用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

bb2wong

係呀
由舊年開始就加插左家長唱聖詩
我地全部都係逢星期二上家長學堂o既家長
今年因為o係座堂舉行
所以我地都可以參與成個過程
寶叔真係好犀利
雖然我無宗教信仰
但有時都唔否認神o既力量真係好大

原帖由 BB2WONG 於 10-12-22 11:00 發表

YY13, 我見你有唱詩?家長團契? 有無得聽寶叔既分享?之前我係蘇c黃既節目聽過佢既分享,好感動!
我地最後都有交換,仲有遊戲玩,阿仔話超開心! ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

大家有咩節目呀
預祝大家

merry x'mas  

&

happy new year

回復 1# yy13 的帖子

MERRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR!!

醒目開學勳章

Merry Christmas & Happy New Year!

叮叮噹噹

我仔寫d 考試日期寫到唔清唔楚
有d 又無寫
想問下
中文 / 普通話口試係幾時
中文係咪無預默
英文pre-dict 係咪星期二 (4 jan)
8th dict 係咪照番平時星期四
音樂考唱歌唱邊幾首
吹笛又考吹咩

我睇佢本手冊睇到我.........

醒目開學勳章

yy,

我岩岩睇左本手冊....睇死我
Eng dict 6/1
普通話10/1口試 (係咪冇張紙跟住讀?)
聖經金句ch.6-10課 4/1
HG Quiz 5/1
Oral start 6/1
Predict 11/1
Listening 12/1
音樂唱歌 ch. 5-7 4/1
笛 p. 29 11/1
樂理 ch. 5-8

中文唔見佢有寫要預默啊!

我諗要對一對, 睇下我仔同你仔寫會唔會有好大出入....

叮叮噹噹

我連d 功課都要諗下先知佢寫咩

普通話10/1口試 (係咪冇張紙跟住讀?) 上次都開始無範圍喇
聖經金句ch.6-10課 4/1
HG Quiz 5/1
Oral start 6/1
Eng dict 6/1, Predict 11/1  我仔2個dict 都寫左4/1, 不過我都覺得無可能, dict 8 明明寫左係6/1, 點會dict 8 都未默, 4/1 就pre-dict
Listening 12/1
音樂唱歌 ch. 5-7 4/1
笛 p. 29 11/1  係咪吹晒成首歌
樂理 ch. 5-8

中文課文今次係背默
我估所以無預默掛

我今次都估計錯誤d 時間
同無諗過咁多功課  
所以之前幫佢報左3日ymca day camp
我地無咩出街
只係星期六去左美食節
尋日先做晒假期功課
但聽日已經星期三
都唔知溫得邊樣先

岩岩仲講緊話今次假期多功課 (14樣)
但原來對比出面d 學校已經濕濕碎
o係另一topic見到其他家長講緊2x至40+樣不等  
o個d 究竟係咩學校
好可怕  

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2265502&extra=page%3D1

醒目開學勳章

yy

阿仔話係吹晒成首歌喎

我仔話有30樣功課, 唔知佢點數, 我仲未check, 佢話而家得番一樣未做...

我都唔知佢點溫, 樣樣都未開始

醒目開學勳章

回復 2# yy13 的帖子

yy

嘩, 真係好勁, 咁多功課, 有排做...我朋友個女數學係一本本做, 唔係由幾多頁至幾多頁...

我個仔都一樣,HYPER TEST 寫 TEST:4,19,23,但4都未教,佢跟住又話可能係14或24??? 14未做、24測左,叫佢問人又咿咿呀呀

我琴日先開始睇佢家課冊,好多TEST、PRE-DICT及預默係番去那個星期,不過我細仔到呢刻為止都未做晒功課,剛打番去叫佢唔好再HEA,佢話鬼唔知咩,做得幾多得幾多囉.....,我都唔敢望佢溫書啦!

我有些朋友既小朋友,每次假期都各科做一本,所以我都話我都算係咁,只係自己太HEA。

原帖由 叮叮噹噹 於 10-12-29 10:41 發表
yy

阿仔話係吹晒成首歌喎

我仔話有30樣功課, 唔知佢點數, 我仲未check, 佢話而家得番一樣未做...

我都唔知佢點溫, 樣樣都未開始 ...

bk 尋晚唔知攪咩
打乜都出唔到  

叮叮噹噹

30樣咁多
唔好嚇我呀
我數左好多次都無咁多

你有邊晚會o係屋企
你有時間就
等我對下係咪我仔又寫漏
同埋HG quiz 我都想問下你

原帖由 叮叮噹噹 於 10-12-29 10:41 發表
yy

阿仔話係吹晒成首歌喎

我都唔知佢點溫, 樣樣都未開始 ...

bb2wong, 叮叮噹噹

我咪仲慘
我o係屋企叫到口水都乾
我仔都係咁hea

原帖由 BB2WONG 於 10-12-29 11:57 發表
我個仔都一樣,HYPER TEST 寫 TEST:4,19,23,但4都未教,佢跟住又話可能係14或24??? 14未做、24測左,叫佢問人又咿咿呀呀

我琴日先開始睇佢家課冊,好多TEST、PRE-DICT及預默係番去那個星期,不過我細仔到呢刻為止都未做晒功課,剛打 ...

all

Happy New Year

&

Wish your dream comes true !!

醒目開學勳章

回復 3# yy13 的帖子

yy,

我岩岩數過, 都冇30樣, 都唔知佢點數,可能佢連帶成語冊都當一樣 , 我寫出黎, 你對下..

樂 p. 28-29
TSA 進階閱(一, 二)
說話 (三, 四)
RS 2x1
HW P.28-32
HG P.14 Corr ch.2
Pen C Dict4x1 Exam 1x1
GR. P. 31-32 Corr. P. 29-30
TB P. 30-31
WB P. 40-46
ESM P.32-37
TSA 試卷(二)
常作(四)
常作全改 (中/英)

可能係我仔漏寫都未定..

HG Quiz我都想問你, 我仔冇寫測第幾課呀...

今日叫佢溫金句, 英默..錯漏百出, 仲係好hea

醒目開學勳章

回復 2# yy13 的帖子

all

明天就係除夕啦, 咁快又過左一年

祝大家新年快樂 Happy New Year..

叮叮噹噹

樂 p. 28-29 >>> 我仔寫p28-28  
TSA 進階閱(一, 二) >>> 無寫做 (一) 或 (二)
說話 (三, 四) >>> same
RS 2x1 >>> same
HW P.28-32 >>> same
HG P.14 Corr ch.2 >>> 無寫corr 邊個ch.
Pen C Dict4x1 Exam 1x1 >>> same
GR. P. 31-32 Corr. P. 29-30 >>> same
TB P. 30-31 >>> 我仔寫p30-32
WB P. 40-46 >>> same
ESM P.32-37 >>> same
TSA 試卷(二) >>> same
常作(四) >>> same
常作全改 (中/英) >>> same

HG quiz 我仔係12月15日o個日寫落手冊
佢寫左ch.2, 6, 7
但我睇考試範圍又無ch.2
所以都唔知寫得岩唔岩
另外
英常考試範圍
ch.7 係咪唔駛考呀
我見已經教左但範圍又無寫喎

醒目開學勳章

yy,

HG quiz我仔係15/12, 手冊直頭冇寫

英常Ch7冇寫要考, 應該就唔駛考, 不過都係問下老師穩陣..
原帖由 yy13 於 11-1-2 02:18 發表
叮叮噹噹

樂 p. 28-29 >>> 我仔寫p28-28  
TSA 進階閱(一, 二) >>> 無寫做 (一) 或 (二)
說話 (三, 四) >>> same
RS 2x1 >>> same
HW P.28-32 >>> same
HG P.14 Corr ch.2 >>> 無寫corr 邊個c ...
‹ 上一主題|下一主題