用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

QQ2003,

Same with you ar!!!

原帖由 QQ2003 於 09-9-10 19:06 發表
各位1C家長,

網上手冊寫15/9 英文默書範圍係Ch.1, 但QQ手冊寫ch.1-P.2, 我問QQ...佢話老師只話默P.2, 有冇人知呀???

1D都係tue dictation 英文, 係要默月份, 其實你有冇上學校個內聯網, 老師應該有post 係homework 度.

原帖由 QQ2003 於 09-9-10 19:06 發表
各位1C家長,

網上手冊寫15/9 英文默書範圍係Ch.1, 但QQ手冊寫ch.1-P.2, 我問QQ...佢話老師只話默P.2, 有冇人知呀???

Nicolelau,

Thanks! 如果係咁...即只係默ch.1 - p.2

原帖由 Nicolelau 於 09-9-11 08:55 發表
QQ2003,

Same with you ar!!!

今朝上唔到學校內聯網O既? 請問你地有無呢個問題?

Mud 1D班唔係黙Days of the week咩? 亞仔冇寫黙月份喎! 我上網都係睇到話黙星期而唔係黙月份喎! 我好驚同佢温錯書呀!!!

原帖由 AgnesHimMa 於 09-9-11 08:56 發表
1D都係tue dictation 英文, 係要默月份, 其實你有冇上學校個內聯網, 老師應該有post 係homework 度.

QQ & AgnesHimMa,

1D Eng Dict 寫 Days of the week..ie Monday,......

原帖由 QQ2003 於 09-9-11 09:34 發表
Nicolelau,

Thanks! 如果係咁...即只係默ch.1 - p.2

Wynma,

我地1D是否未黙過書?
1A好像有unseen dictation, 是否班班有D唔同

原帖由 wynma 於 09-9-11 13:11 發表
Mud 1D班唔係黙Days of the week咩? 亞仔冇寫黙月份喎! 我上網都係睇到話黙星期而唔係黙月份喎! 我好驚同佢温錯書呀!!!

chrwan,

1D真的未黙過書架, 中英文都未黙過, 我未聽過1A有unseen dictation, 但江湖傳聞好似話1B黙one, two, three......thirty咁話喎!

我諗每班都會唔同架, 因為每班ge英文老師都唔同。

原帖由 chrwan 於 09-9-11 13:58 發表
Wynma,

我地1D是否未黙過書?
1A好像有unseen dictation, 是否班班有D唔同

我係1A班家長呀﹗DAY 2時已經默咗UNSEEN DICTATION啦﹗

heic : 嘩, 你地咁快有unseen 喇, 咁係默d o羊呢?

打左去學校問, 聽日"因選"大約12點完, 中間有個幾鐘, 會去o既mami, 我地不如約去tea一tea???

默咗10個短句字,例:a red apple, she is Miss Lau, a ruler, hair, tiger呢啲字眼......
聽仔仔講,大部份同學都有90分以上架﹗真係好叻叻...

原帖由 CCW 於 09-9-11 16:48 發表
heic : 嘩, 你地咁快有unseen 喇, 咁係默d o羊呢?

打左去學校問, 聽日"因選"大約12點完, 中間有個幾鐘, 會去o既mami, 我地不如約去tea一tea???

Class 1B:
next Tue.  Eng Dictation---1-20
next Fri.    Chi Dictation---我的家

CCW,

Scott 話唔想再學多一樣樂器喎,我同爹D都唔想迫佢,下次見啦!!!
原帖由 CCW 於 09-9-11 16:48 發表

各位1C家長,

我想問普通話功課做在那裡

Hi

好少1A 班家長上來哦傾下.  中文我的家已黙了一部份,英文unseen dir 幾好,老師想測下的小朋友水準,因為沒範圍可溫.

回覆 244# CCW 的文章

Hi! 我仔仔叫禮縉(Matthew)

qq2003 & all fellows,

你地參加什麼課外活動? qq是報badminton?

原帖由 QQ2003 於 09-9-11 21:58 發表
各位1C家長,

我想問普通話功課做在那裡

上唔到學校內聯網O既? 請問你地有無呢個問題?

回覆 278# ISABELSIN 的文章

I just have been there, should be no problem.  Try again later...

我兩個仔今日無去甄選因為細佬今早有100.8度燒, 看完doctor後OK! 阿仔話坐佢後面個女仔昨日帶mask返學及有叫老帥給佢食藥喎! 我問阿仔前幾日有無傾過計, 佢話更係有啦!  睇下情况星期一返唔返學啦, 免得傳染其他人.  功課方面可能要其他1C同學幫下手啦!
‹ 上一主題|下一主題