用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

同意, 好多學校一有精英班, 其他班就會感覺好不受重視, 我自己一向都反對有精英班, 我覺得每個學生都有自己 talent, 只係有時要配合好多野先可以發揮出來.
在這裡就完全無這個感覺, 學校係會稍為幫一下, 但最重要係學生自己努力.

原帖由 fallenleaf 於 11-9-15 21:55 發表

這方面已好過很多學校淨係識拔尖,將資源放在精英班。
我係呢度都聽到有人話英皇除了精英班之外,其餘的叫垃圾班。所以我覺得皇仁係呢方面係做得幾好囉,起碼佢唔會放棄你!
讀書就更係要靠自己啦,但起碼感覺唔會比人遺棄。 ...

阿仔今日摷晒三個學生會候選名單的youtube短片比我睇。真係拍得好精彩又幾有水準喎。而家佢話唔識選比左我選。
唔怪得之佢比晒d片我睇啦!
我諗我最後都係會交番個波比佢。

原帖由 cherrynequ 於 11-9-15 22:04 發表
同意, 好多學校一有精英班, 其他班就會感覺好不受重視, 我自己一向都反對有精英班, 我覺得每個學生都有自己 talent, 只係有時要配合好多野先可以發揮出來.
在這裡就完全無這個感覺, 學校係會稍為幫一下, 但最重要係 ...

阿仔話發覺比起佢小學,而家的同學真係醒目好多。
以前佢係上堂最多野講那一個,而家佢係最靜那一個。
而家佢已經感覺有小小壓力。

請問幾時要選?
原帖由 fallenleaf 於 11-9-15 22:04 發表
阿仔今日摷晒三個學生會候選名單的youtube短片比我睇。真係拍得好精彩又幾有水準喎。而家佢話唔識選比左我選。
我諗我最後都係會交番個波比佢。 ...

原帖由 chancharlotte 於 11-9-16 09:25 發表
請問幾時要選?

小朋友都唔肯定,好似話9月尾。

投票

10月4日

原帖由 chancharlotte 於 11-9-16 09:25 發表
請問幾時要選?

講得好好!

原帖由 cherrynequ 於 11-9-15 22:04 發表
在這裡就完全無這個感覺, 學校係會稍為幫一下, 但最重要係 ...

唔止youtube,
連apple app都有埋,
用iphone的同學可以免費下載,
可以密切留意該候選學生會選舉消息及動向。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-15 22:04 發表
我諗我最後都係會交番個波比佢。 ...

飯堂

阿仔話飯堂d飯好大盒,次次都都食剩起碼1/3甚至一半,我覺得好浪費。如果有得少飯就好啦。

S1-EPA Activity Book

請問 S1- EPA Activity Book 是否要買, 開學前以為只是 參考書. 但昨天有功課要做.  而且覺得一點深, 題目好似著重思考. 有沒有小朋友正讀 S1呢? 有什麼意見?

回覆 2470# magiccone 的文章

The Activity Book is important because the test & exam questions will follow those patterns. And it also help boys to have simply way to review what they have learned. These were my experience for my kid last year.

原帖由 magiccone 於 11-9-20 13:16 發表
請問 S1- EPA Activity Book 是否要買, 開學前以為只是 參考書. 但昨天有功課要做.  而且覺得一點深, 題目好似著重思考. 有沒有小朋友正讀 S1呢? 有什麼意見?

上了4堂,但老師未叫做。
書本我就返學校買了舊書,作業d師兄就叫我唔好幫襯佢,佢地都幾老實,因為已寫滿了答案,叫我買新的。

禁報紙

爽報禁止帶返學校

謝謝你的意見.  但我亦發覺中史及西史都沒有作業.  好少有這種情況.  只是讀課本??

原帖由 mwldad 於 11-9-20 17:46 發表
The Activity Book is important because the test & exam questions will follow those patterns. And it also help boys to have simply way to review what they have learned. These were my experience for my  ...

回覆 2474# magiccone 的文章

Yes...right

睇左第一份感覺好低俗,阿仔話只有睇晴報同都市

原帖由 BSCYL 於 11-9-20 21:57 發表
爽報禁止帶返學校

English Form Test

Anyone has idea about English Form Test in S1?  What is the format of the Test, including Comprehension, Preposition, Tense,  or not?   

Any Form Test in Chinese / Maths?

請問皇仁有沒有代訂英文報紙(Standard Junior, etc). 吾覺開學時有申請表?  是否要阿仔漏取了?

原帖由 cherrynequ 於 11-9-21 12:31 發表
睇左第一份感覺好低俗,阿仔話只有睇晴報同都市

原帖由 magiccone 於 11-9-21 12:56 發表
請問皇仁有沒有代訂英文報紙(Standard Junior, etc). 吾覺開學時有申請表?  是否要阿仔漏取了?

兩星期前開始訂,阿仔上星期一訂了South China並已交錢。

成績表

上, 下學期成績表有沒有名次列出?

除了Liberal Studies, 是否所有科目都要考?
開學前, 學校提及要看射鵰及神鵰, 此為考試其中一部份, 不是要花很多時間???  請指引!
‹ 上一主題|下一主題