用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

rabbit_chan2222

婆婆一定係好錫你個仔仔啦, 佢至會咁唔捨得, 不過相信老師會悉心照顧, 仔仔好快會適應.

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-11 13:01 硐表
fan_cs,
果個男仔可能就係我個仔la...因為陳老師話佢成日問住婆婆幾時黎接佢...:::

醒目開學勳章

Ahboo,

原來你個女真係病病呀!!!  希望佢快d好番晒啦!!!  e+d天氣一早一晚都開始涼涼地!!!  真係要帶定件外套安全d!!

我都想去參加個講座呀!!  不過唔知果日駛唔駛返工呢!!! :cry:

原文章由 ahboo 於 07-9-11 14:38 硐表
小湘,
原來Cyrus病得咁犀利呀,希望佢快d好番

流感真係可大可小,我地兩夫妻仲易病過個女,所以已決定遲d一家三口齊齊打預防針.

至於個講座,題為輕輕鬆鬆親子溝通,係為三間荊冕堂幼稚園的家長搞架,我諗會幾 ...

rabbit-chan2222,
himson有進步,叻仔

fan_cs, Laputa,

其實婷婷係冇心講俾我聽架,只係佢好鍾意自言自語,有時同公仔傾計,有時扮傾電話,我係無意中聽到佢話姐姐打人好曳,我問佢姐姐打邊個人呀,佢答我婷婷囉,咁我先知道咋

由細到大,我地都教佢同人分享同埋唔可以搶人地d嘢,所以佢冇乜爭嘢既意識,就算好玩嗰樣嘢都只會摸吓同問人可唔可以一齊玩,如果人地唔俾,佢會好乖咁走開或企喺旁邊睇,一旦遇到呢d情況,佢好多時會覺得好奇怪,淨係識企係度望任人,所以我話佢今次識走開係進步咗

原文章由 fan_cs 於 07-9-11 08:38 硐表
ahboo,

我囝囝 K1 都有比小朋友打, 不過就唔係咁快發生, 婷婷好叻, 有事即刻向你報告, 果時我都係教囝囝告知老師, 但佢話老師知啦, 不過果位同學仲係成日打佢, 咁我咪教佢避開囉, 之後佢好開心咁話 : 我宜加走得好 ...

原文章由 sylvia_chik 於 07-9-11 09:50 硐表
LongBMa:

我都有問雯雯係咩組?佢冇答我,我再問係小磅蟹定小海星?佢就話係小磅蟹,都唔知係唔係!

twins312:
你孖B一齊病啊,大件事啦, 祝孖B早日康復。

LongBMa, twins312:
你地小朋友嘅盆栽種成點啊?本來已有6條小苗 ...

sylvia,
盆栽,係冇進展,我懷疑果日已被朗朗摧毀,佢fing都啲泥走哂出來.可能種子都fing埋出來.
係呀,有時都唔知佢地講啲嘢真定假,but最緊要佢地肯say.
朗朗日日都話阿sir 唱 the wheel on the bus啦, 有時話攞古他,有時話voline.佢都未識分. 我都唔知真定假:D

Ahboo,
思喬好左好多喇!平時好鍾意飲水,不過星期六同星期出街就飲少左d,因為家人同佢慶祝俾佢食左好多雜糧!!
佢生日放左學我地帶左佢去用佢胎毛筆開七竅呀!!

原文章由 ahboo 於 07-9-10 22:18 硐表
puipui04,

思喬仲有冇叫痛呀?如果冇,應該ok既!唔使擔心.

思喬平日肯唔肯飲水架?婷婷平日唔係好肯飲水,每次都係咁易咪兩啖就算,但今日佢終於肯飲多d.至於食藥就幾聽話,好少要我勞氣

另外,多謝思喬請婷婷食嘢. ...

rabbit_chan2222 &mannancy,
係呀,9月10日係思喬生日呀!!
我想佢學識要與人分享所以請同學仔一齊食少少零食,一齊開心!!

[ 本文章最後由 puipui04 於 07-9-11 16:07 編輯 ]

原文章由 ahboo 於 07-9-11 02:21 PM 硐表
rabbit-chan2222,
恭喜你呀!Himson唔單止冇喊,仲肯講返學d嘢俾你聽咁叻仔

婷婷已好得七七八八啦,聽日我地會再見到面啦  (其實今日都可以返,因為佢成朝都好精神,只係起身果陣見佢仲有少少鼻塞同鼻 ...

婷婷好番
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

Himson & 芷柔 無喊, 好叻:loveliness: :) :D 已經適應學校生活吧!

我今日接囡囡放學等 lift的時候, 都見到芷柔同工人姐姐, 芷柔個樣好開心, 而且穿校服, 我想她今日應該無喊到嘔吧:loveliness: 好 lor, 適應
lor, 以後唔喊 lor

你好有心思呀,識得為思喬整胎毛筆咁有紀念價值.

但請問開十竅係咩嚟架?

原文章由 puipui04 於 07-9-11 16:03 硐表
Ahboo,
思喬好左好多喇!平時好鍾意飲水,不過星期六同星期出街就飲少左d,因為家人同佢慶祝俾佢食左好多雜糧!!
佢生日放左學我地帶左佢去用佢胎毛筆開七竅呀!!

...

原文章由 ahboo 於 07-9-11 02:38 PM 硐表
小湘,
原來Cyrus病得咁犀利呀,希望佢快d好番

流感真係可大可小,我地兩夫妻仲易病過個女,所以已決定遲d一家三口齊齊打預防針.

至於個講座,題為輕輕鬆鬆親子溝通,係為三間荊冕堂幼稚園的家長搞架,我諗會幾 ...

希望 Cyrus 快 d 好番, 打退病菌

知道芷柔同Himson都可以開開心心咁返學,真係好戥佢地高興

原文章由 cy-121 於 07-9-11 16:39 硐表
我今日接囡囡放學等 lift的時候, 都見到芷柔同工人姐姐, 芷柔個樣好開心, 而且穿校服, 我想她今日應該無喊到嘔吧:loveliness: 好 lor, 適應
lor, 以後唔喊 lor ...

cy-121,

Thanks a lot!

雖然6/10仲未可以同你見面,好希望快d有第二個機會啦!:)

原文章由 cy-121 於 07-9-11 16:31 硐表

婷婷好番

多謝大家惠問及祝福!希望佢地快快適應呢樹環境同細菌啦!就係無得,夜晚又唔..林..,朝早又唔肯起床,連我自已都燥燥地!

ahboo,

思喬滿月時我同佢做左胎毛筆,喺佢三歲生日時,要用胎毛筆開七竅!!
所謂開七竅即用胎毛筆點小朋友眼,口,耳,鼻,令小朋友開竅,能夠揚眉吐氣,讀書過目不忘,聽說聽教,知錯能改,不昂人鼻息,做有氣節君子,不得失人,讀聖言書,禮言下士,不得失人!!!

原文章由 ahboo 於 07-9-11 16:40 硐表
你好有心思呀,識得為思喬整胎毛筆咁有紀念價值.

但請問開十竅係咩嚟架?

[ 本文章最後由 puipui04 於 07-9-11 20:24 編輯 ]

醒目開學勳章

Thx~~~
Cyrus e+好好多架啦~~
不過因為之前食o左一隻抗生素之後有d肚痾, 今日都仲有少少!!  攪到佢有時都好忟憎!!  我都希望佢快d好番呀!!  見到自己既小朋友病其實真係好心痛同擔心架!!!

原文章由 cy-121 於 07-9-11 16:42 硐表

希望 Cyrus 快 d 好番, 打退病菌

我都想快 d 同你哋相認呀:

原文章由 ahboo 於 07-9-11 04:47 PM 硐表
cy-121,

Thanks a lot!

雖然6/10仲未可以同你見面,好希望快d有第二個機會啦!:)

照顧小朋友之餘,你都要保重身體呀!
原文章由 twins312 於 07-9-11 17:38 硐表
多謝大家惠問及祝福!希望佢地快快適應呢樹環境同細菌啦!就係無得,夜晚又唔..林..,朝早又唔肯起床,連我自已都燥燥地!

你對思喬真係無微不至,祝思喬開竅後有更美好既人生.

原文章由 puipui04 於 07-9-11 18:45 硐表
ahboo,

思喬滿月時我同佢做左胎毛筆,喺佢三歲生日時,要用胎毛筆開七竅!!
所謂開七竅即用胎毛筆點小朋友眼,口,耳,鼻,令小朋友開竅,能夠揚眉吐氣,讀書過目不忘,聽說聽教,知錯能改,不昂人鼻息,做有氣節君子,不得失人, ...
‹ 上一主題|下一主題