用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 10:38 發表

我阿仔實唔肯....佢阿媽打俾佢,佢都覺得煩...

係我!我仔揾我,我會扮唔聽佢電話!
我會同佢講"既然你冇責任聽我電話,我亦冇必然24小時standby 等你 call":;pppp:

跟住一啖沙糖一啖C  "你係街有乜樹,我揾邊個賠番個仔比我!"

我呢幾日仲day day 同佢講放學未過曬紅綠燈,千祈唔好追巴士!!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 13:28 發表
係我!我仔揾我,我會扮唔聽佢電話!
我會同佢講"既然你冇責任聽我電話,我亦冇必然24小時standby 等你 call":;pppp:

跟住一啖沙糖一啖C  "你係街有乜樹,我揾邊個賠番個仔比我!"

我呢幾日仲day day 同佢講放學未過 ...

呢d你地d靚媽做就ok....我甘做好似唔系甘work

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 13:17 發表

你冇係tko 住哪?

咁好記性

依家落番坑口 15 分鐘到啦,都好近0者

各位靚媽/靚爸:
好耐無入嚟傾計,不過真係無得傾,因為阿囝返完5日bridging crouse 加埋兩日一夜的迎新營後,1/9開始就延期7日才有學開.(我想大家都在報紙上得知) 唉!放足三個月暑假,好唔容易才開學,估唔到1/9便要停課! 雖然話學生的健康最重要,但係7日就真係幾長,阿仔巳經叫悶!我又唔想佢仲好似暑假的心情,所以都唔希望佢鍾意幾點訓就幾點訓,幾點起身就幾點起身,學校給了他們少少功課做,我也借了倉頡的軟件給他看,唔好等佢掉懶晒,唉!今次真係難為了家長!
前兩日睇星島,才知道原來確診的學校都唔一定要停課,真道小學和基督教國際學校,有學生確診都唔洗停課,我地無人確診就停,都唔知有"mud"準則,才知道教育局原來係無指引
甘樣又好似唔係幾好喎!

下星期二便返學,希望到時可以順順利利返學便好了!
祝大家的囝囝囡囡健健康康,開心上學!遲d再傾過!

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 13:33 發表

呢d你地d靚媽做就ok....我甘做好似唔系甘work

要教好/乖個仔就係要千方百計架啦!

我見家吓 d 十幾廿歲男仔婆婆媽媽,我就更加要教到個仔似男子漢!

我同亞仔講"你係呢間屋第2個男人,你要保家衛國 媽咪同亞妹要靠你保護!

呢幾個月我病咗,matthew 幫我買餸買外賣,又幫我洗衫、浪衫。我都有讚佢、多謝佢!

男人就係只會"得架啦!大家明架啦!"一切在心中

你唔講感受,小朋友又點了解你!你係佢學習嘅對象,你唔跟佢好好溝通,佢米只可以學到你最表面嘅野
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 14:14 發表
要教好/乖個仔就係要千方百計架啦!

我見家吓 d 十幾廿歲男仔婆婆媽媽,我就更加要教到個仔似男子漢!

我同亞仔講"你係呢間屋第2個男人,你要保家衛國 媽咪同亞妹要靠你保護!

呢幾個月我病咗,matthew 幫我買餸買外 ...

就系甘先2難....呢d野系我同個仔角度真系可打可唔打....
但硬系要就佢阿媽日日都打電話報到,其實已經違反左男性本質....變成你講既 十幾廿歲男仔婆婆媽媽...

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 14:33 發表

就系甘先2難....呢d野系我同個仔角度真系可打可唔打....
但硬系要就佢阿媽日日都打電話報到,其實已經違反左男性本質....變成你講既 十幾廿歲男仔婆婆媽媽... ...

你牛高馬大、老夫老妻就梗係吓吓都未必要報到!
你米教個仔體貼吓媽咪,打個電話比佢報平安,亞仔 easy亞媽安心,雙贏!

同佢講"米等你亞媽向我咋形!幫吓手!亞仔 "

佢地十幾廿歲個時米死心塌地無時無刻同女朋友報到!比我見到我實呷醋

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 14:53 發表
你牛高馬大、老夫老妻就梗係吓吓都未必要報到!
你米教個仔體貼吓媽咪,打個電話比佢報平安,亞仔 easy亞媽安心,雙贏!

同佢講"米等你亞媽向我咋形!幫吓手!亞仔 "

佢地十幾廿歲個時米死心塌地無時無刻同女朋友報到! ...

問題系佢媽咪要求阿仔打個電話比我報平安.(佢媽咪自己返工唔方便聽電話)

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 15:01 發表

問題系佢媽咪要求阿仔打個電話比我報平安.(佢媽咪自己返工唔方便聽電話)

禁就好仔/好佬兩頭瞞

不過你要知道 or 你已明白 free 開就冇回頭路

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 15:08 發表

禁就好仔/好佬兩頭瞞

問題系無得瞞(佢阿媽自己又知道以我地2個性格一定唔會做) ....甘先吹漲

講開打電話報平安,係咪依家治安差左,所以我地特別緊張(自己都係咁~)!

其實用番佢地既角度,我自己都會覺得,去到每個 point 都報到係好煩既,所以到適應期過左,覺得 ok 既,或者都唔駛一定 call

原帖由 Zoey 於 09-9-4 15:27 發表
講開打電話報平安,係咪依家治安差左,所以我地特別緊張(自己都係咁~)!

其實用番佢地既角度,我自己都會覺得,去到每個 point 都報到係好煩既,所以到適應期過左,覺得 ok 既,或者都唔駛一定 call 。 ...

阿仔第一次自己返學放學, 我都要求佢一定要打電話報平安....佢都可以做到, 第2次我就唔需要佢一定 call 啦:)

原帖由 samuel89 於 09-9-4 15:46 發表

阿仔第一次自己返學放學, 我都要求佢一定要打電話報平安....佢都可以做到, 第2次我就唔需要佢一定 call 啦:)

男仔更加可以放心一些

我都要仔打比我
不過我會係電話度, 問吓佢有咩做過呀, 食過咩呀, 老師點呀, 有咩搞笑野呀...當親子lor
返到家, 又博鬥, 未必有時間傾計
咪係電話傾lor
甘應該唔會違反左男性本質呱
第時追女都要啦

mayc

放太耐啦冇計安全至上
但如果陸繼有學校確疹, 係咪都要咁停課, 點教書

原帖由 mayc 於 09-9-4 14:00 發表
各位靚媽/靚爸:
好耐無入嚟傾計,不過真係無得傾,因為阿囝返完5日bridging crouse 加埋兩日一夜的迎新營後,1/9開始就延期7日才有學開.(我想大家都在報紙上得知) 唉!放足三個月暑假,好唔容易才開學,估唔到1/9便 ...

Zoey

現今男仔或女仔都一樣擔心

原帖由 Zoey 於 09-9-4 16:04 發表

男仔更加可以放心一些

我覺得你好掂,第日要向你多多請教。

Mandy

昨天打電話俾阿媽,順便問起細路至知道原來係大茶飯,可惜我細佬分身乏術,我話左佢知我可以做part time,如果做得成,最好可以支持到我不用返工就仲好

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 15:08 發表

禁就好仔/好佬兩頭瞞

係呀!係呀!我一早就覺得係咁!依家d女仔越來越開放又主動,我怕阿仔俾女扼多過阿女俾仔扼呀,加上依家d變態狂,男女都岩ga

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-5 10:25 發表
Zoey

現今男仔或女仔都一樣擔心

咁我都算大安主意,除有事要交帶之外,例如,完左上一個課堂之後,跟著有野要佢做的時候,我才要她打電話給我。不過,有時無事交帶,阿女都習慣走的時候打電話給我。反而我自己時時唔記得左她去左上堂!有時醒起至打電話找佢,不過,佢時時唔記得充電

原帖由 Zoey 於 09-9-4 15:27 發表

其實用番佢地既角度,我自己都會覺得,去到每個 point 都報到係好煩既,所以到適應期過左,覺得 ok 既,或者都唔駛一定 call 。 ...

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-5 10:22 發表
mayc
放太耐啦冇計安全至上
但如果陸繼有學校確疹, 係咪都要咁停課, 點教書

根本停課,打防疫針都多鬼餘....
流感根本避無可避....由有人類有動物開始就同流感互相進化緊......但港人同港府就以為人可以"贏"個天.....
用7億買完d防疫苗...用完d流感咪又變種....
根本就好似減肥甘...d人成日俾錢d瘦身公司,節食減肥,...但最重要系健康飲食,做運動來保持身體健康,標準<---呢個先系治標治本既方法....但港人就樣樣都想"速成"... 專做d睇就"快靚正", 實際系"表面功夫"...
‹ 上一主題|下一主題