用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) ...
樓主: khmama
go

模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) [複製鏈接]

原帖由 0120 於 09-4-16 09:53 發表
khmama :
多謝你的分析~ 但班主任建議我第1梁銶琚,第2要選番譚伯羽(因為我細仔讀胡少渠)有聯繫, 叩門都應該有優先wor,所以我真係心大心細呀!

quote]原帖由 khmama 於 09-4-15 22:50 發表 http://forum.edu-kingdom. ...

其實band1生最差只會派去第一間你填既band2學校,
因為叫得band2學校, 即使你將佢放第30志願, 仍會較band2生早派入去. 所以真係唔使咁心急填band2學校. 你應該填晒所有本區同他區既band1英中同中中, 最後先填band2頭中中. 你大仔之所以填咁多band2都派唔到, 理由只有一個, 就係你大仔根本唔係band1生.

你如果覺得入譚伯羽都滿意, 唔會去叩門, 就可以填第二志願. 其餘志願填番所有本區同他區既band1英中同中中. 最後選申亥年包底.

原帖由 smleung 於 09-4-16 17:37 發表
Hi khmama,

根據你九龍城的分析,請問如果小女的小學與伊官有聯係,在自選及抽獎方面怎樣選擇?小女的成績是band 1中至尾。

Thank you.:)

自行選兩間心儀既, 抽獎可以放伊中第一, 有16個附屬位搏下. 其餘咪參考下我既分析.

Dear khmama,

For Heep Yunn and MCS, which school would be easier to get into? Please advise in detail for "the chances" as we only have one go. Thank you.

原帖由 khmama 於 09-4-15 21:59 發表

梁銶琚抽獎唔係好多位俾聯繫小學, 你知唔知自行佢收唔收聯繫小學既學生? 如果穩陣既話, 自行第一志願我會選協恩或Maryknoll, 第二志願我會選番梁銶琚. ...

HI KHMAMA:
果時我大仔考42/168都NG係BAND 1??
老師話係WOR, 我地間小學頭70都係BAND 1架構
quote]原帖由 khmama 於 09-4-16 22:33 發表

因為叫得band2學校, 即使你將佢放第30志願, 仍會較band2生早派入去. 所以真係唔使咁心急填band2學校. 你應該填晒所有本區同他區既band1英中同中中, 最後先填band2 ... [/quote]
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

KHMAMA :
現考慮頭5志願, 請比意見:
1. 梁銶琚 2. 南屯官  3.譚伯羽  4.田家炳  5.馬可賓
有機會嗎????

原帖由 khmama 於 09-4-16 22:33 發表

因為叫得band2學校, 即使你將佢放第30志願, 仍會較band2生早派入去. 所以真係唔使咁心急填band2學校. 你應該填晒所有本區同他區既band1英中同中中, 最後先填band2 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

khmama,

急....請否幫我分析o下,
元朗區Band 1,首5志願 :
1. 元朗信義中學,
2. 聖公會白約翰會督中學
3. 中華基督教會基朗中學
4. 東華三院盧幹庭紀念中學
5. 中華基督教會基元中學

有冇更好提意?因想隱陣o的,怕第1志選唔到英中,唔知會比o的咩學校你。

大抽獎甲部揀以下4間,邊間機會大D?

鄭榮之
林漢光
沙田官立中學
郭得勝中學

原帖由 jenjensmom 於 09-4-17 07:59 發表

For Heep Yunn and MCS, which school would be easier to get into? Please advise in detail for "the chances" as we only have one go. Thank you.

如果你囡囡成績好, mcs可能較有把握, 如果有特異功能, 協恩會著數o的.

原帖由 0120 於 09-4-17 09:59 發表
HI KHMAMA:
果時我大仔考42/168都NG係BAND 1??
老師話係WOR, 我地間小學頭70都係BAND 1架構
quote]原帖由 khmama 於 09-4-16 22:33 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

其實band1生最差只 ...

42/168 係三次呈分後既平均成績? 如果係, 咁你填既頭13個志願咪全收BAND1生? 呢o的學校咪係band1中中?

原帖由 0120 於 09-4-17 10:04 發表
KHMAMA :
現考慮頭5志願, 請比意見:
1. 梁銶琚 2. 南屯官  3.譚伯羽  4.田家炳  5.馬可賓
有機會嗎????

既然講運氣, 唔會冇機會. 如果南屯太多人放第二志願, 不妨變陣放陳瑞芝第二. 總之記住填晒所有本區同他區band1英中同中中, 最後至選一間band2頭中中包底. 以你細仔既成績, 一定叩到門.

原帖由 icequeen123 於 09-4-17 17:25 發表
khmama,

急....請否幫我分析o下,
元朗區Band 1,首5志願 :
1. 元朗信義中學,
2. 聖公會白約翰會督中學
3. 中華基督教會基朗中學
4. 東華三院盧幹庭紀念中學
5. 中華基督教會基元中學

有冇更好提意?因想隱陣o的,怕第1 ...

元朗band1中中多, 你第一志願搏1間英中都冇問題, 未至於唔知派去邊, 頂多去band2頭中中. 你咪搏下元朗商會或元朗公立囉. 其餘照填晒所有本區同他區band1英中同中中, 最後先填band2頭中中.

原帖由 nicholasmom 於 09-4-17 19:55 發表
大抽獎甲部揀以下4間,邊間機會大D?

鄭榮之
林漢光
沙田官立中學
郭得勝中學

你全港屬band幾? 區內屬band幾?

我女成績是Band2,現時福建中學收咗,我打算放棄抽獎,入去讀.諗住少班教學可能照顧好D,
本是九龍城網但都無把握選.你覺得福建好嗎?謝謝你!

原帖由 emmi801 於 09-4-17 22:35 發表

我女成績是Band2,現時福建中學收咗,我打算放棄抽獎,入去讀.諗住少班教學可能照顧好D,
本是九龍城網但都無把握選.你覺得福建好嗎?謝謝你!

觀塘福建中學唔錯架, 入到英文班更好.

原帖由 khmama 於 09-4-17 21:55 發表

你全港屬band幾? 區內屬band幾?

全港屬band1, 區內屬band2 (KL1)

原帖由 nicholasmom 於 09-4-17 23:57 發表

nicholasmom & khmama

打擾了...請問如何得知孩子的全港及區內banding. 因小兒是跨回居住的九龍城區, 很擔心banding有跌. 雖然學校說他仍是band 1, 但回答卻略帶保留 "跨區只影響band尾幾名而已, 他應該仍是band1" 云云. 小兒學校在黃大仙區, 平均成績35/160. 據學校指, 全級70/160 在區內仍屬band1生, 但跨區變數實令人擔憂. 所以請指教如何可以獲得更準確banding資料.

多謝幫忙.

原帖由 nicholasmom 於 09-4-17 23:57 發表

除咗沙官, 其餘3間都係band1尾, 機會較大, 可以填晒落甲部.

原帖由 delimama 於 09-4-18 12:29 發表

nicholasmom & khmama

打擾了...請問如何得知孩子的全港及區內banding. 因小兒是跨回居住的九龍城區, 很擔心banding有跌. 雖然學校說他仍是band 1, 但回答卻略帶保留 "跨區只影響band尾幾名而已, 他應該仍是band1 ...

Banding 要問學校先知. 如果跨區, 除非係邊緣人, 唔係就好少會跌band.

hi khmama :
多謝分析~
即係我可以第1同第2志願選英中, 3-5都可以選band 1中中, 如此類推la
原帖由 khmama 於 09-4-17 21:41 發表

既然講運氣, 唔會冇機會. 如果南屯太多人放第二志願, 不妨變陣放陳瑞芝第二. 總之記住填晒所有本區同他區band1英中同中中, 最後至選一間band2頭中中包底. 以你細仔既成績, 一定叩到門. ...

khmama:l
會ng會冒險呢~我怕叩門位少wor??
心大心細tim
原帖由 khmama 於 09-4-17 21:41 發表

既然講運氣, 唔會冇機會. 如果南屯太多人放第二志願, 不妨變陣放陳瑞芝第二. 總之記住填晒所有本區同他區band1英中同中中, 最後至選一間band2頭中中包底. 以你細仔既成績, 一定叩到門. ...
‹ 上一主題|下一主題