用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

Hello! 你好
歡迎你加入呀

唔好意思呀
我依家先睇到
因為中秋節要周圍去食飯,冇上網兩日啦

其實我地早段時間會係天橋
關門後多數都會行去門口度,傾下講下
之後.....佢地上樓梯就會經過校務處個度,我地都會睇到佢地架。

p.s.   你囡囡係邊班架?我地有晒資料係第一頁,睇下啦...hehe
原帖由 Yummie 於 09-10-1 16:19 發表
我女兒是坐校車的,明天放假,想早上到學校看看她平日回到校的情況,應在天橋企OR校門OR校車入口好呢?

請指教?

真係唔知D小冊了點用
多到唔知邊本打邊本啦
請問有冇高年級家長提點下我地呀?
放晒係書包只會增加重量,唔帶又怕比人寫"欠"
唉.....救下我地班新丁啦
原帖由 sc2002 於 09-9-30 21:19 發表
Hello vikiepaul,

FYI ! After checked, there has a little bit difference with your record.

中文 : 改p.26-27
         書法比賽
英文 : Writing p.10 (Picture 2 & 3, 2 times)
其他 : 電 收e小册子 (I don't ...

原帖由 kimkamkim 於 09-9-30 10:46 發表
各位,請問你們會否買Longman Express CDS and dictionary?

音樂百寶箱是什麼?我個女是1A,但我唔見佢有這張通告!謝謝!

LONGMAN 果2樣我都買左,,,,但我好似冇收過果D咩咩百寶箱0既,我囡都係1A

唔該晒! 我都係上星期無意中發現呢度,好開心可有地方交換消息. 我囡囡在1A, 她叫栩穎.

原帖由 水玲瓏 於 09-10-2 17:48 發表
Hello! 你好
歡迎你加入呀

唔好意思呀
我依家先睇到
因為中秋節要周圍去食飯,冇上網兩日啦

其實我地早段時間會係天橋
關門後多數都會行去門口度,傾下講下
之後.....佢地上樓梯就會經過校務處個度,我地都會睇到佢地 ...

回覆 303# phoebe^^ 的文章

Phoebe^^
我個女都係1A,我收到百寶箱張回條但已經棄掉,其實都係一個要付費用的網上學習平台,但我唔太欣賞佢既宣傳方法,佢話會有老師監查進度,但所指的老師並不是聖家的老師。若果家長沒有仔細看清楚便會被誤道及繳了費用,所以no good!

各位1D班既同學,

網上功課 : 英文 BRING BEDING BUY

有無人知係咩黎??

回覆 1# vikiepaul 的文章

Hi

It should be "Bring Reading Bag"

Sharon

haha, thanks Sharon,

hey, 原來我個女同你個女日日孖住一齊玩架... 今朝我見到佢地2個拖拖手一齊去操場... 近排返學唔見你既? 好忙呀?

原帖由 sc2002 於 09-10-5 17:19 發表
Hi

It should be "Bring Reading Bag"

Sharon

hi,

上星期五, 我地(melissa mummy, mandy & vivian)係學校門口想同你say Hello, 但見唔到你. 今朝我見你同另一人一齊, 所以無叫你 !

ooo 係咩? 你地一般企係邊度架?等我搵下你地啦...

同我一齊果個人係我老公黎架.. 我同佢上左天橋bor... 你又係天橋咩?

係呢.. 咁多位, 你地星期六去唔去家長會呀? 如果去,不如我地約埋一齊啦.. 到時成幾個鐘.. 我地有排傾... 哈哈哈~

原帖由 sc2002 於 09-10-5 18:33 發表
hi,

上星期五, 我地(melissa mummy, mandy & vivian)係學校門口想同你say Hello, 但見唔到你. 今朝我見你同另一人一齊, 所以無叫你 !

1D班同學仔,

網上無upload到功課, 我地自己對下啦..

中文 : 詞8行 + 改
         補 p.6 + 改
         明默 12-13課 + 補2

英文 : ws (ms Perry 堂既)??
         writing (我個女無寫, 請話返俾我知write 邊度)
         WB p11-12??

MATHS  : 書 P46
               改WS6

其他 : 11/12前交音樂會報告 (咩黎?)
          查收測驗範圍

有咩錯漏.. 請大家更正... 唔該~

Hi,

英文 : WS (Completed and then put into the Reading Bag)
              WB p.11-12 + Corr
           Writing p.10-11(Picture 8-10 x 2 times)

其他 :音樂會報告(Please refer to the WS) 

Sharon

Yummie....已經幫你加咗係p.1啦
多d上黎交流下啦
原帖由 Yummie 於 09-10-5 13:54 發表
唔該晒! 我都係上星期無意中發現呢度,好開心可有地方交換消息. 我囡囡在1A, 她叫栩穎.

嘩.....我個女都抄page幾
不過我惗都係抄未抄個d x 2times
原帖由 sc2002 於 09-10-6 17:47 發表
Hi,

英文 : WS (Completed and then put into the Reading Bag)
              WB p.11-12 + Corr
           Writing p.10-11(Picture 8-10 x 2 times)

其他 :音樂會報告(Please refer to the WS) 

Sh ...

唔該晒!

原帖由 水玲瓏 於 09-10-6 21:01 發表
Yummie....已經幫你加咗係p.1啦
多d上黎交流下啦

嘩......好耐冇返黎啦

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-10-15 19:36 發表
嘩......好耐冇返黎啦

係啦, 好多日都冇人喇, 依家越來越多野做喇, 仲要溫習添, 真係冇咩時間!

回覆 2# 水玲瓏 的文章

你返來啦, 返來啦 !

講起測驗, 我仲未正式開始, 仲諗緊點溫 !

星期六要學溜冰, 星期日又要學游水, 要諗速戰方法 !

不過我驚死得好快.........................我 !

係朋友就說聲 "永遠懷念你" 比我啦 !

sc2002,

唔洗你死得咁悶, 有我陪你~~!!! 哈哈哈~~

test 溫習, 我都未開始, 淨係攪掂佢地今個星期既dict, 都花晒d時間啦...
今日, 仲有學畫畫, 學游水,
聽日, eng class, piano, choir, 仲要去睇音樂劇(要交功課嘛~~)
淨返星期日一日.. 仲唔知有無大量功課...

死得啦.. ~~~

速戰 - 我都打算係咁... 唯有用我讀書時代既方法, 聽日測, 今日讀, 過得一日~就得一日啦... 唉~~~~

原帖由 sc2002 於 09-10-16 10:34 發表
你返來啦, 返來啦 !

講起測驗, 我仲未正式開始, 仲諗緊點溫 !

星期六要學溜冰, 星期日又要學游水, 要諗速戰方法 !

不過我驚死得好快.........................我 !

係朋友就說聲 "永遠懷 ...

你真係我老友! 
音樂劇有無約同學去,我地諗住測驗後一斉去, deadline is Nov xx !

Melissa媽會攞料!
‹ 上一主題|下一主題