用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

原帖由 仙姐 於 09-10-13 09:14 發表
咁即係又要請假啦....唉!!

係呀

各位 1 A 班家長, 雖然係遲左, 但係我都想問尋晚英文 penmanship 要抄 story 3, 係跟老師派個張 LS 抄 (即會重覆 "where's your tooth?") 定係照英黙範圍抄呢   因為我個仔係抄晒咁多句, 所以尋晚做功課做到好夜, 而我覺得佢應該唔駛重覆抄咁多次 "where's your tooth?" 既

原帖由 JonMum 於 09-10-13 09:10 發表

咁即係我地朝早都係 1號車, 但係唔同車, 因為我地個架去程都係郭太, 因為我之前咪提過話同我個仔一齊上校車既一個高班哥哥既家長話我地架校車朝早成日都遲到, 咁我咪話我個仔話佢架校車會係彩虹間基華放低 d 學生然 ...

唔怪得我問囝囝上車時有無見到傻鴨菇芝個囡囡, 佢就話無, 但放學就一齊上車, 原來有兩架車.

原帖由 JonMum 於 09-10-13 09:22 發表
各位 1 A 班家長, 雖然係遲左, 但係我都想問尋晚英文 penmanship 要抄 story 3, 係跟老師派個張 LS 抄 (即會重覆 "where's your tooth?") 定係照英黙範圍抄呢   因為我個仔係抄晒咁多句, 所以尋晚做功課做 ...

阿囝係跟釘左係手冊嗰張紙仔的內容抄

原帖由 JonMum 於 09-10-13 09:14 發表

學校知道多數人都未有 jacket, 佢地會著情處理既

應該喺啦......唔該晒!!!

原帖由 CanCanNg 於 09-10-13 17:02 發表

阿囝係跟釘左係手冊嗰張紙仔的內容抄

咁佢有冇話係老師叫話抄呢張呀, 因為每次我個仔做功課時都話唔知做乜, 問極佢都話唔知, 我好難幫到佢 lor

下星期幾有評估/边科?

我1C班下星期一有英文Assessment

原帖由 ponysee 於 09-10-14 13:01 發表
下星期幾有評估/边科?
珍惜眼前人[/url]

原帖由 JonMum 於 09-10-14 09:43 發表

咁佢有冇話係老師叫話抄呢張呀, 因為每次我個仔做功課時都話唔知做乜, 問極佢都話唔知, 我好難幫到佢 lor

我冇問ar.. 我見佢係跟張仔抄.

原帖由 仙姐 於 09-10-14 13:07 發表

1A班 19/10 英文Assessment, 21/10 好似中默,     22/10 開始一連4日測驗 (中,英,數,常)

原帖由 仙姐 於 09-10-14 13:07 發表

1C班 - 有張紙仔印10/19 English Accessment, 阿囝本家課冊寫下星期二(10/20)中文默書 (單元三), 10月22日開始測驗啦......大家都要加油呀!!!!

所以諗住今晚同佢温定中文默書 (單元三),睇熟d字應該問題不大!!
五、六及日就要温英文,英文我對佢真係好煩惱!!

佢上次個數學評估返左成績返黎,只得76分,全部錯晒係d不小心,加減數佢識,都唔知點解可以錯咁多??!?!?!            

原帖由 hoyuyu 於 09-10-14 22:26 發表

1C班 - 有張紙仔印10/19 English Accessment, 阿囝本家課冊寫下星期二(10/20)中文默書 (單元三), 10月22日開始測驗啦......大家都要加油呀!!!!
珍惜眼前人[/url]

原帖由 仙姐 於 09-10-15 08:34 發表
所以諗住今晚同佢温定中文默書 (單元三),睇熟d字應該問題不大!!
五、六及日就要温英文,英文我對佢真係好煩惱!!

佢上次個數學評估返左成績返黎,只得76分,全部錯晒係d不小心,加減數佢識,都唔知點解可以錯咁多??!?!?! ...

都真係幾緊密, 12/10剛評估完數學(4-6), 今天又評估(7-9), 下星期一評估英文, 星期二就中默, 星期四就測驗.
(bk咁多公仔, 我都搵唔到一個可以代表到我而家ge心情)
>o<

原帖由 CanCanNg 於 09-10-14 13:21 發表

1A班 19/10 英文Assessment, 21/10 好似中默,     22/10 開始一連4日測驗 (中,英,數,常)

係呀   好密呀

原帖由 HIN2003 於 09-10-15 10:37 發表

都真係幾緊密, 12/10剛評估完數學(4-6), 今天又評估(7-9), 下星期一評估英文, 星期二就中默, 星期四就測驗.
>o ...

英文測驗去到 story 4, 你個下星期駛唔駛黙多一次英黙呢

原帖由 JonMum 於 09-10-15 11:40 發表

係呀   好密呀

20/10 中默先係呀

原帖由 JonMum 於 09-10-15 11:46 發表

英文測驗去到 story 4, 你個下星期駛唔駛黙多一次英黙呢

手冊無寫默書.

原帖由 HIN2003 於 09-10-15 10:37 發表

>o ...

Iaya....我都唔知今日有數學評估, 剛問阿仔, 佢話係ya..佢都唔知????

原帖由 HIN2003 於 09-10-15 12:24 發表

手冊無寫默書.

下星期有Assessment, 應該冇默書啦!!!

原帖由 CanCanNg 於 09-10-15 16:40 發表

Iaya....我都唔知今日有數學評估, 剛問阿仔, 佢話係ya..佢都唔知????

1D班手冊好清楚.
有時默書or測驗會寫兩次. (即星期一寫下星期二中默, 過兩日又會寫多一次提醒家長)
‹ 上一主題|下一主題