用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

原帖由 Eva 於 09-9-7 17:26 發表
hhma
乜你唔知負負得正ga 咩

女仔有就唔好o者,男仔有可能更有『味』力wor

細細聲話你地知,以前後生我都有,所以我很早就用香水,因為好耐以前已經聽說止汗品不好,不過忘記有什麼不好,總之自己唔想用,唯有 ...

我都肯定止汗品不好....身體自然排汗,你就用止汗品"止"左汗...點講都肯定唔好啦...

擺明係做樣啦

原帖由 M&A Mom 於 09-9-7 16:27 發表

放得兩樣,禁要 locker 做乜

哎呀...
我仔岩岩今日度
得145cm, 34kg咋

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 16:53 發表
無計啦, 青春期至緊要型
叫佢拖喼咁返學又真係....

講開高度, 上星期我仔已經度左
152cm, 46.5kg (原來經過呢個悠長暑假, 佢已經過左一百大關)

尋日我仔先講
佢個班好多人用一個nike既護脊書包, 尋日係shop見到, 要$499呀

原帖由 M&A Mom 於 09-9-7 17:03 發表

maybe "咩"背囊 + 用環保袋,唔好全部集中係背脊。

Matthew 呢幾日都咩斜咩袋,佢貪型:;pppp:
我問佢家下有冇同學用spi d 書包?佢話冇人用啦!
佢家下連手機都唔願掛頸
升左F.1 就要變年青人 ...

原帖由 hhma 於 09-9-7 18:20 發表
尋日我仔先講
佢個班好多人用一個nike既護脊書包, 尋日係shop見到, 要$499呀

改個名叫"護脊書包"就可以大賣, 仲要$499

原帖由 hhma 於 09-9-7 18:20 發表
尋日我仔先講

乜 nike 有護脊書包?唔多覺既

阿女都有講話學校勁多人用 outdoor,撞晒,不過我自己覺得唔係太適合做 school bag,潮流效應吧~

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 14:47 發表
想問下你地d 仔大唔大汗
呀仔開始有味, 想問下邊款止汗係無香味
可以比佢返學用
但又怕阻住d 毛孔...點好呢

只係汗味 or 其他?

或者試下每日清洗校服,更換沖涼液等等試下有冇改善先啦~

hhma,

本來我都想叫阿仔放埋對白波鞋係locker, 但是已經無晒位啦
佢地老師叫佢地把所有新簿, IH所有書 (四本), 英文字典, 同埋HE用的針線盒和膠盒全放在LOCKER, 咁已沒有多餘的空間了
你地果locker只可放兩樣野..好似少左d喎!
阿仔一向由小學都是用背囊, 但e+個書包真係勁重...我都好驚佢地會唔高
日日都背住10kg以上的東西.....究竟有無其他好辦法幫一幫佢地啦!

原帖由 hhma 於 09-9-7 14:21 發表
今日開始, 終於真真正正開工啦
我又開始返p5既生涯

你地白波鞋可唔可以放locker呀?
我地唔得呀..

jazzmama,

thank you...我收到貓啦!
我阿仔可能較瘦無發現佢有汗味
但之前就有大腳味, 我叫阿仔用肥皂多洗兩次, 情況有改善!
至於止汗濟, 都係check清楚邊隻好d才比阿仔用, 我都覺得如果因汗味而影響阿仔的人際關係就唔好啦! 始終e+佢地係一個敏感的成長時期, 真的要幫吓佢地!

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 14:47 發表
想問下你地d 仔大唔大汗
呀仔開始有味, 想問下邊款止汗係無香味
可以比佢返學用
但又怕阻住d 毛孔...點好呢

eva & mandy,

我雖然唔係好老
但我對此款月餅有感情
我都想買番盒比阿媽
我又可以去食

mandy,
見你星期五晚無call我, 以為你同manson星期六有事! 所以無call你....

講開又講: 星期日又輪到我細仔發燒啦....已睇左醫生又係上呼吸道流感.

而大仔學校同班有4個同學都發燒, 佢地學校即刻要佢地全班帶口罩上學, 課室開晒窗又開冷氣...佢地果班小息唔可以離開課室, 也不可以去圖書館...午餐要留課室食(平時可以落飯堂)...好似有d似坐監!

原帖由 mansonwai 於 09-9-7 15:18 發表
eva

我都係老野黎

哈哈....呢款紙盒裝....好懷念呀

Hello ! 你地好, 我係Elona住係隔離村既, 我係上年已經發覺仔仔(11歲)有勁大汗味, 仲有臭胡味tim, 初初真係好擔心, 因為呢樣嘢有可能會影響佢既社交, 後來上網聽到有人分享用咗一隻叫"無患子"既清洗膏, 本來想買比仔仔用, 點知原來佢爸爸已經買咗比仔仔, 效果真係唔錯, 用咗後, 都未"聞 "過有汗味 (我個鼻好靈敏, 同犬隻冇分別), 不過初初用有少少"拿", 有興趣去華潤睇睇.
原帖由 JSCfamily 於 09-9-7 08:28 PM 發表
jazzmama,

至於止汗濟, 都係check清楚邊隻好d才比阿仔用, 我都覺得如果因汗味而 ...
Tomorrow is better

jazzmama

點解我冇貓收ga?

原帖由 JSCfamily 於 09-9-7 20:28 發表
jazzmama,

至於止汗濟, 都係check清楚邊隻好d才比阿仔用, 我都覺得如果因汗味而 ...

hello, Elona

好多謝你的介紹.
有臭胡真係好難頂ga, 又會影響社交, 甚至自信.
我之前識得有個小朋友勁臭胡.

原帖由 Elona 於 09-9-7 20:46 發表
Hello ! 你地好, 我係Elona住係隔離村既, 我係上年已經發覺仔仔(11歲)有勁大汗味, 仲有臭胡味tim, 初初真係好擔心, 因為呢樣嘢有可能會影響佢既社交, 後來上網聽到有人分享用咗一隻叫"無患子"既清洗膏, 本來想買比仔 ...

JSCfamily

辛苦你. 咁細佬退佐燒未呀?
佢地成班人都好辛苦wo

原帖由 JSCfamily 於 09-9-7 20:38 發表
eva & mandy,

我雖然唔係好老
但我對此款月餅有感情
我都想買番盒比阿媽
我又可以去食

mandy,
見你星期五晚無call我, 以為你同manson星期六有事! 所以無call你....

講開又講: 星期日又輪到我細 ...

hhma, JSCfaimily

原來我地每人有個有鎖的柜桶可以放野.
我叫佢分d放係環保袋減輕重量
我見佢地學校仲有人用spi書包和拖住有轆的書包, 但真係一個起二個止.

原帖由 JSCfamily 於 09-9-7 20:22 發表
hhma,

本來我都想叫阿仔放埋對白波鞋係locker, 但是已經無晒位啦
佢地老師叫佢地把所有新簿, IH所有書 (四本), 英文字典, 同埋HE用的針線盒和膠盒全放在LOCKER, 咁已沒有多餘的空間了
你地果locker只 ...

thanks very much ah
係咪讀呢個名, d店員就知架啦?

原帖由 Elona 於 09-9-7 20:46 發表
Hello ! 你地好, 我係Elona住係隔離村既, 我係上年已經發覺仔仔(11歲)有勁大汗味, 仲有臭胡味tim, 初初真係好擔心, 因為呢樣嘢有可能會影響佢既社交, 後來上網聽到有人分享用咗一隻叫"無患子"既清洗膏, 本來想買比仔 ...

其實我未親身去買過, 係灰色蓋, 要百幾蚊架 !
原帖由 hhma 於 09-9-7 10:17 PM 發表
thanks very much ah
係咪讀呢個名, d店員就知架啦?

Tomorrow is better

體臭

一見大家講體臭, 即刻問隔離亞仔有無呢個問題
亞仔話佢自己無
不過, 隔離 d 同學有

我即刻話佢知, 有體臭要話我知
唔係 d 同學唔鐘意你會幫你起花名
例如 : 臭胡怪之類

跟住話比 manson 知屋企既止汗劑放係邊
我個仔話, 用巴士介紹既吸汗貼米得 law (即好似護墊)
貼係衫既腋下位

我當堂先知, 我個仔會留意呢 d

其實,  體臭是由於大汗腺分泌的油脂、蛋白質及阿摩尼亞等物質的汗液,經細菌分解後,形成有味的化學物質,因而產生體臭

所以, 有體臭既人.
可以用滴露清潔液沖涼 / 抺身 (腋下位) 都有幫助

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 16:29 發表
hhma

如果唔用, d 同學聞到佢有味
可能會話佢, 同埋有味始終都係影響儀容

尋日問老公咩D男仔發育d汗線咁發達嫁
but 老公又話佢想當年無呢個問題出現
今日問我公司男同事, 佢都見議用好d

...

CANDY

唔係唔得閒....
係因為星期 5, 我叫 manson 打電話比你個仔約時間
佢無做...到星期六問我你個仔幾時黎
我話, 我叫你自己打電話約人
你又唔係無人地既電話

跟住到星期日, manson 又問你個仔會唔會今日要
補習

我再同 manson 講....candy e e 已經約好了你
你自己唔打電話比人 confirm 時間既
連呢樣都唔肯做, 我唔會再幫你約人

其實到今日, 佢都有問我今日有無同妳傾過計 +
不過, 我唔 so 佢之嗎

係啦, 我唔知 manson 有無聽錯
佢暑期籃球班上埋呢個星期日會完
但佢個導師話唔會完, 仲可以 free 打埋落去
仲會搵 d ok 既人, 出去比下賽
我問我個仔, 有無咁 so
如果真係, 你個仔玩唔玩.
未知邊日, 我估都係星期日上午 10-12點

mandy

原帖由 JSCfamily 於 09-9-7 20:38 發表
mandy,

講開又講: 星期日又輪到我細仔發燒啦....已睇左醫生又係上呼吸道流感.

而大仔學校同班有4個同學都發燒, 佢地學校即刻要佢地全班帶口罩上學, 課室開晒窗又開冷氣...佢地果班小息唔可以離開課室, 也不可以去圖書館...午餐要留課室食(平時可以落飯堂)...好似有d似坐監

我一見妳地 d post 又即刻同個仔講
唔好放晒 d 書係背囊
可以用 d 環保袋...袋住 1-2本最厚既書
咩住又得, 抱住 d 書又得.

都唔明, 我地以前呢 d 都唔洗亞媽教
家下 d 仔真係太 bb 啦 !

不過, 我個仔都好醒目同我講
今日帶左 d 書返學.
如果今日無教, 聽日又要上堂
佢就會 lock d 書係櫃枱
唔洗拿來拿去喎
----> 呢點, 佢又蠢唔晒喎
原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-7 20:56 發表
hhma, JSCfaimily

原來我地每人有個有鎖的柜桶可以放野.
我叫佢分d放係環保袋減輕重量
我見佢地學校仲有人用spi書包和拖住有轆的書包, 但真係一個起二個止.

...

‹ 上一主題|下一主題