用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

HI!媽珠!
我都係11:15AM集合,可能嗰個時間係N1D1領獎時間,到時可以見到你 !DISNEYLAND我已經BOOK咗,你有冇興趣一齊去,我會好開心 !
SORRY!我唔係好明白你講既'以我所知名次唔係個個有"可否解釋一下,THX!
星期六已經同阿仔去咗睇醫生,原來係眼發炎,重要係兩隻眼都出事,已查藥膏,今日好咗好多啦,THX!
唔好再去睇醫生啦!停下啦!

Hi! loloyen,

我會等學校假期同阿女去disneyland, 3/5 及3/25都有機會去. 有緣嘅話實會見到嘅.

名次唔會個個都寫響成績表, 我睇過以前啲 york mama post, 好似排到第 10 名, 之後就唔會排 . 唔想小朋友唔開心, 又唔想成績表唔靚, 因為第時要考小學嘛! 人哋見到名次排到第20 名, 點都會有影響取錄成績!

眼發炎係小事, 唔好唔開心啦! 叫仔仔唔好"卒" 眼, 同叫姐姐同佢洗干淨啲毛巾同手巾仔就冇事啦! 我相信你仔仔下年會小啲去睇醫生o架喇! 話曬吸咗成年菌, 會有返噉上下抵抗力o架喇! 我個女讀咗 N1大半年, 我都係同佢睇咗一次醫生咋!
星期五朝見.  

原帖由 loloyen 於 11-2-28 01:09 發表
HI!媽珠!
我都係11:15AM集合,可能嗰個時間係N1D1領獎時間,到時可以見到你 !DISNEYLAND我已經BOOK咗,你有冇興趣一齊去,我會好開心 !
SORRY!我唔係好明白你講既'以我所知名次唔係個個有"可否解釋一下,TH ...

醒目開學勳章

hi!媽珠
你選擇個兩日有一日係我會去既日子,唔知會唔會見到你女女呢?
眼睛已經冇事啦,thx!希望如你所願,下半年唔使睇咁多醫生!
原來10名後冇名次架,真係唔講唔知 如果下學期阿仔張成績表冇咗個名次咪知道差咗 ,oh!都係勤啲同阿仔溫習先得!中文說話係阿仔既弱項,都有排先可以攞番個A !
你女女知道自己有份攞獎未,佢開唔開心?THX!星期五見!

有緣實會見到嘅!

我其實都好驚阿女下次冇獎攞! 不過我知keep 住同佢溫, 佢記得學校教嘅嘢. 考試應該冇問題. 但攞唔攞到獎就好難講. 因為每個小朋友都會有進步.加上有冇獎唔係全部 100 分就一定有. 所以我會叫自己平常心 , 但下次冇獎攞我個心一定唔舒服.

上星期五放學同阿女食tea 時睇到成績表我自己不知幾開心, 即刻問佢知唔知自己考第幾? 佢完全唔知我講咩 ! 我好開心 噉話佢知佢考第三, 佢竟然語出驚人"我唔鍾意考第三, 我要考第一!" 我同佢解釋佢全部成績都好好有 A, 但可能平時上堂有小小唔乖同扭計喊, 所以 MODELLING & CONSTRUCTION 只有"B". 所以唔可以考第一. 下次乖曬同考得好先或者考到第一. 不過諗返轉頭阿女根本唔知咩叫第三, 響佢 CONCEPT 入面 只有第一, 其餘全部都係輸. 要佢大啲先會識得開心.

原帖由 loloyen 於 11-2-28 23:59 發表
hi!媽珠
你選擇個兩日有一日係我會去既日子,唔知會唔會見到你女女呢?
眼睛已經冇事啦,thx!希望如你所願,下半年唔使睇咁多醫生!
原來10名後冇名次架,真係唔講唔知 如果下學期阿仔張成績 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
我同你一樣諗法,如果下次阿仔冇10名內,我都會有啲唔開心,因為阿仔退步咗,每個小朋友都會有進步,阿仔即係冇進步啦 !不過諗深一層,自己細個讀書既時間,有時會好叻,有時冇心機退步,只要自己醒覺,下次追番上嚟,人生梗有起有跌,當然希望阿仔一路KEEP住,不過跌落嚟都要教佢起身,佢係我心目中永遠都係NO.1,我哋身為家長,已做咗幫佢哋既責任,小朋友唔受唔生性都冇辦法,只有盡量係佢身邊鼓勵,只要大個唔好學壞,普普通通就心滿意足,如果小朋友真係學有所成的話我會當係BONUS咁!平常心時也!

"人生梗有起有跌,不過跌落嚟都要教佢起身" 好正面!!!

我希望小朋友開心學習,喺學校學到嘢. 除學術上,社交及品格培養亦很重要呢.......

這只是在起跑線上的初段,這場馬拉松有排走呢

原帖由 loloyen 於 11-3-2 16:24 發表
HI!媽珠
我同你一樣諗法,如果下次阿仔冇10名內,我都會有啲唔開心,因為阿仔退步咗,每個小朋友都會有進步,阿仔即係冇進步啦 !不過諗深一層,自己細個讀書既時間,有時會好叻,有時冇心機退步,只要自己醒覺,下次 ...

原帖由 cowboy2007 於 11-3-4 16:07 發表

我希望小朋友開心學習,喺學校學到嘢. 除學術上,社交及品格培養亦很重要呢.......

...

考第一嗰位同學仔唔係Jacky, 係Adam 先真.

頭先放咗流料o添!

原帖由 媽珠 於 11-3-4 22:12 發表

醒目開學勳章

YEAH!你都講得好好!大家一齊努力!
原帖由 cowboy2007 於 11-3-4 16:07 發表

...

醒目開學勳章

HI!媽珠
原來你報咗流料,本身我問阿仔睇相時,佢話另一個叫JACKEY,我重話佢錯,因為JACKEY考第一,都唔係嗰個樣,咁我話錯阿仔啦,明天要同佢講SORRY先 !唔使驚冇 !
昨日同女女去完迪迪尼玩得開心嗎?你女女知道第3名有獎,但佢現在知道點解未?有冇問佢下次重要唔要去領獎? 你個日冇同MISS LAM影相咩?我係你個FACEBOOK唔見有?THX!
原帖由 媽珠 於 11-3-4 22:15 發表

考第一嗰位同學仔唔係Jacky, 係Adam 先真.

頭先放咗流料o添!

SORRY! 嗰日我走去問阿女其實我個問題都問得唔好. 我淨係問阿女嗰個係 JACKEY定DONALD, 佢當時周圍望 就同我話係JACKEY.....  因為阿女成日周圍八(專注力唔夠) , 所以我平時問佢嘢如果比CHOICE 佢簡佢實亂講.

OK啦! 好彩嗰日唔係太多人, 都玩到好多嘢!
睇佢都未係好知咩係第三, 因為 C6問佢佢都淨係話要第一....
我見阿女嗰日上台攞獎噉醒目 , 佢話原來之前 Miss Lam 有教過上台禮儀o架!
嗰日阿女唔肯影相, 淨係周圍走, 所以好難先同佢影到嗰幾張相, 你睇佢啲相全部都想走老噉o架!!

原帖由 loloyen 於 11-3-6 00:39 發表
HI!媽珠
原來你報咗流料,本身我問阿仔睇相時,佢話另一個叫JACKEY,我重話佢錯,因為JACKEY考第一,都唔係嗰個樣,咁我話錯阿仔啦,明天要同佢講SORRY先 !唔使驚冇 !
昨日同女女去完迪迪尼玩得 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
我冇 你,唔好咁 !
我見到啲相你哋好似要用力摟住女女影,你唔講真係唔知咁好動 !
今日學校下午又打嚟,又係跌親,不過今次係右膝頭,又係冇喊冇流血,同上次一樣,真係比阿仔激死又擔心 !今日阿仔報告話今日係學校唔乖重有喊,問佢佢又話上音樂堂時唔乖,再問都唔知佢講乜,不過佢都比我訓話到上床,希望佢唔好再唔乖,激MISS LAM啦!
下星期三觀課,你會帶VCAM嗎?你自己定同C6一齊,我就自己一個去,好期待!

你女女玩得開心就好啦!星期五唔係咁多人,不過多唔多同胞打尖?我上次去好怕,都有試過比人打尖,重係一個自己去打既細佬,冇大人,真係 ,唔好再遇到啦!
下期興趣班又要改時間,重要係11:00,老師話佢可以升上高一班,7月重要考預備級試,都唔知佢得唔得,老師又話佢得,冇得訓晏啲,好慘! 現在考慮買個數碼鋼琴比佢,因為現在用輕觸式電子琴,令佢唔識用力,買鋼琴又怕佢學一排冇興趣,浪費!多數決定買數碼鋼琴先,考慮緊CASIO定YAMAHA,差唔多價錢 !

細路跌跌下先大, 阿女上星期同表弟玩時都響床到跌落地下, 得不知幾大聲. 因為佢怕隻腳"魚" 咗 . 我依家見佢跌得多都慣咗, 最緊要唔好跌到入醫院就得啦!
你仔仔而家開始識report 比你知學校嘅嘢喇! 即係佢知自己做咩啦!

下星期應該C6會一齊去觀課. 佢哋而家已經秘密操練 (阿女話秘密 嚟o架), 到時要比爸爸媽媽睇到佢哋叻叻.

Mr. Win 上星期已經冇返, 唔知係咪冇做呢!
而家所有地方都係同胞較多o架喇! 嗰日人唔多所以唔會出現打尖情況. 但之前我都見唔小, 不過我唔會忍一定會出聲 . 你唔出聲佢哋仲狼死. 排隊排到"慶" 佢仲打我尖. 真係找死.

有啲地方有琴租o架, 你留意下啲分類廣告.

帖由 loloyen 於 11-3-8 03:19 發表
HI!媽珠
我冇 你,唔好咁 !
我見到啲相你哋好似要用力摟住女女影,你唔講真係唔知咁好動 !
今日學校下午又打嚟,又係跌親,不過今次係右膝頭,又係冇喊冇流血,同上次一樣,真係比阿仔激死又擔心:thi ... [/quote]

醒目開學勳章

HI!媽珠
我現在間屋係放唔到鋼琴,只可以放數碼鋼琴,今日放學已帶阿仔去試想買個部YAMAHA,佢話鍾意,咁就比咗錢啦,跟住返到HOME,我叫佢比兔仔錢箱啲錢我,因為你要買琴,所以有責任比,開頭佢都ok,到我真係拎佢啲錢出嚟,佢都好唔願意比我,不過我解釋幾次之後,佢就冇唔開心,其實明天都會比番晒佢,只拎$20,象徵式,等佢知道自己儲錢係用來自己想買既嘢,養成儲蓄習慣,唔係話買就要買,咁敗家!
今日miss lam打比我,原來阿仔今日一入學校已經喊到入課室,miss lam問佢乜事,佢話mummy打patpat,跟住對話一輪冇咗件事,連放學返嚟都冇同我講佢喊過,因為昨晚我不停訓話,而且佢好易喊,我問佢比個喊包獎你好唔好,阿仔幾次都答好,擺明玩嘢,咁未用手打佢patpat2下,現在開始識講鬥氣話,miss lam話阿仔可能開始講多咗嘢,又聽其他人講過,好既又學唔學又學,所以亂講嘢,不過係學校都算ok乖,係喊包精嚟!miss lam話阿仔好like miss so,miss so又好錫佢,阿仔成日同miss so講i love u,我愛你(國語),好彩miss lam呷醋都係講笑 ,激死我! 我知道個秘密係叫乜,你想唔想知道呀?

我個女都係好沽寒o架! 唔知點解佢好細個嗰陣斬已經係噉. 佢一歲前都係住公公婆婆屋企, 由公公婆婆帶大. 4, 5 個月大時公公同佢講話婆婆生日, 叫佢出錢買個蛋糕比婆婆. 佢竟然發出不滿嘅聲音 . 公公嗰日試咗問佢幾次同一個問題. 佢竟然同一個反應 .  有時我家姐同佢玩叫佢借晒啲錢比佢(嗰時佢未夠1歲) 最多計返息比佢, 佢都係say no. 而家佢開始知道錢可以用嚟買嘢, 我就同佢講佢啲錢要留起筏大個先用, 而家細個冇咩嘢要買, 所以唔好隨便將兔仔啲錢攞出嚟. 因為佢有時會攞啲錢出嚟玩.

我個女都係噉, 佢直情話你叫佢快啲佢就慢啲, 你叫佢停佢仲郁快啲....... 你話係咪激死人....

不過最煩都係喊唔停. 我最怕...
秘密我都知, 因為阿女要我同佢一齊做...

個傻妹頭先問我佢今日坐校車返學, 我係咪坐的士去學校. 佢以為今日係觀課日.
原帖由 loloyen 於 11-3-9 03:24 發表
HI!媽珠
我現在間屋係放唔到鋼琴,只可以放數碼鋼琴,今日放學已帶阿仔去試想買個部YAMAHA,佢話鍾意,咁就比咗錢啦,跟住返到HOME,我叫佢比兔仔錢箱啲錢我,因為你要買琴,所以有責任比,開頭佢都ok,到我真係拎佢啲錢出嚟, ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
今日阿仔應該冇喊,放學重有粒糖,係MISS LAM比既,呢排少咗一本功課 ,唔知係未老師見佢哋係學校要排舞辛苦,放咗學多啲時間休息 !唔知2號個度趕唔趕得起好,我睇就唔得啦,有啲擔心到時啲課室唔夠用 !

可能 2樣功課對佢哋嚟講太多 , 所以都係間中先比兩樣功課佢哋做下.
不過我要阿女練習坐耐啲, 所以我叫佢大部份嘢都要填色, 好似今日隻孔雀都油得幾好, 同我口中嘅 colorful 好接近, 不過佢唔係成日都聽話. 有時氹極都唔肯油顏色.

2號嗰度如果淨係內部裝修我估趕到. 話晒都仲有4 個月時間. 不過如果再起過就一定趕唔到啦! 課室問題都係要校長自己度 惦佢啦! 收小啲 N 班? 縮班? ...... 我相信對PM 班影響唔會太大, 因為下午學生小啲.

原帖由 loloyen 於 11-3-9 23:44 發表
HI!媽珠
今日阿仔應該冇喊,放學重有粒糖,係MISS LAM比既,呢排少咗一本功課 ,唔知係未老師見佢哋係學校要排舞辛苦,放咗學多啲時間休息 !唔知2號個度趕唔趕得起好,我睇就唔得啦,有啲擔心到時啲課室唔 ...

阿女話尋日有個新老師叫 Miss Ng, 今日都有同佢哋一齊上堂. 阿女仲話Miss Ng 會一齊去學校旅行o添.

原帖由 媽珠 於 11-3-10 01:31 發表

可能 2樣功課對佢哋嚟講太多 , 所以都係間中先比兩樣功課佢哋做下.
不過我要阿女練習坐耐啲, 所以我叫佢大部份嘢都要填色, 好似今日隻孔雀都油得幾好, 同我口中嘅 colorful 好接近, 不過佢唔 ...

醒目開學勳章

HI!媽珠
幾日未UPDATE啦!呢排關心日本個邊消息多,希望幅射唔好大鑊流出就好 !
星期一臨放學阿仔又跌親,我就嚟 ,今日MISS LAM打比我話阿仔係學校唔乖,又係講埋啲鬥氣說話,激死我,開始多嘢講就講唔好既嘢,唔識講嘢又驚佢有病,都唔知點攪好 .
點解會有多個老師?唔通MISS LAM定MISS CHENG唔做,唔好啦瓜,今日MISS LAM又冇提過,下次見到要問下MISS LAM先得,明天好涷又會落雨,點解明天先嚟涷,攪到小朋友穿好多衫好論盡跳運動操唔順暢,家長又要冒雨去觀課,唔通連個天都唔鍾意我 !

天災都唔到我哋簡, 順其自然啦!

我上星期接放學Miss Lam 同我提過而家每日都有抽小小時間比小朋友同同學仔自由傾計, 比佢哋學社交. 可能講多咗嘢所以返屋企都一樣照講. 多個問題我而家都面對緊, 我就冇咩時間同心機去解決呢樣嘢. 只有聽到阿女講啲唔好嘅嘢就糾正佢.

我都估唔知邊個老師走, 但阿女就話三個老師都會一齊去旅行.

我相信如果真係觀課落雨, 會安排我哋去禮堂睇佢哋體操(但呢個係秘密 , 點解我哋會知o架?)

希望阿女今日唔好掛住望我唔專心上堂啦!

原帖由 loloyen 於 11-3-16 00:01 發表
HI!媽珠
幾日未UPDATE啦!呢排關心日本個邊消息多,希望幅射唔好大鑊流出就好 !
星期一臨放學阿仔又跌親,我就嚟 ,今日MISS LAM打比我話阿仔係學校唔乖,又係講埋啲鬥氣說話,激死我,開始多嘢講就講唔 ...
‹ 上一主題|下一主題