用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

Hi leungkit1005,

請問'我的家'是默生字嗎? 是不是做落功課簿內的生字呀? Thanks!

原帖由 leungkit1005 於 09-9-11 18:50 發表
Class 1B:
next Tue.  Eng Dictation---1-20
next Fri.    Chi Dictation---我的家

回覆 301# wynma 的文章

唔知, 但我幫佢默晒整課了

CCW & Nicolelau,

有心啦! 細佬昨天早上仍然有燒但下午開始退, 直至今天都沒有再燒, 應該退定了, 我都放心唔係豬流感.  明天都唔知應唔應該俾佢返學,因為仍有小小咳, 學校今日張通告話要退燒兩日後才可, 或者留多1日在家吧!希望快D返學追翻D課程.

Yinsinmama : 仔仔無事就好喇, 今日又8號風球, 可以休息多日tim~~ 琴日阿女帶左個口罩返黎, 佢話老師話因為課室開冷氣唔流通, 成班都要帶口罩上堂喎~~唔知係唔係1C近日多人唔舒服呢????

QQ話琴日有7位同學有病冇返學, 為怕傳染.....所以要全班同學帶上口罩

原帖由 CCW 於 09-9-15 10:30 發表
Yinsinmama : 仔仔無事就好喇, 今日又8號風球, 可以休息多日tim~~ 琴日阿女帶左個口罩返黎, 佢話老師話因為課室開冷氣唔流通, 成班都要帶口罩上堂喎~~唔知係唔係1C近日多人唔舒服呢???? ...

乜好似每班dictation 的範圍都有啲唔同, 阿仔1d班, 佢哋老師寫明, 原本今日 黙Sunday - Saturday.
中文就默已寫過的頭2課, 但我都唔知係句子定係生字.
有冇家長可以解答吓!

乜中默唔係默一課(我的家)咩?

原帖由 AgnesHimMa 於 09-9-15 11:46 發表
乜好似每班dictation 的範圍都有啲唔同, 阿仔1d班, 佢哋老師寫明, 原本今日 黙Sunday - Saturday.
中文就默已寫過的頭2課, 但我都唔知係句子定係生字.
有冇家長可以解答吓! ...

點解1D班仲未派GE Notes ge? 1A班已經派咗好耐la!!!

第一課入面, 好似有2個單元, 同理佢哋都已經寫咗2個單元的詞語, 咁我咪以為要溫曬2課lor.乜唔洗咩?
wynma, GE 係咪general studies? 乜有notes 派咗咩?

原帖由 wynma 於 09-9-15 12:36 發表
點解1D班仲未派GE Notes ge? 1A班已經派咗好耐la!!!

Dear P1D fellows,

未收走過Ge Notes.
1D 有 Eng E-homework, check 下Handbook!

另QQ2003,

P1D 有4 個沒有上學. 都有dispatch masks. 大家小心D!

原帖由 wynma 於 09-9-15 12:36 發表

GE Notes 係咪o個疊教present tense 呀 past tense o個份呀? General studies 好似無派notes 喎....
QQ : 係呀, 我都問左阿女, 琴日成7個無返, 都好多學生病喎.......

請問大家知唔知E-CLASS 話要核對學生資料紀錄, 係講邊到呀? HANDBOOK?

吓! 有7個咁多... 我細仔今日巳經咳得好少, 都係無再燒明天可以返學, 再加上會帶口罩應該各位家長可以放心不怕小朋友被傳染, 同時我會叫佢真係講少D野啦!

另外我想問下昨天e-class手冊寫什麼設計?? 什麽來的.

今天e-class 內的核對學生資料又係乜?? 請幫忙解答.

GE note 米就係1份紙內有grammer 等資料的東西囉而唔係general studies呀!!
原帖由 QQ2003 於 09-9-15 11:39 發表
QQ話琴日有7位同學有病冇返學, 為怕傳染.....所以要全班同學帶上口罩

我都想知係咩黎ga

[quote]原帖由 CCW 於 09-9-15 13:54 發表

請問大家知唔知E-CLASS 話要核對學生資料紀錄, ...

亞仔都係咁講,星期一有7個無返學,佢星期六都有發燒,好彩星期一無事ja,佢同我講課室冷氣都幾凍,唔知關唔關事呢

原帖由 QQ2003 於 09-9-15 11:39 發表

Yes, for 1C, 7 students absent on Monday and 1 student left after lunch because of fever !!!!!

原帖由 QQ2003 於 09-9-15 20:24 發表
我都想知係咩黎ga

[quote]原帖由 CCW 於 09-9-15 13:54 發表

請問大家知唔知E-CLASS 話要核對學生資料紀錄, ... ...

我諗到頭都大,都唔知核對學生資料是什麼?是手冊或是e-class的個人資料??

for 1 c, 我個女都病呀, 流鼻水同小小咳, 佢都話好多同学仔都病

Hi,

咁多人病, 唔知我地 1A班有幾多人冇返學? 有冇 1A 家長知? 聽日都係同個仔帶口罩穩陣的.

其實我都有d亂,仲有就係有時唔見左d書,真係唔知係收左定係唔見左,唯有check緊d啦

原帖由 idachan 於 09-9-15 22:03 發表

我諗到頭都大,都唔知核對學生資料是什麼?是手冊或是e-class的個人資料??

me too, 都唔知佢唔見咗還是在学校,

原帖由 COCO0624 於 09-9-15 23:27 發表
其實我都有d亂,仲有就係有時唔見左d書,真係唔知係收左定係唔見左,唯有check緊d啦
‹ 上一主題|下一主題