用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 2010-2011 P.1C 入來chat 一 chat
樓主: Carmen2004
go

2010-2011 P.1C 入來chat 一 chat [複製鏈接]

原帖由 Carmen2004 於 10-10-6 10:22 發表
好靜呀! 大家交了 Environment design 未呀?

你指 Badge design, 阿囡應該交咗啦...

想問下大家平日上學校個網,除左睇每日家課&家長通告之外,你地仲會睇d咩架...

睇吓有冇新相睇囉...

原帖由 lovebabyv 於 10-10-6 17:17 發表
想問下大家平日上學校個網,除左睇每日家課&家長通告之外,你地仲會睇d咩架...

但好似都無乜update相放上網的!

想問問平時的test計唔計分呢? 學校會唔會在考試的時候,排名次呢? 最好唔好呢!好大壓力呀!

大家覺得播道的功課量ok嗎? 我覺得十分好,唔太多,又唔太少!剛好!

小朋友剛上小一好多都要適應,呢排功課量剛剛好,雖多過幼稚園,但又唔會做太耐!雖有默書,測驗,但又唔覺要好大壓力或好緊張去溫書!
Good...放假仲可以去吓街玩吓,輕鬆吓! 
讀書應該係咁...

原帖由 Carmen2004 於 10-10-7 10:05 發表
想問問平時的test計唔計分呢? 學校會唔會在考試的時候,排名次呢? 最好唔好呢!好大壓力呀!

大家覺得播道的功課量ok嗎? 我覺得十分好,唔太多,又唔太少!剛好! ...

但我成日都會裝吓,希望有驚喜囉...

原帖由 Carmen2004 於 10-10-7 10:02 發表
但好似都無乜update相放上網的!

你哋有冇做 Maths online 的 execise ?
即係 Planetii....

功課量完全ok呀  如果星期五做埋功課,嘩...星期六,日可以非常輕鬆tim呀

原帖由 Tora 於 10-10-7 10:34 發表
小朋友剛上小一好多都要適應,呢排功課量剛剛好,雖多過幼稚園,但又唔會做太耐!雖有默書,測驗,但又唔覺要好大壓力或好緊張去溫書!
Good...放假仲可以去吓街玩吓,輕鬆吓! 
讀書應該係咁...

...

有做過少少啦...你呢?

原帖由 Tora 於 10-10-7 12:18 發表
你哋有冇做 Maths online 的 execise ?
即係 Planetii....

Carmen

呢D BADGE設計唔會計分的,VA, CT, CE, PE 係睇平時上課表現,會TICK佢地的表現比GRADE.

EXAM頭3名老師會講, 會分SUMMERTIVE同FORMATIVE. 一個睇分數比奬,一個係平時表現好個D會比,都係分金,銀,銅. 所以會有好多Certificates. 旨在鼓勵.
頭3名,全級10名,好似同埋中英數,gs全級金銀銅都會上台頒奬. 如果唔上台便會在課室老師比.

原帖由 Carmen2004 於 10-10-7 10:05 發表

大家覺得播道的功課量ok嗎? 我覺得十分好,唔太多,又唔太少!剛好! ...
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

Thank you, Spetty!!  

有時我都會比Nic上去做Maths,他都喜歡做。但不是day day啦!但中文就比較少,我都覺得中文個webD內容都幾深。我見Heli都好高分呀。Clara ,你好勤力呀!

睇見今年D家長就來in 播道,就想到上年的情形。個時在lift入睇封信收了Nic Nic,我開心到叫左出來,立刻多謝上帝呀!好彩個lift無人,唔係D人以為我有病…

Carmen

我都係. 當年收咗我大女,我開心到跳起身大叫YES.

:)

原帖由 Carmen2004 於 10-10-7 13:56 發表
睇見今年D家長就來in 播道,就想到上年的情形。個時在lift入睇封信收了Nic Nic,我開心到叫左出來,立刻多謝上帝呀!好彩個lift無人,唔係D人以為我有病… ...
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

邊算高分, 阿女都係隔二三日先上網做一次囉...邊有時間日日開機做!! Maths 感覺有趣d, 阿女鍾意做Maths多d!!

原帖由 Carmen2004 於 10-10-7 13:52 發表
Thank you, Spetty!!  

有時我都會比Nic上去做Maths,他都喜歡做。但不是day day啦!但中文就比較少,我都覺得中文個webD內容都幾深。我見Heli都好高分呀。Clara ,你好勤力呀! ...

諗返上年真係好緊張, 唔去到最後, 都唔知結果!!
揀得EC, 我諗好多家長都係希望自己小朋友讀書讀得開心啫!

原帖由 Carmen2004 於 10-10-7 13:56 發表
睇見今年D家長就來in 播道,就想到上年的情形。個時在lift入睇封信收了Nic Nic,我開心到叫左出來,立刻多謝上帝呀!好彩個lift無人,唔係D人以為我有病… ...

哎呀, 請問現在有幾多網上的作業要做呢? 阿女只係做過planetii一次.
你地提及既中文係邊到login呢? 我係E-Book for CT又見唔到有些做.  請指點.....好擔心呢.

原帖由 Tora 於 10-10-7 14:13 發表
邊算高分, 阿女都係隔二三日先上網做一次囉...邊有時間日日開機做!! Maths 感覺有趣d, 阿女鍾意做Maths多d!!

Carmen, 謝謝你, 我已找到了中文的login.
唔知阿女如果明天先開始做, 會否有問題呢? 老師是否會跟進小朋友有冇做網上作業呢?  完全overlook果張使用簡介, 如果唔係你地係哩到提起, 我諗到一個學期後先發現..希望唔會影響啊女既評估.

原帖由 woodsoil 於 10-10-7 22:15 發表
哎呀, 請問現在有幾多網上的作業要做呢? 阿女只係做過planetii一次.
你地提及既中文係邊到login呢? 我係E-Book for CT又見唔到有些做.  請指點.....好擔心呢.

...

planetii, 如果老師叫做的, 只有一次...
但有時間, 阿女都會叫我比佢玩, 就發現有d作業囉...唔算多, 一份十條, 大概2-3份啦...有d可能未上堂, 唔做得!

中文嗰個係自由參加, 唔一定要做架, 冇時間咪幾日先做一次囉...唔需要太緊張!!

原帖由 woodsoil 於 10-10-7 22:15 發表

...

係呀, 我都係有時間先俾阿女做下網上工課咋

lovebabyv

早兩晚見到果個係咪你呀?  你唔認得我地喇!
見你好疑惑......

原帖由 Tora 於 10-10-8 09:11 發表
planetii, 如果老師叫做的, 只有一次...
但有時間, 阿女都會叫我比佢玩, 就發現有d作業囉...唔算多, 一份十條, 大概2-3份啦...有d可能未上堂, 唔做得!

中文嗰個係自由參加, 唔一定要做架, 冇時間咪幾日先做一次囉.. ...
‹ 上一主題|下一主題