用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) ...
樓主: khmama
go

模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) [複製鏈接]

Dear Khmama,

多謝你呀!
收到試算表啦!
如果按照九龍城的BAND 1 學額計算,若我小朋友是BAND 1 則可大膽由最TOP排起:
1. MCS 2. Heep Yunn 3. 華英 4. 旅港開平  5. 黃笏南 6. 銀禧 7.迦密 8.丘佐榮...

最差都派入英中尾, 是嗎 ?

Khmama,

Please send me 試算表 to [email protected]

Thanks in advance.

Hi Khmama,

Please send me 試算表 to [email protected]

原帖由 smallQ 於 09-4-20 10:36 發表

多謝你呀!
收到試算表啦!
如果按照九龍城的BAND 1 學額計算,若我小朋友是BAND 1 則可大膽由最TOP排起:
1. MCS 2. Heep Yunn 3. 華英 4. 旅港開平  5. 黃笏南 6. 銀禧 7.迦密 8.丘佐榮...

最差都派入 ...

咁又大膽過頭, 頭3間是但選1間好啦, 你想搏最多係丘佐榮之前. 同埋唔好唔填他區.

Sent already, please check mailbox.

Dear Khmama

學校老師教咁填:1.喇沙/華英 2.銀禧 3.黃笏南 4.旅港 5.迦密  我奇怪為何旅港可填第四?是否老師覺得一定入到頭三志願?所以4 和5求其?第二揀銀禧,我寧選沙循,因銀禧學校太細而我又住沙田,你認為兩間是否差唔多?如果係不如近D仲好,請給意見。Thanks a lot.

原帖由 khmama 於 09-4-18 20:31 發表

Banding 要問學校先知. 如果跨區, 除非係邊緣人, 唔係就好少會跌band.

多謝你 khmama.
唉! 升中派位這遊戲真是 killing...  ;-(

原帖由 eist212 於 09-4-20 22:31 發表
Dear Khmama

學校老師教咁填:1.喇沙/華英 2.銀禧 3.黃笏南 4.旅港 5.迦密  我奇怪為何旅港可填第四?是否老師覺得一定入到頭三志願?所以4 和5求其?第二揀銀禧,我寧選沙循,因銀禧學校太細而我又住沙田,你認為兩間是否差 ...

咁我想問下:我大仔是九龍城私小,3次呈分試考全級5/75(自行只in了銀禧)而過往記錄銀禧每年收我地小學10-12人,咁我大仔是否好大機會?

如果1:銀禧、2:旅港、3:伊官或華英、4:黃芴南、5:迦密,咁會唔會好離譜? 其實我心水只得銀禧,其他都係亂填?

模擬大抽獎

Khmama,

Please send me a copy  to [email protected]

Thanks a lot

原帖由 eist212 於 09-4-20 22:31 發表
Dear Khmama

學校老師教咁填:1.喇沙/華英 2.銀禧 3.黃笏南 4.旅港 5.迦密  我奇怪為何旅港可填第四?是否老師覺得一定入到頭三志願?所以4 和5求其?第二揀銀禧,我寧選沙循,因銀禧學校太細而我又住沙田,你認為兩間是否差 ...

你既老師只係跟心目中學校既強弱去排, 冇話邊間易定難. 如果你唔鍾意銀禧, 可以放黃笏南或旅港. 沙循相比可能會差少少, 如果小朋友肯讀書, 都唔會差好遠.

原帖由 BB2WONG 於 09-4-21 15:36 發表

咁我想問下:我大仔是九龍城私小,3次呈分試考全級5/75(自行只in了銀禧)而過往記錄銀禧每年收我地小學10-12人,咁我大仔是否好大機會?

如果1:銀禧、2:旅港、3:伊官或華英、4:黃芴南、5:迦密,咁會唔會好離譜? 其實我心水只得銀禧,其 ...

華英填第三就冇機, 伊中都可以搏下.

Sent already, please check mailbox.

pls send a copy to [email protected]

Thanks a lot.

試算表已收到,唔該哂.
仲有些問題想請教 Khmama
囝仔學校屬荃灣區,而家住青衣.
頭兩次呈分試全級排名為: (1) 20/167  (2) 9/167,
第三次全級排名學校仲未公佈.(成績同第二次呈分差唔多)
(i)想問囝仔跨區後大唔大機會跌band呢?
(ii)想在大抽獎時將安柱同善德呢兩間英中放
   係第一同第二,第三至第六就填band1的中中.
   咁樣安排 會唔會冒險啲呢?

Would you please also send me the excel file, my email is [email protected]

Besides, my son ranked 32/135 in a kowloon city primary school.  My dream school is Wong Fuk Nam.  How should I choose the school?  Should I be more agressive to choose Wah Ying? Please advise.

Thanks in advance

Would you please  send me the excel file for Kowloon City, my email is [email protected]

Thanks so much!

Raymond

回覆 # 的文章

唔好意思我想問,你在"教你估各區競爭...."說過沙循是Band 1 頭,而我知在Sha Tin 亦很受歡迎。現在你說沙循比銀禧、黃笏南、旅港差少少(成績方面),那是否Sha tin 的 Band 1 頭(除了沙呂、曾肇添、沙官)差過 Kowloon City 的 Band 1 中呢?因有可能會番沙田叩門,故想問得清楚D? Thank you.

Please send to me as well. Many thanks.

[email protected]

(元朗區band 1)老師建議如下:
1. 崇德 (band 1)
2. 盧幹庭 (band 1)
3. 伊利沙伯舊生會(band 2)

好奇怪,咩唔系band1學生選完曬,先到band 2選咩,佢地成日話要保守o的,如第1,2志願入唔到,第3志願要選o的band2頭,band 1尾啦。

如果band2都入到的伊中,我band1生就算簡最後,都應該比band2入到的機會大咩?點解重要簡咁前?
學校系咩心態?

佢地成日講比人聽,統一派位系頭3名的是9x%,如果好似佢地咁簡學校,我話100%都可以啦...............
‹ 上一主題|下一主題