用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [複製鏈接]

醒目開學勳章

昨天見好幾個穿GT校服的小學生,咁早開學既?

原帖由 SumSumBB 於 10-2-19 15:00 發表
昨天見好幾個穿GT校服的小學生,咁早開學既?
Anderson樂隊回校綵排,2-4:30pm, 小女有份參加。有無其他活動就唔知喇。

王國長老

原帖由 HsMaMa 於 10-2-18 21:17 發表
Hi edea,

Please update me as,

1B  Susan  TKO

已update了

點解今年pta 好似無咩攪活動咁既?
以前有halloween, 新春等等校內活動, 元宵晚....今年咩都唔見? 得個行山+BBQ.

原帖由 KnN 於 10-2-26 07:19 發表
點解今年pta 好似無咩攪活動咁既?
以前有halloween, 新春等等校內活動, 元宵晚....今年咩都唔見? 得個行山+BBQ.

若沒記錯,今年Halloween 前是期考,31/10已是星期六,緊接著是term break放假;年初一則是情人節;有家長老師願意幫忙攪活動,也沒多少人有空參加! 今天元宵前夕就小學部PTA攪日間行山,傍晚BBQ ,都幾好!
家長可主動幫手攪活動,PTA活動都是家長及老師們義務組職,謝謝!

王國長老

其實家教會的活動都是老師和家長抽空幫忙, 有沒有活動, 都想說一聲謝:loveliness:

王國長老

前天小墨魚回來告訴我, 敏姐工作時跌下樓梯受傷了. 希望敏姐早日康復.

小朋友都有簽心意咭.

王國長老

敏姐已回校了. 幸好不是太嚴重. :loveliness:

Hi edea,

Thanks for update!

七歲女創作感人小故事獲獎

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100328/00407_018.html

王國長老

原帖由 beesbees 於 10-3-28 15:10 發表
七歲女創作感人小故事獲獎

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100328/00407_018.html

王蘊小妹妹好叻女, 亦好有孝心 希望小妹妹繼續多寫作, 繼續發揮才華.

p.s. 小墨魚睇完報導話: "我想買呢本書睇" 如果有家長知道出版左煩請通知. 我都會留意住.

今曰明報都有報導王小妹妹, copy 左比大家睇:
----------------------------------
小作家  「當醫生幫助人」
[size=150%]
[size=150%]明報專訊】■Profile

[size=150%]名字﹕王蘊(Ashley)
年齡﹕7歲
背景﹕於優才(楊殷有娣)書院小學部念一年級的Ashley,最近奪得由萬里機構與香港青年協會u21網站合辦、第三屆感人小故事大募集徵文比賽獎項,成為這項比賽歷屆最年輕的得獎小作家。她的作品《給媽媽的生日禮物》,在600多名參賽者中脫穎而出,現收錄在《感人小故事——幻彩篇》叢書內

鼓勵Ashley參加這次比賽的是王媽媽,她表示,每次看到適合女兒參加的比賽,會先把資料告訴女兒,例如朗誦,王媽媽會提醒她需要花時間練習才能參加,再讓她自己考慮是否參與。在比賽過程中,王媽媽說能讓女兒建立自信,並能夠從失敗中學習。

以中文寫作得獎的Ashley,英文成績也同樣了得。問她喜歡哪一科,她答﹕「中文、英文、數學、常識、體育……」記者聽起來,就是她全部科目均喜歡。「其實我也喜歡電腦科,不過要到二年級才有這一科;也想上高年級的增益科,老師在周會中提過,這一科可以做很多有趣的小實驗,我很心急想學呢!」

雖然渴望成為高年級學生,但問Ashley想做小孩子還是想當大人?她表示想繼續做小孩子。「因為小孩子事事有人照顧!」Ashley口中的照顧,原來是指有人會陪她看書、畫畫和談天等,因為現在這些活動全有媽媽陪伴她。

平日她最愛畫畫,她的隨身物品,必定有筆記簿和筆,讓她隨時隨地畫過夠。以為她長大後想當畫家或作家,原來不是。「我想當醫生,因為可以幫助很多人。」

除了畫畫,Ashley還是個十分喜愛看書、寫字和做功課的孩子,她覺得字體寫得不美觀,會主動要求把字擦掉重寫,有時爸媽亦認為她對自己太嚴苛。王媽媽說,Ashley除了看書時很專注外,其餘時間也很喜歡發問,也許因為這樣,她吸收到不少課外知識及培養出敏銳的觀察力。
-----------------------------------------

原帖由 edea 於 10-3-28 17:57 發表

王蘊小妹妹好叻女, 亦好有孝心 希望小妹妹繼續多寫作, 繼續發揮才華.

p.s. 小墨魚睇完報導話: "我想買呢本書睇" 如果有家長知道出版左煩請通知. 我都會留意住. ...

醒目開學勳章

10間學校有9.9間都還未放完復活節假,今日竟然見到GT學生開課,GT都好勤力喎!
請問是否年年復活節都放好少假?

醒目開學勳章

10間學校有9.9間都未放完復活節假,但今天竟然見GT學生開課,GT都很勤力喎!
請問是否每年復活節都咁放少假?

原帖由 SumSumBB 於 10-4-7 17:50 發表
10間學校有9.9間都未放完復活節假,但今天竟然見GT學生開課,GT都很勤力喎!
請問是否每年復活節都咁放少假?
我地有Term Break嘛。4月17號放假放到26號才返學。可以淡季價錢去旅行,呢個係我選擇GT既其中一個主要原因。

原帖由 edea 於 10-3-28 17:57 發表
p.s. 小墨魚睇完報導話: "我想買呢本書睇" 如果有家長知道出版左煩請通知. 我都會留意住. ...

edea
>>應該係呢本:)

王國長老

波:

唔該晒! 我去搵搵先! 小墨魚一定鍾意.
佢最近好d啦,開始減少睇白貓黑貓同老夫子, 肯睇番小說. 之前有一段時間沉迷呢兩本漫畫. 而家連喜羊羊都有小說.

軍生:

好耐冇見呀, 而家好少見你地. 朝朝6點15分起身, 6:45左右湊小墨魚搭校車, 都慣啦. 我地線既司機同校車姨姨好nice.

過左復活節隔一隔佢地, 希望流感緩和. 又準備打仗啦....下星期黎料啦.

原帖由 edea 於 10-4-8 13:28 發表
波:

佢最近好d啦,開始減少睇白貓黑貓同老夫子, 肯睇番小說. 之前有一段時間沉迷呢兩本漫畫. 而家連喜羊羊都有小說.

軍生:

好耐冇見呀, 而家好少見你地. 朝朝6點15分起身, 6 ...
你住果度都要645搭校車?你搬左?

王國長老

原帖由 軍魁星 於 10-4-9 10:06 發表
你住果度都要645搭校車?你搬左?

搬左去馬鞍山, 655上車, 你唔覺好耐冇見我咩 (我打錯字, 唔係645, 係655)

新年前搬左囉.

原帖由 edea 於 10-4-8 13:28 發表
波:

軍生:

好耐冇見呀, 而家好少見你地. 朝朝6點15分起身, 6 ...

波仔正是沉迷於這3本漫畫系列間!!
老夫子給我們沒收了...因不想他看太多
最近好dd..開始會睇短篇小說,都係好既開始
‹ 上一主題|下一主題