用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

回覆 234# cherrynequ 的文章

其實小朋友如何處理午飯, 都無關係, 他們已升中學, 是時候放手由他們自己決定

現在阿仔也不要求對功課

回覆 233# cherrynequ 的文章

基於好奇, 我提供給阿仔的資料是
1. 軒下
2. 不參加班會選舉
3. 常到舊生會買飯
4. 不活躍, 少參加運動項目
所以他估是 Nxxxxx Cxxx

但今天發現他是軒上
今次再估 Hxxxxx Hxxx

我小朋友不是 Axxxxx Cxxxx

原本我想即時說出小朋友的名字, 不過頑皮的小不點卻想讓你再猜猜看

ETV

綜合科學老師喜歡在堂上播放 ETV, 阿仔說已放了多套

小精靈絕招

家中小精靈, 最擅長2絕招

第一式  隱惡揚善 (對自己) 所以不用担心他的威水史會遺漏不知

第二式  隱善揚惡 (當然是對其他人) 尤其是他出錯或落敗, 總是大群比他差的名單.  但比他優勝的, 總是將人家的優點輕化

我仔係 Nxxxxxx Cxxx
佢係軒上, 其他你都講中哂了,   唔通阿仔在班上好出名  , 真係.........  無野好講了.

不過, 你個小朋友不是 4號? 我阿仔係 3號.

原帖由 BSCYL 於 10-9-18 18:16 發表
基於好奇, 我提供給阿仔的資料是
1. 軒下
2. 不參加班會選舉
3. 常到舊生會買飯
4. 不活躍, 少參加運動項目
所以他估是 Nxxxxx Cxxx

但今天發現他是軒上
今次再估 Hxxxxx Hxxx

我小朋友不是 Axxxxx Cxxxx

原本我 ...

原帖由 BSCYL 於 10-9-18 20:01 發表
家中小精靈, 最擅長2絕招

第一式  隱惡揚善 (對自己) 所以不用担心他的威水史會遺漏不知

第二式  隱善揚惡 (當然是對其他人) 尤其是他出錯或落敗, 總是大群比他差的名單.  但比他優勝的, 總是將人家的優點輕化 ...

你說的對

原帖由 BSCYL 於 10-9-18 18:03 發表
其實小朋友如何處理午飯, 都無關係, 他們已升中學, 是時候放手由他們自己決定

現在阿仔也不要求對功課

我都覺得天文學會應該好好玩, 又多野學, 不過, 阿仔無興趣, 無計

原帖由 sandyaloha 於 10-9-18 13:08 發表
天文學會迎新日

昨日放學後參加天文學會迎新日,
好在天色都幾好,
經老師及師兄的介紹睇到好多星座,
佢仲用手機影左好多相番來講解番俾我聽,
當然仲可以一看果支超高科技天文望遠鏡,
阿仔講到好似差唔多係皇仁鎮校之 ...

多謝報料, 其實阿仔已好少主動講佢要默書, 小測之類, 我問阿仔, 佢話係呀, 我會溫書, 好似驚我要同佢溫咁 (其實我都無諗過要同佢溫, 上到中學, 我都唔知點同佢溫, 不如放手等佢自己攪掂)

原帖由 BSCYL 於 10-9-18 17:56 發表
大家應該差不多

除默了一次數學, 中文也是默暑假時的詞語的頭45個內抽默

英文下星期默, EPA最後取消未默

下星期數學要小測

回覆 245# cherrynequ 的文章

我的網名BSCYL裏面已隱藏我小朋友的名字
BS是他英文名的簡稱
CYL是他的姓名的第一個字母
他的學號是你兒子的一倍
他是誰?
叫你兒子說給你聽吧!
P.S. 你兒在fb已加了我兒做朋友!

回覆 250# BSCYL 的文章

剛才那段是我仔打的

我仔在老師面前, 已經是一個擅長扮"乖"的小朋友.  但對比你仔的靜, 他自問不及

他說你仔除非想爭取禮物, 否則他根本無機會被扣分, 不用拿分備用.  他在課堂表現是很乖的學生.  是有機會操行取得 "A" 的模範學生

他經常與 1A班的舊同學一齊傾談

阿仔歡迎你仔加入他們的搵食兵團

回覆 248# cherrynequ 的文章

我也是沒辦法, 我已經不是要求他參加學會, 只提議他在開放日, 到場參觀, 開開眼界, 他都說沒興趣, 不去

回覆 249# cherrynequ 的文章

阿仔說你小朋友的成績不錯, 不用擔心他的學業.  他自己可以處理

阿仔的課本, 以我現時的水平, 不足為他溫書或提供幫助.  我與他溫書, 改為叫他教我每一科的知識.  從他向我講解課文, 令他加深印象.  否則叫他溫書, 總是不用3~5分鐘, 便說完成溫習

回覆 250# BSCYL 的文章

另外可以叫阿仔將 FACEBOOK有關我仔的照片給你看.

不過先要有一個心理準備, 不要吃得太飽, 否則見到醜小鴨, 要作嘔, 我不作賠償... (說笑勿怪)  

阿仔小學也有他的生活照

另外, 你們也可能誤會, 我不是阿仔的媽咪

就係因為阿仔興趣太多(除左溫書),
係皇仁幾乎佢想玩的都有,
最重要係有機會參興,
所以對呢間學校另眼相看(包括我自己),
我一向以為呢間學校只着重讀書同成績的。

原帖由 cherrynequ 於 10-9-18 22:22 發表
我都覺得天文學會應該好好玩, 又多野學, 不過, 阿仔無興趣, 無計

英雄所見略同,
由小二開始我已成日扮無知,
就係因為阿仔不愛溫書,
但又怕他不知係學校學到什麼?
唯有出此下策要佢教番我,
面子要緊,否則他就不能在我面前當小老師,
而家就唔駛扮都真係一個"無知婦人"了。  

原帖由 BSCYL 於 10-9-19 09:57 發表
阿仔說你小朋友的成績不錯, 不用擔心他的學業.  他自己可以處理

阿仔的課本, 以我現時的水平, 不足為他溫書或提供幫助.  我與他溫書, 改為叫他教我每一科的知識.  從他向我講解課文, 令他加深印象.  否則叫他溫書,  ...

回覆 255# sandyaloha 的文章

興趣多樣化, 學校真的很適合你小朋友

阿仔雖然對大部份活動興趣不太, 但都很享受學校的自由, 功課少, 更合這懶豬

他的小學同學功課多, 壓力大, 他不知多慶幸

回覆 256# sandyaloha 的文章

你真厲害, 小二已用此招

我是無能力, 阿仔又懶, 才用

真係過獎,
唔係我厲害,
係阿仔有自己想法,
又唔鐘意俾人安排,
唯有諗下計仔令大家都舒服之餘又收到效果。

原帖由 BSCYL 於 10-9-19 10:44 發表
你真厲害, 小二已用此招

我是無能力, 阿仔又懶, 才用

oh i see.
阿仔話名字仔估不到, 可能他不知道你小朋友英文名?
但講學號, 他就知道了.
他笑了, 他說他與你小朋友都認識
至於, facebook 因為阿仔已有多位新朋友所以他一時估不出來

原帖由 BSCYL 於 10-9-19 09:21 發表
我的網名BSCYL裏面已隱藏我小朋友的名字
BS是他英文名的簡稱
CYL是他的姓名的第一個字母
他的學號是你兒子的一倍
他是誰?
叫你兒子說給你聽吧!
P.S. 你兒在fb已加了我兒做朋友! ...
‹ 上一主題|下一主題