用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ABC-DAD
go

今天收到家教會電郵, 通告於2011年5月7日舉辦家長講座之「新高中、新體驗、新里程」
囡囡都二年級, 係時候要知多D.
已經報名, 到時見.

Interclass basketball

快將推出班際籃球啦。收到E-MAIL遲下5月有interschool chess competition,少年棋手門,努力啊﹗F.1仔提過段級同學佢知都有几個,3人一隊出賽。

dawj1197, 有一陣無見到你出帖,同你SAY HI 先,祈待你去完家長會嘅分享,多口問下會吾會有IB 嘅內容呢,同埋會唔會講下新校舍TIM呢?
THX

我都希望會聽到有關IB課程的介紹; 但講者來自教育局, 佢可能唔會講IB.
等參加過講座後, 再向各位報告.

請問有經驗嘅家長, 作為—個準F1 生, 應該幾時去做校服啱Dlei, 係咪—定要去通告指定嘅公司做?

又唔一定,體育服有LOGO,可能無乜選擇。佢地比較齊碼,D小朋友大得好快,開學前買3條夏天褲已經唔啱著,換季要再買過。校徽要小心保管就真,補買要家長信嘅。

原帖由 coolkid 於 11-4-16 12:02 發表
請問有經驗嘅家長, 作為—個準F1 生, 應該幾時去做校服啱Dlei, 係咪—定要去通告指定嘅公司做?

上年有一日安排俾家長同學們試身同即場買及訂購,另一個選擇係可以考慮下知到尺碼,到開學前二星期再打電話問清楚有現貨先去買會穩陣D。

Thank you, 喺有一日安排試身及即場訂購, 但只係運動服, 校服裙就無安排 (有D奇怪)

暑假安排度身先啦,問下佢地預計幾時先攞到貨。我個係着褲嘅,無經驗,或者其他家長分享下。
原帖由 coolkid 於 11-4-18 23:48 發表
Thank you, 喺有一日安排試身及即場訂購, 但只係運動服, 校服裙就無安排 (有D奇怪)

上年校服裙都係安排係同一日試身及訂購.

原帖由 coolkid 於 11-4-18 23:48 發表

派Progress Report

20/4派左,21/4要交返俾老師。

影印左先

放完假

放假無乜野做過,又係時侯提佢地考試快到,要自己安排下啦。

中辯隊招新隊員,F.1 - F.4 ,有無興趣,check 下 e-class 嘅 e-mail 啦

QC 嗰板幾乎日日有UP-DATE ,好積極。 10x LIKE

等我ah 囡F1 開學後我會上多D嚟 :)

F.1 interclass basketball

5 to5 girl's game.

有女同學入左個3 分波,強呀

上星期六(57)中小學PTA合辦了新高中學制講座, 出席人數超過400(包括小學部家長).
講座分為兩部份:新高中學制及通識科. 來自教育局的兩位講者分別對兩個主題作出簡介.

因這次講座沒有包括學校講者,故家長關心的中四選科及IB課程, 均沒有觸及. 唯有留待F3開學後再留意.

HI,
請問有没有一些重點可以分享下呢?
THX
原帖由 dawj1197 於 11-5-12 11:21 發表
上星期六(5月7日)中小學PTA合辦了新高中學制講座, 出席人數超過400人(包括小學部家長).

hello,

希望多d見到你嘅post

原帖由 coolkid 於 11-5-7 12:49 發表
等我ah 囡F1 開學後我會上多D嚟 :)

F.1 interclass bball competition

尋日對手係 fb 上有微言......原來其中一個球證係 ......聽 ar 女講都笑鬼c.......

來自教育局的講者基本上對兩項新措施作推廣簡介, 例如:文憑考試必考科: 中、英、數、通識科
+23科選修 (可供選擇的科目或組合要視乎學校會提供者)
+其他學習經歷
有海外大學接受文憑考試成績申請, (但未見知名學校,) 教育局或考試局仍在努力.
通識科的觀念:
通識不是通通識, 課程只規限在6個範疇: 個人成長, 今日香港, 現代中國, 全球化, …

抄來兩個官網讓有興趣的家長看看,

新高中學制網站:
http://334.edb.hkedcity.net/index.php

通識科網站:
http://ls.edb.hkedcity.net
(此網有講者在其他學校做的ppt, 內容與此次講座相若)
Ÿ

回覆 1# dawj1197 的文章

感激你的回覆。入學至今,需然只有短短8個月左右,都觀察到學校巳經有頗充足的準傋,在OLE及LS方面都有幾妥善嘅安排,心理上比較定少少。相信按步就班,情況就會掌握得好。
‹ 上一主題|下一主題