用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

原帖由 ianmami 於 08-9-21 23:31 發表

ShirleyB, 我以為上左小一好D 原來仲忙過申請小一KA...

想問下你地有無人星期五參加SWIMMING KA?

ianmami 完全agree, 加上我時常都要OT回家要很趕看仔仔家課,有時我都有壓力,我沒有參加SWIMMING , 我本來想take football for him, but 今朝我忘記放支票和form 入仔仔書包, 明天i try apply.但不知道得不得!

ShirleyB

ShirleyB:
相信足球班只是遲左一天,應該沒問題,你大可叫仔仔主動把事情說給老師,因為他大個仔可試試處理自已事情,完成了亦可乘機贊贊他,但保障起見建議你可在家課冊MESSAGE給老師,進進都是報足球班,他玩得好開心,相信你仔仔也是.
ianmami:
其實FRI游泳我都想架!但進進首選足球,無辦法.
同埋足球真係有李健和在監察架.
all mum:
係呀!除了功課,書要每日溫,我亦由昨天開始每天重溫
G.S,完成G.S後便開始英默,但每日溫又不算太吃力.
但放功後當然要9秒9回家.

貢獻勳章

我老公話佢係一隻"波牛",因為昨日新聞賣佢,話佢"又"在球場打交。老公話已經唔係新聞,因為李先生出左名"臭皮氣"!!

進進媽,
多謝你的意見, 好開心看你的分享. 我和你一樣每天重溫一次.
各媽媽,
我想問如果明日上學其間發出三號, 仔仔是不是乘坐校車回家? Or要工人去學校接??

ShirleyB

進進媽,
我想問after足球班,如果I choose乘坐校車回校,  是不是要工人去學校接仔仔,沒有校車回家??

Shirley B

原帖由 ShirleyB 於 08-9-22 20:51 發表
進進媽,
多謝你的意見, 好開心看你的分享. 我和你一樣每天重溫一次.
各媽媽,
我想問如果明日上學其間發出三號, 仔仔是不是乘坐校車回家? Or要工人去學校接??

ShirleyB ...

Shirley B,
三號風球都要返學㗎 !

anitawong123456,

Oh...so shy..我想我忘記仔仔現在p1 not K3

原帖由 ShirleyB 於 08-9-22 12:17 發表
ianmami 完全agree, 加上我時常都要OT回家要很趕看仔仔家課,有時我都有壓力,我沒有參加SWIMMING , 我本來想take football for him, but 今朝我忘記放支票和form 入仔仔書包, 明天i try apply.但不知道得不 ...

ShirleyB, 不用喊, 明天叫佢問下老師, 不過我仔想改玩FENCING 只因太耐唔可以改.  不過唔緊要佢玩體操都好. 之後可以去SWIM

joemyt:
下!乜李健和係波牛?
等我仲以為佢好叻tim!!!
不過算啦,最重要阿仔玩得開心:)
ShirleyB:
足球班後如跟校車會送到反屋企,不過建議你先問問幾回到家,預時間接他,因為足球班後回程路線和平時有別,因為一車過送晒小朋友不同目的地.
如你平時有時間可到KOWLOONBAY足球看他順便自已接也可,我上年也有數次接他,看他踢波又攪笑又開心
係呀!進進的資質要日日溫,你有否覺得G.S的生字很深,還有GAMMER要記熟,還有中文科只是學校教的不能應付考試,一定要買課外補充.(因為我試過失手,即刻知驚)
ianmami:
其實我覺得體操也不錯啊!!你看那些體操運動員,
幾有型!!!同埋聽人講體操可學拉根,好處係日後玩運動受傷機會會小d

原帖由 進進媽 於 08-9-23 20:09 發表
joemyt:
下!乜李健和係波牛?
等我仲以為佢好叻tim!!!
不過算啦,最重要阿仔玩得開心:)
ShirleyB:
足球班後如跟校車會送到反屋企,不過建議你先問問幾回到家,預時間接他,因為足球班後回程路線和平時有別,因為 ...

進進媽, 中文要物野補充習作??? 比D IDEA 黎啦.

ianmami:
出面有好多中文補充練習賣, 你可以考慮一下"樂思出版社"的, 我建議:閱讀理解, 句子與句式, 重組句子........
你有空可以去"萬邦"看看, 好多選擇!
請問上星期你有去Parent Meeting 嗎
我想confirm課外活動有無劍擊 for P2-P6?
Thanks!
原帖由 ianmami 於 08-9-23 21:54 發表

進進媽, 中文要物野補充習作??? 比D IDEA 黎啦.

原帖由 矇仔媽媽 於 08-9-23 22:38 發表
ianmami:
出面有好多中文補充練習賣, 你可以考慮一下"樂思出版社"的, 我建議:閱讀理解, 句子與句式, 重組句子........
你有空可以去"萬邦"看看, 好多選擇!
請問上星期你有去Parent Meeting 嗎
我想confirm課外活動有 ...

矇仔媽媽, 我有去, 佢地有同大家講有得參加可以問佢地. 好似有通告派KA?  唔該晒你叫我去萬邦 LOOK LOOK

進進媽,
多謝你的意見,我會打電話先問問.Yes G.S的生字很深, 我時常要和他溫,因為他很易忘記,有時真好笑(1min just dict..after 1min can 忘記)
真的不知道校內中文不能應付考試要買課外補充, thanks.then 我要去book shop看看.

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-9-23 23:32 發表
進進媽,
多謝你的意見,我會打電話先問問.Yes G.S的生字很深, 我時常要和他溫,因為他很易忘記,有時真好笑(1min just dict..after 1min can 忘記)
真的不知道校內中文不能應付考試要買課外補充, thanks.then 我要去bo ...

ShirleyB, 我依家只同IAN 溫左CHAPTER 1

貢獻勳章

原帖由 ShirleyB 於 08-9-22 20:51 發表
進進媽,
各媽媽,

ShirleyB ...

其實根據指引,3號風球只係幼稚園或特殊學校停課,而小學/中學都係要上課,除非教育局有特別宣佈。

如果小朋友正在上課,而又天氣突然惡劣(甚至突然改掛8號),教育局係建議小朋友繼續留在學校上課,直到放學。此舉係避免家長手忙腳亂,因為有D家長係要返工,不能即時離開工作崗位,都係留在學校安全一點。

原帖由 joemyt 於 08-9-24 08:18 發表

其實根據指引,3號風球只係幼稚園或特殊學校停課,而小學/中學都係要上課,除非教育局有特別宣佈。

如果小朋友正在上課,而又天氣突然惡劣(甚至突然改掛8號),教育局係建議小朋友繼續留在學校上課,直到放學。此舉係避免家長 ...

HI all, 我想問下你地仔仔用多少時間完成家課呢?  我好似唔係好夠時間用咁, 因為仔仔完成功課已經差唔多晚餐時間, 晚飯後沖涼, 睇書同pack 書包, 已經8:30. 只有一小時仲要彈琴, 溫習小小已經要上床啦...  ... 想問下大家係唔係都係咁?   

另外你地知唔知中文默書是讀默家背默? 用廣東話定普通話?

Joemyt, thanks yr information, 我有時都好大懵.       

Ianmami, 我仔仔平日約4-6pm一定要做好家課和dict.
6-7pm沖涼和食一些snack.8-9 when I come home, I check with him again, if all “well done”, 我會給他看” doraemon” 可能他沒有其他課外東西要練習,so暫時都OK.

ShirleyB

貢獻勳章

原帖由 ianmami 於 08-9-24 10:15 發表

HI all, 我想問下你地仔仔用多少時間完成家課呢?  我好似唔係好夠時間用咁, 因為仔仔完成功課已經差唔多晚餐時間, 晚飯後沖涼, 睇書同pack 書包, 已經8:30. 只有一小時仲要彈琴, 溫習小小已經要上床啦...  ... 想 ...

亞仔大約 3:30 返到屋企,小休3個字後跟住即刻開始做功課,大約一個小時就做好。因為以前幼稚園習慣左日日都有功課做,所以而家唔係咁大問題。

ianmami:
中文課外書我推介有一本是新世紀出版社叫(起步作文),
這書是其中一位b.k媽咪給我的,但我發覺學習內容和聖小的配合,另外矇仔媽咪提供的樂思出版社也不錯,而英文習作我這二年亦有買一本是精英出版社(英文文法直通車),
聖小當然是要買高一級,即要買二年班,這只是我的推介,
如有好的請報料.
中文學期初默書是用中文和讀默,學期中開始用普通話,如背默家課冊會寫.
ShirleyB:
你仔仔4-6做功課,即是自已做?幾好WOO~~
如仔仔自發性做功課,你便會舒服很多了.
無錯,你不覺得學校的中文書很淺嗎?
而且習作不多,考試時很多亦不像平時學的那麼淺,
反而英,數便和平時學的差不多.
所以我覺得呢科家長要出一分力.
所以進進好慘的,他除了平日應付學校功課,星期六便是我買給他的練習,好在他慣了,沒有拒絕我.
‹ 上一主題|下一主題