用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

AMANDAVID,
我提議你最好在今個星期六的 PTA 大會中查問一下那位參選委員 (亦是今屆委員). 讓他自己說個清楚明白好一點.  

凡事不要估估下.. 親自尋求真相那不是更好!

不過我有感, 他這樣寫是足以影響整個家教會的聲譽.

如真的有粗言既話. 我相信他/她一早已被罷免了 (因應有老師一起開會吧! -個人想法)

請各位熱心投票, 最多10個

原帖由 AMANDAVID 於 09-10-14 21:08 發表
今日阿囡返來我檢查通告, 發現家長教師會的選舉通告中有一位候選委員有一篇好長的文章, 提到家長教師會入面存在問題, 我真正好想知道個真實情況, 如果真係有人成日粗言穢語, 但是竟然是係家教會入面, 我就認為絕不可 ...

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆 1# JoJo 的文章

JoJo,
    因為我星期六有其他事, 所以未必可以到學校, 但我覺得既然有委員不惜引起家長們ge注意, 且與家教會聲譽相關, 似乎家教會應該推遲選舉並主動作出公開的解釋, 而不是等家長去問. 等大家了解件事後才作投票才是明智及公正的做法.

醒目開學勳章 王國長老

AMANDAVID,
你這說法很好 , 請問你有沒有去信到學校/家教會, 我相信他們很樂意聽取我們的意見及聲音.

其實今天我已發了電郵給學校及家教會提及這事呢

原帖由 AMANDAVID 於 09-10-15 22:02 發表
JoJo,
    因為我星期六有其他事, 所以未必可以到學校, 但我覺得既然有委員不惜引起家長們ge注意, 且與家教會聲譽相關, 似乎家教會應該推遲選舉並主動作出公開的解釋, 而不是等家長去問. 等大家了解件事後才作投票才 ...

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
唔知28號晚上你地會否回校聽學交講各學科既介簡會呢? 同時可以見到各科老師. 可以了解多一點.
主愛我

原帖由 cheechee 於 09-10-22 16:14 發表
一向從仔仔口中得知, D老師好好的, 由其係他的班主任, 真係好好, 有時雨天去接放學時, 見到班主任, 佢會主動同我講個仔嘅野.

但有一個老師(應幾高級下, 沒有教我仔的)好鬼惡架! 有家長(我)在塲時都係咁惡罵我仔, 惡 ...

女定男,大約幾歲?我都知有個5X歲,長長地頭髮女老師好惡

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,

邊個老師呀. 能否告知我. 如在家長面前都要咁惡去鬧. 我又覺得不是太好喎.

ernestchow,
五x 歲, 長頭髮??? 有冇戴眼鏡的?

原帖由 cheechee 於 09-10-22 16:14 發表
一向從仔仔口中得知, D老師好好的, 由其係他的班主任, 真係好好, 有時雨天去接放學時, 見到班主任, 佢會主動同我講個仔嘅野.

但有一個老師(應幾高級下, 沒有教我仔的)好鬼惡架! 有家長(我)在塲時都係咁惡罵我仔, 惡 ...
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-10-22 22:27 發表
cheechee,

邊個老師呀. 能否告知我. 如在家長面前都要咁惡去鬧. 我又覺得不是太好喎.

ernestchow,
五x 歲, 長頭髮??? 有冇戴眼鏡的?

沒有戴眼鏡

醒目開學勳章 王國長老

各位,
下星期測驗周啦.. 在此祝各位小朋友努力測到好成績.

同時也提一提各位. 因下星期氣溫得返18-22度. 大家也要為小朋友添加外衣呢. 因適逢是測驗周. 要多加注意身體.

大人都要Take Care
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
你記唔記得係一個月前已派左測驗範圍呢.

測同考都沒有默書的.

但如溫習, 那默書時默過的也要溫一溫啊!

原帖由 cheechee 於 09-11-2 12:03 發表
請問一下中英文測試要否測默書呢?

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
你睇你幾開心.  

不過考試會多一點, 有電腦, 普通話, 音樂, 還有中文及英文口試 (範圍當然也會多一點)

原帖由 cheechee 於 09-11-2 15:48 發表
jojo :
有呀, 我有測驗範圍, 但只是有頁數, 無講默書範圍, 所以覺得奇怪. 原來測考都唔駛默書咁好, 好耶!
默書時默過的也要温一温啊!  

主愛我

大家您地好:

我是新來的,我仔仔讀緊下午校1S,剛剛考完中英兩科,中文難小小,可能小做課外練習,有冇人知那間出版社會好DD?????中芵數常都好 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

cheechee,
唔駛喊.

測驗是照常放學的. 上次出範圍既通告內正正有個測驗時間表呢.

考試既話就會放早一點.

唔緊要. 我聽個仔講老師係同佢地溫習家. 放心.

原帖由 cheechee 於 09-11-5 15:57 發表
唉…我又來一次"新黎唔知掟"了.:crying:
以前一向每次要測驗/考試的日子, 都只係返學校做卷, 考完就會早放學, 今天姐姐去接仔時才知係照正常時間放學. 慘! 呀仔書包內的書除了中英(帶比佢温習)同埋佢在手冊寫著要帶 ...

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

ccychan,
你好呀. 我 suggest 你等佢地派左測驗卷後看看出題模式再找課外補充.  

原帖由 ccychan 於 09-11-7 08:28 發表
大家您地好:

我是新來的,我仔仔讀緊下午校1S,剛剛考完中英兩科,中文難小小,可能小做課外練習,有冇人知那間出版社會好DD?????中芵數常都好:winner: 謝謝 ...
主愛我

yes !  thank you !
‹ 上一主題|下一主題