 17:02 發表
尋日旅行
大家玩得開心嘛  
營地好似無咩野玩咁
所以陪唔到阿仔去旅行
依家期待緊下個月運動會
到時又可以輕鬆下  

今次考試
大家知道 ...

YY,
明白你而家仲係好難過,但係最老土既永遠都係事實:「時間可以沖淡一切」
既然成績比預期好,記得獎勵下仔仔,可能阿仔想你開心番下。
旅行地點我都覺得無物野玩,不過我細仔竟然話全日最開心係同你阿仔一齊搭巴士,真係易滿足。

小四考試難左好多,我細仔話中文佢做唔晒,我以為好難,點知隔離班好多人9X,我細仔得7X。 好彩常識好驚喜,無端端攞左個FULL MARK,真係估佢唔到,之前一晚仲傻傻下做極都錯。
所以常識本來打定輸數,D字太難又多。GENERAL STUDIES就會有供詞,所以叫佢認得D字就算。
各科小四開始無供詞:中文、常識及聖經。
下次考試ENG 仲要用「了草」佢死梗架啦!

bb2wong

多謝你教定路,
現在小二我都已經覺GS好深,
我地學校都已經好好,有供詞,
我見朋友個間無架啦,背晒佢啦.
原帖由 BB2WONG 於 10-11-8 12:35 發表

YY,
明白你而家仲係好難過,但係最老土既永遠都係事實:「時間可以沖淡一切」
旅行地點我都覺得無物野玩,不過我細仔竟然話全日最開心係同你阿仔一齊搭巴士,真係易 ...

唔記得讚下細仔,
GS拎滿分,真係唔易架
原帖由 BB2WONG 於 10-11-8 12:35 發表

YY,
旅行地點我都覺得無物野玩,不過我細仔竟然話全日最開心係同你阿仔一齊搭巴士,真係易 ...

原帖由 MMM888 於 10-11-8 13:34 發表
唔記得讚下細仔,
GS拎滿分,真係唔易架

我無睇過唔知易唔易,但我自己覺得常識比語文易好多。 特別係中文都唔知點溫,睇佢造化,永遠一啖SUGAR一啖X,一科好時一科差。

學校真係免費帶佢地去睇清明上河圖, 太好了.

原帖由 3kids 於 10-11-11 10:55 發表
學校真係免費帶佢地去睇清明上河圖, 太好了.

3KIDS,

記得叫阿仔帶相機(其實唔知帶唔帶得?)

我大仔今天去睇,我仲比部新機佢帶去,唔知夠唔夠人高影唔影到?到時我叫佢POST去FB

不過大仔去之前要做好多準備功課SEARCH INFM,之後仲要好多野做,佢話寧可唔去。

咦 ~ 咁靜o既 ???
各位媽咪, 我又有野問哪....
見時間表, 有 中文堂 又有普通話堂.... 咁~ 係咪代表普通話堂係教拼音呀 ???
依家 k3 , 駛唔駛學定 d 咩 準備, 定係...... 最後一年幼稚園, 玩盡佢呀 ????

原帖由 happymbb 於 10-11-24 16:46 發表
咦 ~ 咁靜o既 ???
各位媽咪, 我又有野問哪....
見時間表, 有 中文堂 又有普通話堂.... 咁~ 係咪代表普通話堂係教拼音呀 ???
依家 k3 , 駛唔駛學定 d 咩 準備, 定係... ...

中文堂係教中文,係用普通話中堂同默書,但唔會教併音。
普通話堂就正正當當教併音,有筆試及口試。
我d公子物都無準備,take it easy 啦!

原帖由 BB2WONG 於 10-11-24 17:13 發表

中文堂係教中文,係用普通話中堂同默書,但唔會教併音。
普通話堂就正正當當教併音,有筆試及口試。
我d公子物都無準備,take it easy 啦!

thanks ~
咁 ~ 我就放心同阿仔 hea 埋今年囉....     

阿仔依家係隔離返學, 你o地都知幾 free o架啦......

今天去完家長日了,我想問你O地既成績表有無寫抨語呀?我果份一個未都無啊,老師對了佢兩個多月一句抹語都無既?

yy02

要學期尾先會寫
即係第2同第4次考試o個張成績表先會有評語

原帖由 yy02 於 10-11-26 21:15 發表
今天去完家長日了,我想問你O地既成績表有無寫抨語呀?我果份一個未都無啊,老師對了佢兩個多月一句抹語都無既?

原帖由 yy13 於 10-11-27 02:40 發表
yy02

要學期尾先會寫
即係第2同第4次考試o個張成績表先會有評語

睇番又係BOR,可能上年個班主任都多D溝通,多D野講,可以了解個小朋友係學校情況多好多,但今年個班主任都無咩講甘
‹ 上一主題|下一主題